ZELJKO PUHOVSKI Cropix
Robert Matteoni
‘SAD MI TREBA ODMOR‘

Mateo Kovačić za SN: ‘Sretan sam što ću raditi s najboljim trenerom, a imam i jednu posebnu zahvalu‘

‘Trudit ću se svim svojim snagama da dam doprinos nastavku uspješnih pohoda Manchester Cityja‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. lipanj 2023. 08:54

Ima jednu vrlinu-naviku koja danas više nije u modi. Precizan je i drži se dogovora, odnosno, termina. Neuobičajeno je za jednu nogometnu zvijezdu kako se javi točno u trenutak kad je najavio i pita “možemo sada?”. Uglavnom se u ovom poslu morate naučiti na čekanje i biti strpljiv. Nekad koji sat, nerijetko koji dan. Otkako su se razvili privatni komunikacijski kanali za obraćanje javnosti, sve je za medije još kompliciranije.

- Ne volim kašnjenje, baš ne volim - kazao nam je Mateo Kovačić uz dodatak:
- To me zna izbaciti iz takta...

Lijepo je kad čovjek daje sam primjer redu. Stoga, kada smo dogovorili kontakt nakon što Manchester City objavi “Kovačić je naš”, nemalo smo se iznenadili poruci...
- Napokon je i to, i sve, riješeno.

image
PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA

Punjenje baterija

Bila je to, dakako, poruka koja je značila da je vrijeme za poziv. Mateo Kovačić je otišao na godišnji odmor i kako je sezona bila vrlo duga, osobito naporna i komplicirana, među inim i zbog presedana termina Mundijala u zimskom terminu, jasno je da nema baš puno vremena, a ni entuzijazma opet javno istupati. Kovačić je i po tome drugačiji. Medijski introvertiran, kao što je i u svakodnevici, izvan nogometnog rada, povučen i posvećen obiteljskom miru. No, svjestan je kako mora ipak funkcionirati prema javnosti, pogotovo kada su u pitanju izvanredni događaji, a u njegovom slučaju doživljaji...

- Razumijem novinarski posao i potrebe medija. Spreman sam par rečenica izreći o mom transferu i trenutnom sretnom trenutku, ali neki veći istup ostavio bih za neko drugo vrijeme. Zbilja mi je potreban odmor i punjenje baterija s obitelji.

Dakle, postali ste član Manchester Cityja, prvaka Europe i Engleske, aktualno najmoćnije škvadre u svijetu. To se dalo naslutiti već i prije, ali kako se sada osjećate kada je to i službeno objelodanjeno?

- Teško je nešto posebno kazati, a da već nije izrečeno. Zbilja sam jako sretan i počašćen što sam postao igrač tako velikog kluba kao što je Manchester City. Došao sam dalje učiti, napredovati i veliko mi je zadovoljstvo što ću to moći raditi u sjajnoj momčadi i s najboljim trenerom na svijetu.

image
SHAUN BOTTERILL Afp

Drago zbog ranog rješenja

U karijeri je Kovačić igrao nakon Dinama, u Interu, Real Madridu i Chelseaju, tri velikana koji su osvajali najveće trofeje. Manchester City se upisao u klub tih osvajača. Nova osmica na Etihadu bio je kratak u tumačenju novog mu okruženja.

- Manchester City stalno napreduje i proteklih je godina napravio senzacionalne i velike stvari. U protekloj sezoni dogodio se vrhunac, osvajanjem trostruke krune (Premiership, FA kup, Liga prvaka op.p.) i to je fantastičan rezultat. Trudit ću se svim svojim snagama da dam doprinos nastavku uspješnih pohoda Man. Cityja.

Sretan je Mateo Kovačić, iako će vjerojatno nakon par tjedana odmora taj adrenalin velike mu nove nogometne priče biti snažnije izražen. Pogotovo što se bude više bližio dan prvog okupljanja na Etihadu oko 19. srpnja... Odlazak iz Chelseaja, nakon intenzivnih pet godina, zaslužio je i ovom prilikom poseban pogled.

- Bio sam u Chelseaju od 2018. godine i bilo mi je sve sjajno. Ostat će mi u trajnoj lijepoj uspomeni i zato sam zahvalan trenerima i suigračima, kao i klubu na svemu ono što su mi pružili i učinili za mene. Posebna zahvala ide navijačima Chelseaja, koji su me od prvog dana sjajno primili i pružali podršku.

image
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Osjećali smo da nam je vrijeme blic razgovora isticalo. Teme o perspektivi u novom klubu, s trenerom genijalcem kao Guardiola, a naravno i tematika Lige nacija te perspektive vatrene storije, sve će to biti predmet razgovora kada krene sezona. Supruga Izabel i sin Ivan su mu najdraže društvo i čim mu spomenemo još tri tjedna potpunog mentalnog relaksa, uz ipak uobičajeni osobni program pripreme za pripremu, Kovačić odmah ima svježiji glas...

- Sezona je stvarno bila super naporna, gotovo 11 mjeseci s klubom, reprezentacijom, Svjetskim prvenstvom, Ligom nacija. Sada mi doista treba odmak od svega “nogometnog” i da se mogu posvetiti supruzi i djetetu te s njima uživati non-stop. Zato mi je osobito drago da sam svoj status i pitanje nastavka karijere riješio odmah na početku prijelaznog roka. Bez ikakvih tereta koja nose razdoblja neizvjesnosti, nemjerljivo je lakše i bolje odmoriti i pročistiti glavu. Sve će mi to puno značiti da dođem potpuno svjež, pun energije i entuzijazma na pripreme novog mi kluba. Eto, hvala na javljanju i pozdrav svima...

Prvi istupi za Manchester City

Mateo Kovačić i Manchester City bili su duže na “liniji”. No, prošlog petka je duže doba flertovanja, potom upoznavanja igrača i Guardiole, zaključeno konkretnim realizacijama. U Manchesteru je uz Matea bio njegov otac Stipo i agenti VPA Sportsa. Odradio je liječničke preglede i kada je to riješeno, formalno je potpisao ugovor koji će ga za Manchester City vezivati iduće četiri godine.

U prvom intervjuu za službenu web stranicu Manchester Cityja, Kovačić je na tečnom engleskom odavao veliko zadovoljstvo.
- Veliko je zadovoljstvo biti tu. Uživanje je bilo gledati kako igra Manchester City. Jako je teško bilo igrati protiv njih, najteži su suparnik, koji sjajno kontrolira loptu i igru.

Više mu nisu suparnici, sada je dio tog moćnog stroja.
- Da, sad sam dio toga i jedva čekam da krenemo, želim učiti, napredovati.

Imao je i niz vrhunskih trenera. Prije rada s novim mu trenerom, kojeg se tretira najboljim, Kovačić je apostrofirao:
- Učio sam od svakog trenera i od svakog nešto dobiješ. Najviše sam naučio i napredovao kod Thomasa Tuchela. Sada je eto vrijeme da učim od najboljeg.

U svibnju je Mateo Kovačić navršio 29 godina. Ogromnog je iskustva, igrao je u velikim klubovima, u najjačim natjecanjima, s reprezentacijom na mundijalima i na Euru. Od njega se tek očekuje najbolji nogomet njegove karijere.

- Imam 29 godina, obitelj, iskustvo, i mislim da je ovo baš perfektan trenutak za dolazak u ovaj veliki klub i kod velikog trenera Guardiole. (rm)

Linker
11. svibanj 2024 20:39