Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
PRVA HNL ZA JUNIORE

UEFA KAŽE PRVAK JE DINAMO, ALI PRAVEDAN BI BI SAMO JEDAN SCENARIJ Nastala je potpuna zavrzlama, tko će osvojiti naslov? Evo što kažu stručnjaci

PRVA HNL ZA JUNIORE Hajduk je prvi na tablici, Dinamo ima dva boda manje, ali i utakmicu manje. Kako to razriješiti?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. svibanj 2020. 10:55

U utorak će članovi Izvršnog odbora HNS-a na svojoj sjednici imati puno posla. Morat će prekinuti cijeli niz liga, od Druge HNL, svih trećih liga, pa do nacionalnih liga juniora, kadeta, pionira... Vjerojatno će ista sudbina dočekati žensku te futsal ligu. O četvrtim i nižim ligama odlučuju županijski savezi, svima je jasno u kakvom će smjeru ići i njihove odluke o budućnosti liga koje su pod njihovom nadležnošću. Sve, dakle, ide prema tome da će se prekinuti sve lige osim Prve HNL, a HNS i dalje čvrsto stoji iza toga da će napraviti sve što se može kako bi prvoligaši završili sezonu.

Članove Izvršnog odbora ipak čeka i jedan delikatan zadatak koji će ponovno podići puno rasprava u javnosti, kakvu god odluku donijeli. U osam od devet nacionalnih nogometnih liga stanje na tablici je čisto, ali u toj jednoj nije. Dapače, vrlo je komplicirano. Riječ je o Prvoj HNL ligi juniora. A u krupnom su planu, gle vraga, Hajduk i Dinamo...

Hajduk je vodeća momčad juniorske lige. Ima 42 boda nakon 17 odigranih kola. Na drugom je mjestu Dinamo, ima dva boda manje, ali i utakmicu manje. Trebao ju je odigrati u Dugopolju, ali je odgođena zbog nastupa Dinamovih juniora u Ligi prvaka.

Juniorska je liga daleko važnija od kadetske ili pionirske, jer pobjednik lige na jesen će se natjecati u juniorskoj Ligi prvaka. I članovi Izvršnog odbora stoga moraju presuditi koga će prijaviti UEFA-i kao momčad koja će zastupati Hrvatsku u juniorskoj Ligi prvaka. Naravno, ne moraju to napraviti već u utorak.

U kolovozu ili rujnu

Doduše, UEFA je, kažu nam neslužbeno, u četvrtak poslala u HNS mail u kojem je naznačila da u takvim situacijama prednost dobiva momčad koja je matematički osvojila više bodova. A to je Dinamo. Hajdukova 42 boda podijeljena sa 17 utakmica iznose 2,47 osvojenih bodova po utakmici. Kada Dinamovih 40 bodova podijelite sa 16 rezultat je točno 2,5. I Dinamo bi zbog te razlike od 0,03 osvojenih bodova po utakmici dobio prednost.

Međutim, koliko je takav izračun doista pravedan i sportski? Nogomet nije matematika koja se zaokružuje na nekoliko decimala. Mladi Splićani vodeća su momčad lige, osvojili su najveći broj bodova, imaju pravo razmišljati kako su oni ti koji bi trebali u Ligu prvaka. Dinamo je s druge strane momčad koja je osvojila najveći broj bodova s obzirom na broj odigranih utakmica. Doista bi bilo nepravedno da Dinamo ispašta zato što nije imao priliku odigrati isti broj utakmica kao i Hajduk. A i UEFA je službeno na strani Modrih.

Tako imamo dvije nepravedne odluke.

Da za Hajduk bude gore, njegovi su juniori u posljednjem nastupu prije prekida doma odigrali 1:1 protiv Rudeša. Da su pobijedili, imali bi mjesto u juniorskoj Ligi prvaka. Dinamo je pak tu utakmicu ‘manjka’ trebao odigrati u Dugopolju, protiv druge najslabije momčadi lige. Vjerojatno bi pobijedio, ali to nikada nećemo doznati.

