VLADO KOS/Cropix
VRIJEME JE

Od osmorice novih igrača pojačanje je zasad samo jedan, ali Osijek nema izbora, u subotu mora pobijediti

Nakon skoro mjesec i pol dana bez prvenstvenog slavlja, pobjeda u Koprivnici je imperativ zbog mira u kući
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. rujan 2023. 17:46

Utakmica protiv Slaven Belupa za Osijek nosi posebnu težinu. Nakon skoro mjesec i pol dana bez prvenstvenog slavlja pobjeda je imperativ zbog mira u kući. Svaki drugi ishod osim tri boda za Bijelo-plave stavio bi nove upitnike jer u suprotnom bi se niz bez HNL trijumfa oduljio na već pet utakmica, "copy-paste" lanjskog ulaska u sezonu.

Osijek je prošle sezone imao dvije dulje serije bez HNL trijumfa. Prvu pod Bjelicom odmah na početku sezone kada su bijelo-plavi nanizali pet utakmica bez pobjede (i pritom osvojili tek dva od 15 bodova koliko je bilo u igri) te dotaknuli dno prvenstvene ljestvice prvi puta u sedam godina od dolaska novih vlasnika u klub, a drugu na proljeće koja se oduljila na čak 11 ligaških dvoboja (četiri je vodio Poms, sedam Perković koji su bodovi saldo zajedno podebljali za svega pet od moguća 33 boda) i koju je zaustavio Tomas svega šest kola prije kraja prvenstva. Crni niz u aktualnoj sezoni, baš kao i prošlog ljeta, počeo je s Lokomotivom na Kranjčevićevoj. Ovaj puta, za razliku od lani, Osijek nije poražen, za razliku od prošle sezone nije ni loše igrao, ali je utakmica završila frustrirajućim remijem.

Frustrirajućim jer su bijelo-plavi nekako uspjeli u sudačkoj nadoknadi zabiti, a onda i primiti gol. Uslijedio je potom Dinamo i poraz iako su Osječani imali 2:0 sve do 70. minute. Pravi problemi došli su nakon prvenstvene stanke jer prepoznatljiva energija bijelo-plavih kao da se ispuhala, na Rujevici se nakon neočekivano anemičnog nastupa dogodio zasluženi poraz od Rijeke, a onda je uslijedio i ulazak "pod ručnom" u dvoboj protiv Varaždina te samo jedan osvojeni bod pred tribinama Opus Arene.

image

Stjepan Tomas

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Ono što pred gostovanje u Koprivnici brine je i što je Osijek imao gadnih problema na svakom HNL gostovanju ove sezone iako su na tri od četiri osvajali bodove. Protiv Rudeša su gubili 0:3 i čudesno uspjeli preokrenuti na 4:3, a to je zasad i jedina gostujuća pobjeda Osijeka u HNL-u. Na iduća dva gostovanja su u sudačkoj nadoknadi vremena ostali bez čak četiri boda - imali su Bijelo-plavi tri boda u džepu u Puli, u 85. minuti još uvijek 4:2 prednost, a završilo je 4:4 i to nakon što su Bijelo-plavi dva puta zatresli vlastitu mrežu, protiv Lokomotive ni 2:1 u 95. minuti na kraju nije bilo dovoljno za više od boda. Na Rujevici je, pak, rezultat (2:1) bio još i dobar s obzirom kako je Osijek izgledao.

Na Osijekove uspone i padove ove sezone svakako je utjecao i prijelazni rok koji na kraju nije završen onako kako se očekivalo. Da prijelazni rok nije ispunio očekivanja potvrđuje i status igrača koji su ovog ljeta došli u svlačionicu bijelo-plavih. Doduše, dobar dio razloga zašto je tako može se naći i u činjenici kako je većina njih došla ili pred početak sezone ili kada je sezona naveliko trajala pa nisu prošli pripreme s ostatkom momčadi.

Od osmorice igrača koji su potpisali za Osijek u prijelaznom roku tek za jednog možemo reći kako je instant pojačanje i staviti "ruku u vatru" kako će biti u prvih 11 u idućoj prvenstvenoj utakmici protiv Slaven Belupa. Dvojica neće sigurno zaigrati, jedan (Pušić) zbog kartona, a drugi (Evangelou) jer više ni nije među bijelo-plavima. Upitnika oko statusa ne bi trebalo, naravno, biti samo za makedonskog braniča Jovana Maneva koji je još dok je igrao u dresu Adane protiv Osijeka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu pokazao o kakvom se igraču radi. Uostalom, najbolji sud o njegovim kvalitetama dala je pozitivna reakcija Ramona Miereza na vijest da će Makedonac zadužiti opremu bijelo-plavih. Argentinac se, naime, nije naigrao u međusobnom duelu kojeg su vodili u Turskoj. Inače, nakon svega dva odrađena treninga s ostatkom momčadi Manev je već bio starter.

Prvi koji je potpisao ovog ljeta (Stefanos Evangelou) više nije među bijelo-plavima, poslan je na posudbu ni dva mjeseca nakon što je potpisan. Stjopa Mrktčjan je, pak, izgubio svoje mjesto, a u posljednje dvije prvenstvene utakmice armenski reprezentativac nije odigrao niti jednu minutu, na lijevom boku ispred Oleksandra Drambajeva prednost je često dobijao desni bek Renan Guedes koji se na svojoj poziciji nije nametnuo ispred Gržana. Istovremeno, Petar Pušić je nastupio u baš svakoj utakmici Osijeka ove sezone (doduše gostovanje u Koprivnici propustit će zbog kartona), ali češće je u igru ulazio s klupe nego što je bio starter.

Odigrao je na svježinu kada je došao (do sada je u HNL-u upisao gol i dvije asistencije), ali očito ga je stiglo što nije prošao pripreme s ostatkom momčadi. U sličnoj je situaciji Denisa Garmaša koji je u prošlom prvenstvenom kolu na iznenađenje dobio prednost ispred Nejašmića, a koji još nije na potrebnoj fizičkoj razini. Na Ukrajincu se vidi da zna, ali isto tako da još uvijek nije na potrebnom nivou spreme što i nije čudno s obzirom da je od kraja prošle sezone pa sve do dolaska u Osijek nije bio u trenažnom procesu u kijevskom Dynamu nego je odlukom Mircee Lucescua trenirao s juniorima. Na posljednje dvije prvenstvene utakmice startni branič bio je Portugalac Andre Duarte, vjerojatno će od prve minute istrčati i u Koprivnici, a koji je ako ništa drugo za početak ostavio sasvim solidan dojam.

Gadni problemi na gostovanjima

Ono što pred gostovanje u Koprivnici brine je i što je Osijek imao gadnih problema na svakom HNL gostovanju ove sezone iako su na tri od četiri osvajali bodove. Protiv Rudeša su gubili 0:3 i čudesno uspjeli preokrenuti na 4:3, a to je zasad i jedina gostujuća pobjeda Osijeka u HNL-u. Na iduća dva gostovanja su u sudačkoj nadoknadi vremena ostali bez čak četiri boda - imali su Bijelo-plavi tri boda u džepu u Puli, u 85. minuti još uvijek 4:2 prednost, a završilo je 4:4 i to nakon što su Bijelo-plavi dva puta zatresli vlastitu mrežu, protiv Lokomotive ni 2:1 u 90+5. minuti na kraju nije bilo dovoljno za više od boda. Na Rujevici je, pak, rezultat (2:1) bio još i dobar s obzirom na to kako je Osijek izgledao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 07:00