Marcelo Brozović je jedan od nogometaša koji je odlučio karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji

LOVA DO KROVA

Saudijci se ne šale! Već sada su na korak do ‘liga petice‘, a njihova nogometna ofenziva je tek počela

Čelnici saudijske lige odlučni su u namjeri da stvore jednu od najboljih nogometnih liga na svijetu
Piše: SNObjavljeno: 06. srpanj 2023. 12:44

Saudijska ofenziva, odnosno odluka tamošnjih klubova za kupnjom velikog broja nogometaša iz jakih europskih liga promijenila je odnos na nogometnom tržištu. Saudijci ne kriju kako u budućnosti žele od tamošnje lige napraviti jednu od najjačih na svijetu, a pri tome ne štede novce.

Iako su doveli desetak odličnih nogometaša koji bi zajedno činili odličnu momčad koja bi zaprijetila i europskim velikanima, Saudijci su ipak još daleko od razine kvalitete najjačih europskih liga i trebat će puno vremena da im se uopće približi, ali po jednom aspektu je tamošnja Pro liga već došla na korak do ‘liga petice‘. Naravno, radi se o potrošnji na pojačanja u ovom prijelaznom roku.

Saudijski klubovi su do sada na pojačanja ovog ljeta potrošili točno 144,98 milijuna eura što ih stavlja na šesto mjesto liste liga čiji su klubovi najviše ulagali ovog ljeta. Ispred njih je samo pet najjačih europskih liga s time da im francuska Ligue 1 ‘bježi‘ za svega desetak milijuna eura.

image

Potrošnja nacionalnih liga u dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka

SCREENSHOT: TRANSFERMARKT

Francuzi su do sada na nove igrače potrošili 155,35 milijuna eura pa bi ih Saudijci do kraja ovog prijelaznog roka mogli i prestići. To se neće vjerojatno dogoditi s Primerom jer još čekamo da Španjolci objave neka zvučn(ij)a pojačanja, a do sada su oni potrošili 192 milijuna eura. Klubovi iz Bundeslige su do sada na pojačanja potrošili 230,18 milijuna eura, oni iz Serie A 335,46 milijuna, a na vrhu su, naravno, premierligaški klubovi koji su već potrošili 787,27 milijuna eura na ovoljetna pojačanja.

Inače, zanimljivo je kako je prva sljedeće liga po potrošnji nakon saudijske ona meksička. Klubovi tamošnje lige su do sada na nova pojačanja potrošili 61,24 milijuna eura.

Linker
20. svibanj 2024 23:36