Dani Olmo

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
POZIV VELIKANA

Olmo dobio priliku života. Dinamo čeka svoje milijune, ali ima velikog protivnika

U Maksimiru s velikim zanimanjem prate priču oko transfera španjolske zvijezde
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2024. 16:28

Probila se u eter informacija iz španjolskim medija da je Barcelona poslala službenu ponudu za Danija Olma. Po tim izvorima ponuđen mu je ugovor na šest godina, a Barcelona bi za njegove usluge RB Leipzigu isplatila 60 milijuna eura, a tvrdi se da će ponuda vrlo vjerojatno biti prihvaćena, te da se čeka odgovor Olma.

Ako bi se to dogodilo, onda bi to značilo da se Dani vraća u Barçu nakon deset godina, nakon one 2014. kad je iz katalonskog kluba došao u Dinamo.

Međutim, ta priča je zasad na dalekom štapu. Po našim saznanjima zaista postoji zanimanje Barcelone, ali isto tako i još četiri velika europska kluba. Kad se radi o Barceloni, problem im je notorni - financijski fair-play. Da bude još jasnije, ima Barça novac za kupnju Olma, ali ta priča u ovom trenutku ne može proći “kroz papire”. Potvrda toga jest da Barça nije potpisala još ni jednu mladu zvijezdu Nicu Williamsa, a s njim pregovaraju već šest mjeseci. Dakle, nije sporno da veliki katalonski klub želi Olma, kao što nije bitno da Dani želi u “svoj” klub, ali u ovom trenutku to je zasad neizvedivo.

Treba im odobrenje Udruženja prvoligaša

Da pojasnimo... Namjena financijskog fair-playa je popraviti opće zdravlje financija europskog klupskog nogometa. Primjena financijskog fair-playa je već počela, 2011. godine. Od tada klubovi koji se kvalificiraju u europska natjecanja pod okriljen UEFA-e moraju dokazati da nemaju dugova prema drugim klubovima, igračima i poreznim vlastima kroz sezonu. Drugim riječima, moraju dokazati da su platili svoje račune.

Klubovi također moraju poslovati u plusu, što znači da ne smiju trošiti više nego što zarađuju. UEFA je imenovala Kontrolno tijelo za klupske financije, koje svake dvije godine verificira klupske financije. Klubovi mogu godišnje potrošiti maksimalno pet milijuna eura više nego što zarade. Međutim, taj iznos može biti i veći, do određenih granica, ukoliko postoji pokriće za to.

image
JEWEL SAMAD Afp

Konkretno, Barcelona za transfere mora tražiti odobrenje Udruženja španjolskih prvoligaša. A to udruženje im to može odobriti na temelju onoga što smo prije naveli. Barça mora prodati neke igrače, da bi osigurala mogućnost kupnje Olma. Zna to i Leipzig, jer također ima isti problem. Njemački klub čeka prodati Olma da bi mogao dovesti igrače koje žele. Dakle, radi se o klasičnom ulazu i izlazu financijskih sredstava.

Naravno da Primeri treba jaka Barcelona. Jer za španjolski nogomet nije dovoljno da ima samo moćni Real iz Madrida. Treba im što veća gledanost, trebaju im Yamal, Williams, Pedri, Olmo u Barceloni. La Liga želi da u Barçu dođu na samo Olmo, nego i još neka velika zvijezda. Međutim, udruženje “papirnato” odgovara UEFA-i. Iz tog razloga Udruženje španjolskih prvoligaša Barceloni trenutačno daje smjernice poslovanja. Recimo, može im preporučiti da prodaju nekog igrača za recimo 10 milijuna eura, pa da onda krenu u kupovinu...

Zanosni zvuk eura

Da ne dužimo više s tim kompliciranim financijskim pričama, ovoga trenutka Dani Olmo još nije blizu Barceloni. Što ne znači da uskoro neće biti. Ali isto tako možda i nekim drugim klubovima koji su za njega zainteresirani. Ljetni mercato traje, sve je moguće, to nas je naučila povijest prijelaznih rokova.

Naravno da priču oko transfera Danija Olma posebno prate u Dinamu, klubu u kojem je sadašnja svjetska nogometna zvijezda postala vrijedan igrač. U tom poslu oko mogućeg transfera čitavom sjajno bi mogao zaraditi i Dinamo kojem pripada 20 posto od Leipzigove zarade (20 posto od iznosa prodaje umanjen za ono što je RB već isplatio Dinamu).

Što bi drugim riječima značilo da bi u blagajnu Modrih mogla sletjeti hrpa milijuna eura. No za sada su to samo “mokri snovi”, prvo se sve treba realizirati. Barceloni i Dinamu je ovoga trenutka najveći protivnik - financijski fair-play. Za očekivati je ipak da će taj protivnik biti pobijeđen, da će Barça i Udruženje španjolskih prvoligaša pronaći način da katalonski klub postane ravnopravni protivnik Realu i svim ostalim najvećim europskim klubovima.

Jer, i to nas je naučila povijest, veliki klubovi uvijek nađu način... Barcelona ne želi propustiti Olma, Olmo ne želi propustiti Barcelonu, a Dinamo ne želi propustiti zanosni zvuk brojenja eura.

Linker
22. srpanj 2024 16:29