Getty Images, reuters, sn ilustracija / Getty Images, reuters, sn ilustracija
MISIJA RUSIJA

VATRENI DIO SPEKTAKLA U AMERICI: OTKRIVAMO TKO ĆE TESTIRATI HRVATSKU REPREZENTACIJU UOČI SP-A 'Zaista se radi o atraktivnim i jakim suparnicima'

HRVATSKA Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, iznio ‘američku opciju’ odigravanja prijateljskih utakmica i odluku o kampu reprezentacije u Rusiji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. prosinac 2017. 12:37

Hrvatska reprezentacija u ožujku sljedeće godine u SAD-u će igrati prijateljske utakmice protiv Perua i Meksika! To je ekskluzivna vijest koju smo jučer saznali u HNS-u!

- Mi u ovom trenutku pregovaramo o organizaciji prijateljskih utakmica. Jedna od opcija, koja je vrlo atraktivna i koja će najvjerojatnije biti prihvaćena, turneja je u SAD-u na turniru na kojem bi sudjelovale minimalno četiri reprezentacije, od kojih bi svakako dvije bile Peru i Meksiko s kojima bismo mi igrali. Tako nam je ponuđeno od jedne ovlaštene agencije. Nakon ždrijeba u Moskvi dobili smo mnoge pozive i prijedloge. Ovaj prijedlog je vrlo ozbiljan, upravo izbornik Zlatko Dalić sa svojim stožerom raspravlja o tome. Mi te utakmice nismo još definitivno potvrdili, ali vjerojatno hoćemo - kaže Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

Kako sada stvari stoje, igralo bi se vjerojatno na Floridi i u Teksasu, Miamiju i Dallasu.

- Zaista se radi o atraktivnim i jakim suparnicima, spektakularnim. S Meksikom smo već igrali, znamo kako su moćni, Peru je momčad u zamahu, tako da je to sve skupa izvanredno. Bitno je da Hrvatska igra s europskom i svjetskom kremom, izbornik Zlatko Dalić želi igrati s najjačima, nema straha. On bi igrao s Brazilom da može...

Naravno, na put će krenuti svi naši najbolji reprezentativci, tako da će te dvije utakmice imati posebnu težinu. Ovakvi pozivi Hrvatskoj najbolje pokazuju koliko su Vatreni cijenjeni u svijetu. Takve utakmice s jakim suparnicima svakako su najbolja priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, konačno trend će i biti da Vatreni igraju s najboljima u Europi i svijetu, neće biti potrebe igrati s mnogo slabijim reprezentacijama kao što je ponekad bio slučaj.

Jučer smo saznali i da je Hrvatska potvrdila kamp u Rusiji, baza će biti Woodland Rhapsody Resort, prekrasan kamp koji se nalazi 60 kilometara od Sankt Peterburga, blizu mjestašca Iličevo.

Smješten je uz predivno jezero, riječ je o zdanju koje ima četiri zvjezdice, a koje će reprezentaciji donijeti potpuni mir i idealno prirodno okruženje. To je inače mjesto gdje borave ruski bogataši, jedno od najskupljih mjesta u regiji, na neki način odvojeno od svijeta. Hrvatski nogometaši imat će potpuni luksuz.

Woodland Rhapsody Resort

Hrvatski nogometaši trenirali bi u Roščino Areni, omanjem igralištu udaljenom 16 kilometara, do kojeg bi se svakoga dana vozili petnaestak minuta. U brošuri se može pročitati da Rošćino ima male tribine. Stadion je siguran, tako da ne dolazi u obzir bilo kakva špijunaža Dalićevih zamisli. Taj su kamp inače željeli Englezi, koji su do prije neki dan tražili - zamjenski kamp! Hrvatska je uskočila umjesto Gordog Albiona jer je HNS bio brz i efikasan. Međutim, Englezi su ostali u toj regiji.

Ona priča o bijelim noćima? Bila je to posve bezrazložna priča, četiri reprezentacije će imati kamp u tom dijelu Rusije.

- Kad smo o bijelim noćima pitali Ruse, oni su se počeli smijati. Kazali su nam da je tom pojavom okruženo nekoliko desetaka milijuna ljudi - kazao je Vrbanović.

Eto, sve se posložilo u Kući hrvatskog nogometa, Vatreni će imati sve što im je potrebno da na SP-u pokažu najviše što mogu.

Meksiko

Od 1994. godine oni su stalni sudionici svjetskih prvenstava, samo se još Argentina, Brazil, Njemačka, Južna Koreja i Španjolska mogu pohvaliti takvim nizom. Na tim su natjecanjima svaki put prošli do nokaut-faze, što su u isto vrijeme napravili još samo Brazil i Njemačka, iako su, doduše, za razliku od Selecaa i Elfa, svaki put zastali na prvoj sljedećoj stepenici u osmini finala najvećeg natjecanja. Meksiko je u svakom slučaju konstanta svjetskih prvenstava, peta reprezentacija po broju izborenih SP-a, uostalom i momčad s najvećim brojem poraza (25) na završnom turniru.

Izbornik im je od 2015. Kolumbijac Juan Carlos Osorio, koji je na klupi već odradio čak 42 utakmice. Hirving Lozano, mladi ofenzivac PSV-a, najcjenjeniji im je igrač, a legendarni Rafael Marquez, koji će za vrijeme turnira u Rusiji imati 39 godina, nada se da će El Tri kao kapetan voditi i na petom uzastopnom SP-u. U skupini su s Njemačkom, Južnom Korejom i Švedskom, a protiv Hrvatske imaju dvije pobjede i tri poraza u pet dosadašnjih dvoboja.

Peru

Nije La Blanquirroje, peruanskih bijelo-crvenih, na svjetskim prvenstvima bilo od 1982. i Španjolske, no argentinski trener Ricardo Gareca, koji ih vodi od 2015. godine, očito je našao pravi recept.

Na SP su stigli kao petoplasirana momčad Južne Amerike, a u dodatnim kvalifikacijama preskočili su Novi Zeland. Neće u Rusiji moći računati na kapetana i najboljeg strijelca u povijesti izabrane vrste Paola Guerrera, koji će odrađivati suspenziju zbog pozitivnog testa na kokain, tako da će glavna zvijezda biti Jefferson Farfan, ofenzivac moskovskog Lokomotiva, jedan od tek pet reprezentativaca koji igraju u Europi.

Najveći uspjeh u povijesti na SP-ima im je četvrtfinale iz 1970. kada ih je predvodio legendarni Teofilo Cubillas, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača turnira u Meksiku. Tada ih je zaustavio Peleov Brazil, a sada će biti u skupini s Francuskom, Australijom i Danskom. Prođu li skupinu, u osmini finala križat će se upravo sa skupinom D u kojoj se nalazi i Hrvatska.

Linker
18. travanj 2024 06:17