RONNY HARTMANN Afp
PRIJELOMNICA KARIJERE

‘Nek‘ Livaković ne mrda, ne smije ići za novcem. Taj klub bio bi mu korak unazad‘

Ova sezona koja slijedi za njega bi trebala biti sezona totalne prilagodbe - kaže Ivković
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2024. 23:36

Hrvatska se oprostila od Eura, pa sad sve izgleda crno. Kao i analiza svakog Vatrenog ponaosob. Međutim, bilo je naših koji su definitivno zaslužili prolaznu ocjenu. Jedan od njih jest svakako Dominik Livaković. Da, protiv Španjolaca je primio tri pogotka, ali realno, koji je mogao obraniti? Dečki iz obrane su častili La Roju...

Nije dobro intervenirao samo jednom, mogao je bolje kod prvog gola Albanije. Ali je nakon toga s dvije sjajne intervencije spasio Dalićevu vrstu od potonuća. Mogli su Albanci nakon prvog poluvremena voditi s 2:0 ili čak 3:0. Onda i ne bi pričali o onom golu u zadnjoj minuti. Isto vrijedi i za utakmicu s Talijanima. Kako li je samo ‘skinuo‘ onaj udarac Bastonija kod 0:0. A imao je još dobrih intervencija, gol u zadnjoj minuti nije mogao obraniti. Zato Livi svakako ima plus za ono što je pokazao na Euru.

Kad je hrvatska ‘jedinica‘ u pitanju, već dugo čitamo razne priče o tome da odlazi iz Fenerbahçea, da odlazi iz turske lige, sele ga na mnoge adrese. Najnovija je bila ona škotska, navodno će ga kupiti Celtic. Ali, sve što smo pročitali, vi i mi, stiglo je iz turskih medija. Znamo kako turske kolege pišu, kako svakoga dana bacaju ‘bombe‘, kako nema dana bez neke senzacije.

Mourinho već ima spremnu zamjenu?

Prije neki dan smo pročitali; ‘Škotski Celtic pokucao je na vrata Fenerbahçea za iskusnog vratara s transferom od 9 milijuna eura. Nakon što je i Liva htio otići, ova ponuda je prihvaćena. Službeno priopćenje bit će objavljeno uskoro".

Naravno da su onda razvezali svoju priču, nadugo i naširoko. Naveli su da je na dolasku Livakovića u Celtic inzistirao trener Brendan Rodgers, koji je odavno oduševljen Livakovićem, a posebno su ga oduševile partije koje je hrvatski golman odrađivao na ovom Euru. Naveli su da trener Fenera Jose Mourinho već ima i spremnu zamjenu za Livakovića. U klub bi tako trebao stići Mattia Perin, rezervni golman Juventusa koji u Staroj dami nema previše prostora za igru, pošto je startni vratar kluba Wojciech Szczęsny. U Fenerbahçe bi trebao stići bez odštete.

Za Sportske novosti sve je to demantirao Livakovićev PR menadžer Stipo Dubravac, ali priča se i dalje širi. Inače, da vas podsjetimo, Dominik Livaković postao je član Fenerbahçea prošlog ljeta kada je stigao iz Dinama u transferu vrijednom 6,6 milijuna eura.

image
RONNY HARTMANN Afp

O Livakoviću smo porazgovarali s Tomislavom Ivkovićem, bivšim vratarom, danas uglednim TV komentatorom.

- Negdje sam vidio da je Livaković u momčadi Eura koja je podbacila, među tih jedanaest. S time se uopće ne slažem. Vratar ovisi o momčadi. Kad momčad nije na razini, ne može biti niti vratar. On čupa i vadi kad je momčad dobra. Što je Dominik pokazao protiv Italije, gdje nas je sam držao na životu do te zadnje minute, pogotovo u prvom poluvremenu. Tada je skinuo jedan nevjerojatan zicer, a imao je još dvije fantastične obrane. Isto tako je protiv Albanije nakon njihovog vodstva imao obranu jednog čistog zicera za 2:0 Albanaca. Livaković i Mamardašvili iz Gruzije imaju po dvije najbolje obrane na Euru, Nadalje protiv Italije je nekoliko puta izašao na centaršuteve što inače nije bila njegova navika - kazao nam je u uvodu Ivković.

"Ne vjerujem da Celtic ima tu platežnu moć da bi ga kupio za višu cifru. Ne vjerujem da bi platili kao što piše 9 milijuna eura"

Kad smo počeli pričati o navodnom odlasku Livakovića iz Fenerbahçea u Celtic, kaže:

- Ne možemo uspoređivati tursku i škotsku ligu. Bez obzira na to što se škotsku ligu mora respektirati, ipak je to liga koja bi za Livija bila korak unazad! On ne smije i vjerujem da neće gledati financijske uvjete. Turska liga je jača, branio je sezonu upoznao se sa svime, svoju momčad i ostale. Ova sezona koja slijedi za njega bi trebala biti sezona totalne prilagodbe s ulaskom u njegovu normalnu, visoku formu. Koju drži već godinama.

Hoće li ga Jose Mourinho? Navodno dovodi nekog ‘svog‘ vratara?

- Ma Turska je poznata po tome da razne stvari izlaze u medijima, slično kao i Grčka. Vaši kolege iz tih država vole jako špekulirati, kalkulirati, žive od toga. Oni su kupili Livakovića od Dinama, po onom što sam pročitao za skoro sedam milijuna eura. Ne vjerujem da Celtic ima tu platežnu moć da bi ga kupio za višu cifru. Ne vjerujem da bi platili kao što piše 9 milijuna eura, a ovako i onako su najbolji u Škotskoj. Mourinho? Jedino ako bi Jose imao neku ‘žutu minutu‘ pa da se odrekne Livija. Dominik je tip vratara koji odgovara Mourinhu.

Ivković zaključuje...

- Neka Livi ne mrda iz Fenerbahçea. Ako je obitelj zadovoljna, ako je on zadovoljan, kamo bi se trebao seliti? Pred njim je odlična sezona.

Linker
30. lipanj 2024 23:39