Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROBLEME RJEŠAVAJU U HODU

Sopić ne ističe manjak kvalitete Rijeke bez razloga, momčad s Rujevice nema širinu i nitko ne zna što može

Željko Sopić i njegovi nogometaši završili su jedanaestodnevne austrijske pripreme
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. srpanj 2024. 17:37

Nogometaši Rijeke današnjim su neodlučenim ishodom protiv slovenskog Triglava iz Kranja, u utakmici igranoj u Seebodenu, završili jedanaestodnevne austrijske pripreme. Odmah nakon tog dvoboja, iz kojeg je bitno spomenuti kako se Lindon Selahi konačno vratio na teren i odigrao uvodnih 60-ak minuta, trener Željko Sopić s igračima i ostatkom stručnog stožera krenuo je put Rijeke, gdje će se momčad pripremati do starta u kvalifikacijama Europske lige. Drugo pretkolo ovog europskog natjecanja bit će tako prvi od mnogobrojnih testova, odnosno njih čak 11, koliko će, bude li sve prema očekivanjima, Rijeka odigrati utakmica zaključno s početkom rujna.

Dugo, toplo i prilično naporno ljeto, a koje Sopićeve pulene čeka na početku sezone, vrlo će brzo ponuditi odgovore koliko ova nova, pomlađena i kadrom podosta reducirana momčad uistinu može. Nije bez razloga trener Sopić u pravilu gotovo svako medijsko obraćanje tijekom priprema iskoristio kako bi poslao poruku o manjku, ne samo kvalitativnom već i kvantitativnom kada je njegov kadar u pitanju. Svaka čast riječkoj mladosti koja dolazi i "kuca" na vrata prve momčadi, no drugo poluvrijeme protiv Red Bull Salzburga, a napose dvoboj protiv slovenskog drugoligaša u kojem nominalno rezervni igrači nisu stvorili tri poštene prilike, jasan je indikator da ova Rijeka naprosto nema dovoljnu širinu, posebice ne za borbu na sva tri fronta koju svi u klubu, uključujući naravno i trenera Sopića, priželjkuju.

Osim toga, ljetni prijelazni rok je jako dug, u Hrvatskoj službeno završava tek 5. rujna, do kada će već Rijeka, kako smo spomenuli, vjerojatno imati 11 utakmica iza sebe, od čega šest mogućih europskih i uvodnih pet kola SuperSport HNL-a (Lokomotiva, Varaždin, Istra 1961, Osijek, Dinamo). Znamo li da je najavljeno još odlazaka iz kluba (Pašalić?), odnosno prodaja kako bi se zatvorio ovosezonski budžet, sasvim je jasno da će Rijeka, gotovo kao i svake godine, u hodu morati rješavati neke goruće probleme, posebice ako se dogode odlasci nekih od najboljih igrača koje bi i inače bilo gotovo nemoguće nadoknaditi.

S druge strane, europska prilika koja se ove sezone pružila Rijeci, gdje bi se prolaskom u 3. pretkolo osigurala još najmanje četiri utakmice vrijedne neke od europskih skupina, ne bi se trebala uzeti "zdravo za gotovo", pravo je pitanje kada bi se nešto takvo moglo ponoviti, kako zbog kvalitete domicilne lige, tako i zbog, barem na papiru, najslabijeg mogućeg protivnika u drugom pretkolu Europske lige.

Budu li se u idućih sedam dana oporavila barem većina od nekoliko nositelja igre, koji niti minute nisu participirali u dvoboju protiv Red Bull Salzburga (Goda, Selahi, Fruk, Pašalić i Smolčić), Rijeka će sigurno imati šansu preskočiti prvu europsku prepreku. Ne bude li tome tako, ili se na popisu ozlijeđenih, ne daj Bože, pronađe još koje bitno riječko ime, Sopić bi se mogao pronaći u problemima praktički prije nego što je sezona i startala. Kako god bilo, za bilo kakve uspješne riječke priče na startu sezone prvi europski protivnik jednostavno mora - pasti.

Inače, već smo istaknuli da je Rijeka u svojoj posljednjoj pripremnoj utakmici uoči početka nove sezone remizirala sa slovenskim drugoligašem Triglavom (1:1). U utakmici u kojoj je trener Sopić pružio priliku igračima koji nisu (ili nisu puno) participirali u dvoboju protiv RB Salzburga, nije bilo puno nogometa i kvalitetnih prilika, očito je i raniji termin (početak je bio u 11 sati) ostavio traga na izvedbama obje momčadi.

U 76. minuti momčad iz Kranja je i povela protiv "anemične" Rijeke, izvela je brzu kontru preko desne strane i dovela loptu do Kazića, koji je s lijeve strane ostao neometan na desetak metara i lako matirao Posavca - 0:1. Odgovor je stigao u 85. minuti, Ivanović je proigrao Butića na desnoj strani, mlada riječka nada se lažnjakom oslobodila čuvara, pa odmjerenim udarcem s desne strane lijepo naciljala suprotni kut - 1:1.

Željko Sopić je ovako prokomentirao završene pripreme.

"Protiv RB Salzburga smo odigrali kompaktnu utakmicu protiv bolje momčadi koja si može priuštiti dovođenje igrača koji koštaju pet ili sedam milijuna eura, što je daleko od hrvatske realnosti. Imali smo četiri, pet igrača koji su imali manje ozljede i nadam se da će biti spremni za utakmicu u četvrtak. Provjera protiv Triglava je bila ranije dogovorena, dali smo priliku nekim igračima iz juniora ili koji su se vratili s posudbi, plus dvojica, trojica koji su igrali protiv Salzburga. Moramo zaliječiti rane i od nedjelje sa što više zdravih igrača pripremati utakmicu protiv Rumunjske u četvrtak", rekao je Sopić.

Sopiću su raspoloženje pokvarile tek ozljede Gode i Selahija, odnosno lakše ozljede trojca koji je propustio RB Salzburg.

"Osim ozljeda koje su se dogodile Fruku, Pašaliću i Smolčiću ostale stvari su bile dobre. Imali smo samo jednu mišićnu ozljedu što je dobar znak po pitanju priprema, dok na ozljede Selahija i Gode nismo mogli utjecati. Gledajući Lindona i razgovarajući s našim fizioterapeutima vjerujem da će se trojica od ovih igrača vratiti do utakmice u četvrtak, a nadajmo se i sva četiri".

Bijeli će po povratku iz Austrije imati dva slobodna dana, a onda kreće operacija Rumunjska.

"Pokušat ćemo osvježiti igrače, radit ćemo na završnici i prekidima… Gleda se samo prolaz. Postavit ćemo se dominantno, ali da će biti lagano sigurno neće. Radi se o iskusnoj momčadi koja zna što radi. Drugu ligu igraju samo zato što nisu privatni klub, a dobro upozorenje nam je rezultat protiv Paksija jer nije nikome lako zabiti četiri pogotka. Mislim da smo odradili jako dobre pripreme i vjerujem da ćemo proći u iduće europsko pretkolo", zaključio je Željko Sopić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. rujan 2024 05:44