Rasmus Lauritsen (u sredini)

 DAMIR KRAJAC Cropix
Jesu li u Dinamu pogriješili?

Sumnja na Maksimiru: Nije li bilo razumnije produljiti ugovor s Dancem, nego sad dovoditi igrača iz druge lige?

Ne bi li isplativije od dovođenja igrača iz francuske 2. lige bilo produžiti ugovor s jednim dečkom?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. lipanj 2023. 23:29

U posljednjem kolu HNL-a, 28. svibnja protiv Gorice (4-1), s maksimirskom se publikom oprostio Kevin Theophile-Catherine. Taj 33-godišnji francuski stoper, podrijetlom s Martinika, proveo je u Dinamu pet sezona i odigrao 153 utakmice (a zabio je pritom i tri pogotka).

Njegovo upražnjeno mjesto u maksimirskoj svlačionici mogao bi ovih dana popuniti (opet) Francuz, imenom Maxime Bernauer. Prema pisanju L‘Equipea, Dinamo i francuski drugoligaš FC Paris pred realizacijom su transfera vrijednog 1,3 milijuna eura. Bernauer je po vokaciji stoper, visok 186 centimetara (nekoliko cm viši od Theophilea). Za sedmoplasirani klub francuske Ligue 2, 24-godišnji Bernauer odigrao je ove sezone 38 utakmica (zabio je i jedan gol).

Sumnje su legitimne

Podudarnost karijera Theophilea i Bernauera očituje se u još jednom detalju: obojica su u mlađim uzrasnim kategorijama igrali za isti klub - Rennes. I dok je Theophile za prvu momčad odigrao 117 utakmica, Bernauer nikada nije stigao do najboljeg sastava. Također, Theophile je u Ligue 1 odigrao 205 utakmica (za Rennes i St. Etienne), a prvo (potencijalno) ovoljetno pojačanje Dinama nikada nije igralo na prvoligaškoj razini..

image

Maxime Bernauer

BAPTISTE AUTISSIER/PANORAMIC/PROFIMEDIA Baptiste Autissier/panoramic/profimedia

Iz svega predočenog profilira se pitanje: može li Maxime Bernauer biti pojačanje za Dinamo, igrač s kojim bi maksimirski klub trebao "napasti" Ligu prvaka? Većina navijača "modrih" ima vrlo malo (ili ništa) saznanja o Bernaueru, s obzirom na to da im drugi razred francuskog nogometa nije dominantno u fokusu. Dakako, ne treba igrača, koji je na Transfermarktu procijenjen na 700.000 eura, unaprijed otpisati. Ali, sumnje su posve legitimne...

Dvojbena je, međutim, konzistentnost sportske politike maksimirskog kluba. Prije samo četiri mjeseca u Dinamu su se odrekli 27-godišnjeg Rasmusa Lauritsena. Prema spomenutom Transfermarktu, danski stoper na nogometnom tržištu trenutačno vrijedi oko četiri milijuna eura. Dinamo ga je prodao Bröndbyju za 2,5 milijuna. Da, brojke su malo nelogične (kao i u transferu Mislava Oršića u Southampton), iako nas je donedavni menadžer kluba (trener i sportski direktor) Ante Čačić uvjeravao kako je Dinamo odradio "sjajan zimski prijelazni rok"!? Mnogi će se na maksimirskim tribinama razložno zapitati - nije li bilo razumnije produljiti ugovor s Lauritsenom (dosadašnji mu je vrijedio do lipnja 2024.), nego nekoliko mjeseci kasnije dovoditi prinovu iz Parisa?

Navijači se nadaju bingu

A možda je dovođenje Bernauera samo početak funkcioniranja "francuske veze". Dolaskom Darija Šimića u Maksimir, kao jedan od prioritetnih ciljeva isticalo se unapređenje Dinamove skautske službe. A upravo je Šimić prije angažmana u Dinamu bio skaut Milana, premrežen menadžerskim vezama i poznanstvima. Štoviše, član Uprave maksimirskog kluba zadužen za sportsku problematiku, na prijašnjem je poslu stekao ugled jednim zanimljivim i za interese Milana vrlo unosnim transferom.

Naime, Šimić je prije dvije i pol godine posredovao prilikom dovođenja jednog 20-godišnjaka iz Lyonove B momčadi na San Siro, u transferu vrijednom - 1,3 milijuna eura (koincidencija?). Protekle je sezone danas 23-godišnji Pierre Kalulu odigrao za Milan 46 utakmica i na Transfermarktu dosegao vrijednost od 35 milijuna eura!

Maksimirski navijači, dakako, priželjkuju da bi novopridošli Maxime Bernauer mogao postati Dinamov Kalulu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:03