Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC Cropix
PRAVI ILI KRIVI PUT

Hajduk za sada ima samo dva igrača ekstra klase i jednog koji bi to uskoro mogao postati, je li to dovoljno?

Trenutno je zamrla priča oko eventualnog povratka Ivana Perišića...
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. prosinac 2023. 09:46

Mnogi ovisnici, baš tako, čak opsjednuti ljubavlju prema bijelom dresu računaju da će predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić izvesti neki hokus-pokus, pa smisliti načina da se igrački kadar splitskog kluba pojača po pravoj mjeri, dakle ne s popunama nego tipovima za moćniju momčad. Evo na primjer, kao Mihael Žaper, a ne Vadis Odjiji Ofoe i slični.

Takve poteze gospar Jako povlačio je od preuzimanja zahtjevne uloge predsjednika Hajduka, jer da nije bilo njegove inspiracije i realizacije teško da bi se na Poljud vratio Marko Livaja, kao ni dva Kalinića Lovre i Nikola, pa također trener Ivan Leko. Vrlo vjerojatno ni Josip Elez, pa i Dino Mikanović premda su načeti ozljedama sada u drugom planu. Kao što se dogodilo Lovri Kaliniću, koji će vjerojatno, silom prilika ostati u pričuvi do kraja karijere, uz mogući budući angažman kao trener vratara.

Posipanje pepelom

Trenutno je zamrla priča oko eventualnog povratka Ivana Perišića, obzirom na njegovu delikatnu ozljedu, te činjenicu da je pred njim dug period rehabilitacije. Međutim, Perijin angažman može realizirati jedino Jakobušić, koji pritom ima jake adute. Naime, Perišić je željan odigrati, zajedno s Lukom Modrićem i klapom Zlatka Dalića, još jedno veliko natjecanje, to jest prvenstvo Europe 2024. Kao rekonvalescentu potrebni su mu nastupi kao dokaz fizičke sposobnosti. On će teško dobiti takvu priliku za Tottenham, koji vodi tešku borbu za plasman u Ligu prvaka, dok bi mogao, makar u završnici sezone, pomoći Hajduku, ali i sebi, odigravanjem posljednjih pet, šest kola prvenstva…

Na nedavnoj skupštini dioničara, čak i od izvjesnog predsjednika Nadzornog odbora Aljoše Pavelina, sve je prštalo od podrške i veličanja rada sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. Te kako će on najbolje odraditi zimski prijelazni rok, te kako je do sada doveo sjajne igrače i to za nula eura odštete sa zaključkom da je "Niko pravi čarobnjak".

Rado ću se posuti pepelom i priznati zablude o takvom čarobnjaku, za sada treba postaviti samo jedno jedino pitanje: može li Hajduk s aktualnim igračkim kadrom ostvariti uspjeh u Europu? A to je najvažniji zadatak, jer se može dogoditi da u ovoj hrvatskoj konkurenciji "bijeli" osvoje naslov, dok će se u Europi, pa to se pokazalo, teško domoći grupnog natjecanja. I to u prvom redu zbog očajnog rejtinga splitskog kluba, koji će u ždrijebanju uvijek dobivati moćnije rivale.

Što s Europom?

Ove sezone Hajduk je dobio PAOK-a za protivnika u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, pa se stvarala iluzija kako će "bijeli" tu radnu momčad uspjeti eliminirati. To se nije dogodilo (0-0 u Splitu, 0-3 uz Solunu), grčki klub jekasnije u grupnom natjecanju superiorno osvojio prvo mjesto (po dvije pobjede protiv frankfurtskog Eintracha i finskog HJK-a, te jedna protiv škotskog Aberdeena uz remi), te tako uplovio među 16 najboljih u Konferencijskoj ligi.

Igrači koji su na Poljud dovedeni za nula eura možda znače nešto u HNL konkurenciji, ali za nastup na europskoj sceni "bijelima" trebaju prava pojačanja. Trenutno Hajduk ima dva igrača ekstra klase - Marka Livaju i Ivana Lučića (ipak naklon Nikoličiusu za dovođenje tog vratara), te Rokasa Pukštasa, koji će po svim naznakama brzo dosegnuti tu kategoriju.

U rangu korisnih klupskih igrača može se vrednovati sedmoricu prvotimaca (Sigur, Šarlija, Uremović, Melnjak, Sahiti, Krovinović i Žaper), ali je od preostalih bila mala korist. Prolaznu ocjenu mogli bi ipak dobiti Bernahou i Moufi, nategnuto i Diallo, dok će preostali vrlo teško izdržati europsku konkurenciju.

Na popisu prvotimaca među njih 29 nalazi se serija mladih igrači, logično nedokazanih, koji su tek završili s juniorskim stažom. Jedan od njih Luka Vušković, za kojeg se računalo da će izrasti u klasu, odmah je prodan. A od preostalih, kao i od onih koji su na posudbi teško je očekivati da će se reinkarnirati u stabilnog člana prve momčadi.

Hajduk je masno platio zablude dovođenja igrača bez odštete u vrijeme stolovanja tandema Ivana Kosa i Marija Branca, njih 16 su uživali u apanažama (neki na posudbi), koji se nisu pokazali dostojni dresa Hajduka. Uostalom, svi su otpušteni gotovo uz minimalne naknade (na primjer Borna Lopez za 50.000 eura), najviše bez nje… Tek treba vidjeti hoće li se slično dogoditi i s ovim igračima od nula eura za dolazak na Poljud.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 13:06