Benjamin Šeško i Xavi Simons

 JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
PUTEVIMA OLMA I GVARDIOLA

Veliki transferi u Bayern i Arsenal? Odbili su velikane i poručili: Ne, hvala, ostajemo ovdje

Mladi Slovenac početkom ljeta je potpisao novi ugovor s Nijemcima, a sad je i Simons osigurao novu posudbu
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 18:03

Igrač ste u ranim dvadesetima, iza vas je sjajna individualna sezona u jednoj od najboljih svjetskih liga i, sudeći prema svemu, slijedi vam transfer u jedan od najvećih svjetskih klubova. Tim poslom osigurali biste veću financijsku i marketinšku dobit, a u slučaju da se snađete i nastavite u istom stilu, isprofilirali biste se u mladu zvijezdu. Pritom su klubovi u pitanju europski velikani, Bayern i Arsenal, klubovi koji su prošle sezone potvrdili atraktivnost svog projekta igrajući četvrtfinale (Bavarci i polufinale) Lige prvaka.

Prihvaćanje takvog raspleta čini se savršenim, zar ne? No, ako ste Benjamin Šeško, kojeg je želio dovesti Arsenal, ili u najnovijem slučaju Xavi Simons, kojeg je pokušao dovesti Bayern, vaš odgovor je - ne! Klub koji je dobio prednost u oba slučaja je RB Leipzig, naime, mladi Slovenac početkom ljeta potpisao je novi ugovor s Nijemcima, a sada je i Simons osigurao novu posudbu iz Paris SG-a, nakon što se prošle sezone sjajno snašao i razvio u spomenutom klubu.

- Dobio sam sve što sam želio prelaskom u Leipzig. Pridružio sam se odličnom klubu i osjetio povjerenje svih. Mogao sam se razviti i kao igrač i kao osoba, RB Leipzig je savršeno mjesto za to. Povrh toga, klub me stvarno cijeni i jasno je dao do znanja tijekom posljednjih nekoliko mjeseci da me želi potpisati. Istaknuli su jasan i koncizan plan za mene za nadolazeću sezonu - rekao je Simons na ponovnom predstavljanju, i tako možda otkrio "tajnu" Leipzigova impresivnog pothvata zadržavanja mladih zvijezda još neko vrijeme.

RB Leipzig se u posljednjih desetak godina isprofilirao kao sjajna opcija za mlade igrače. Njemački klub zadovoljava sve uvjete koje bi jedan veliki talent želio za svoj razvitak - jaka, kompetitivna liga, jasno određen plan razvijanja kroz puno minuta u startnoj postavi, dobro razvijeni odnosi s najvećim svjetskim klubovima, te činjenica da je klub svjestan kada je igrač "prerastao" njihovu razinu, te ga je onda spreman pustiti u slučaju da se dogovori odgovarajuća odšteta.

Slučaj Gvardiola i Olma

Istu činjenicu prepoznali su i donedavni Dinamovi talenti, Joško Gvardiol i Dani Olmo. I dok je Gvardiol, kao i ranije u svojoj karijeri, na svakoj stepenici pokazao da će biti svjetska klasa, tako je i u Leipzigu već nakon jedne sezone viđeno da Vatreni zaslužuje "jači" klub, te je stoga postao najskuplji stoper svih vremena i ostvario transfer u Manchester City. S druge strane, Olmo se u Leipzigu zadržao nešto dulje, transfer iz Dinama zaključen je u siječnju 2020. godine, a sada je, čini se, konačno vrijeme za sljedeći korak i možebitni transfer u Barcelonu. Doduše, Olma su u ranijim sezonama često sputavale ozljede, teško je vjerovati da bi Španjolac i dalje bio u Leipzigu pod drukčijim okolnostima.

Strategiju višegodišnjeg razvijanja također su prihvatili Šeško i Simons. Slovenac je "eksplodirao" tek u drugom dijelu prošle sezone, kada je od početka travnja u sedam uzastopnih utakmica do kraja prvenstva bio strijelac, dok je Simons u cijeloj sezoni zabilježio deset golova i 15 asistencija za klub. Slovenac bi se eventualnim transferom u Arsenal morao suočiti s izrazito fizički zahtjevnijom Premier ligom i pritiskom prvog napadača, te bi bio predstavljen kao "završni komadić slagalice" u napadu na titulu prvaka. Veliki je to teret za pleća jednog 21-godišnjaka, koji još iza sebe nema niti cijelu bundesligašku sezonu na najvišoj razini.

S druge strane, Simonsa bi transferom u Bayern dočekala "hrpa" igrača koji operiraju u centralnim zonama gdje se on najbolje snalazi. Još jedna sezona pod istim uvjetima, u poznatom okruženju, trebala bi im dati dodatnu platformu za daljnji uspjeh i potvrdu da su zaista spremni za transfer u klub u kojem će biti pod mnogo većim pritiskom.

Leipzigu u prilog također ide što je klub gotovo svake godine sudionik Lige prvaka, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg igrači žele ostvariti iskorak i napustiti "razvojni" klub. Svoju budućnost Šeško i Simons će sigurno preispitati sljedećeg ljeta, kada će možda i biti pravo vrijeme za veliki iskorak...

STALNI SUDIONIK LIGE PRVAKA

Kao što smo i spomenuli, mladi igrači često napuštaju razvojne klubove u potrazi za igranjem najelitnijeg klupskog europskog natjecanja - Lige prvaka. Leipzig je u posljednjih sedam sezona čak šest puta igrao grupnu fazu ovog natjecanja, što potvrđuje stabilnost kluba i označava klub posebno atraktivnim. U posljednje dvije sezone Nijemci su stigli i do osmine finala natjecanja, gdje ih je čekao težak ždrijeb u vidu Manchester Cityja i Real Madrida. Ipak, u netom završenoj sezoni pružili su sjajan otpor protiv Kraljeva, a generalni konsenzus među navijačima bio je da su bili bolja momčad iz tog dvomeča.

Linker
07. kolovoz 2024 18:04