Između dva nogometno nepravedna rješenja članovi Izvršnog odbora mogli bi stoga posegnuti za jedinim pravednim - majstoricom! Koju bi juniori Dinama i Hajduka odigrali u u trenutku kad to bude moguće, koncem kolovoza ili početkom rujna. Bit će vremena, UEFA bi u ovakvoj situaciji mogla dopustiti da Hrvatska svog predstavnika u juniorskoj Ligi prvaka odredi naknadno, pa čak i izvan zadanog roka. Treba se raspitati, viša sila je u pitanju, a ulog je i velik i važan, poglavito za mladiće koji tek stupaju na seniorsku scenu. Dopis krovne europske organizacije je preporuka, rješenje za kojim posežeš kad baš nemaš nogometni izbor.

Neka bude spektakl

Dakle - majstorica! Na neutralnom stadionu, s najboljim hrvatskim sucima, s VAR-om, TV prijenosom... Neka to bude veliki spektakl koji će ti juniori pamtiti dok su živi, događaj koji će javnost popratiti s velikim zanimanjem. I bilo bi sjajno da se dogodi, ako to ikako bude moguće.

Svaka odluka za stolom bit će nepravedna. I izazvat će nove nogometne potrese u Hrvatskoj. Neka dečki na terenu pokažu tko je bolji. Čelnici Saveza trebaju pozvati predstavnike Hajduka i Dinama za isti stol i objasniti im svoju odluku, kakva god bila. A pravednu odluku obje bi strane trebale prihvatiti - iako je Dinamo zahvaljujući stavu UEFA-e u boljoj poziciji - jer ne bi trebali biti protiv nečega što je pravedno.

Dakako, Hrvatskom nogometnom savezu je najkomotnije držati se UEFA-ina tumačenja. Nitko mu neće moći osporiti legitimitet za takvu odluku. Međutim, takva odluka neće biti pravedna... I zato treba dok god postoji šansa da Hajduk i Dinamo na terenu razriješe pitanje boljeg na njoj inzistirati. Pa ako baš nikako ne bude moguće, UEFA je rekla svoje.

ŠTO KAŽU STRUČNJACI

Ilija Lončarević, dugogodišnji trener

Međusobne utakmice ili - lutrija

- Nepošteno bi bilo proglasiti Hajduk prvakom, nepošteno bi bilo proglasiti i Dinamo. Iskreno, nikad nisam čuo da se poredak slaže matematičkim izračunima, to nema veze s nogometom. Za mene postoje samo tri pravedna rješenja. Prvo je da se odigraju dvije utakmice, jedna na Poljudu, druga u Maksimiru. Drugo je jedna utakmica na neutralnom terenu. A ako sve to neće biti moguće, onda ostaje samo lutrija. Pismo-glava pa tko bude imao više sreće...

Igor Čalo, bivši igrač i sportski direktor

Mora se igrati majstorica

- Najpravednije bi bilo završiti prvenstvo kad to bude moguće, ali vjerojatno je takav rasplet neostvariv. Postoje argumenti na strani Hajduka, ali postoje i na strani Dinama. Rekao bih da je najbolje rješenje organizirati jednu utakmicu na neutralnom terenu pa tko bude bolji. Svako drugo rješenje donijet će nove afere i velike probleme. Kako ćeš nekome objasniti da je prvak zbog matematičkih izračuna?

Možemo i do tri kluba u juniorskoj Ligi prvaka, ali nemamo vremena čekati rasplet

Hrvatska bi teoretski mogla imati i tri kluba u juniorskoj Ligi prvaka. Dinamo i drugoplasirani klub Prve HNL - trenutačno je to Rijeka - mogu kroz kvalifikacije za Ligu prvaka ući u skupine, što bi automatski značilo i da su njihovi juniori u takvom statusu. Teoretski bismo tako mogli imati i tri predstavnika, ako bi Hajduk izborio juniorsku LP kroz prvenstvo juniorske lige. No, teško ćemo imati vremena čekati ljetne kvalifikacije seniora da bismo odredili tko će nas predstavljati među juniorima.

Marijan Kustić: Pričekajmo sastanak Izvršnog odbora

​Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, nije želio komentirati problem s juniorskom ligom:

- U utorak imamo sastanak članova Izvršnog odbora, tada ćemo razmotriti situaciju u svim ligama, pa i u juniorskoj.

U Dinamu ne žele ništa govoriti sve dok se Izvršni odbor ne izjasni, a stav Hajduka nam je nedostupan.

Linker
26. travanj 2024 02:21