screenshot
EKSKLUZIVNO ZA SN

VIDEO: HAJDUKOVA PRIČA TJEDNA! ZABORAVLJENI VEZNJAK KOJI JE NAKON 995 DANA DOBIO PRILIKU I ODUŠEVIO Otkrio konačan cilj: 'Želim ostati na Poljudu!'

ANTHONY KALIK Veznjak koji se vratio u momčad Hajduka nakon gotovo tri godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. veljača 2019. 23:46

Anthony Kalik (21) priča je ovog tjedna. Vezni igrač koji je jesensku polusezonu gotovo zaboravljen igrao na posudbi u Rudešu, prošle nedjelje ušao je u startnu postavu pobjedničkog Hajduka u Gradskom vrtu. Da postoji nagrada za najveći igrački napredak u sezoni, sigurno bi Kalik bio među ozbiljnim kandidatima u toj kategoriji. Osijek bi mogao biti prijelomnica njegove karijere u bijelom dresu.

- Nikada nisam prije igrao u Osijeku, samo sam slušao priče kako je domaćin uvijek motiviran kada dolazi Hajduk. Ali pokazali smo da možemo sa svima ravnopravno igrati i jako sam sretan zbog pobjede u Osijeku. I mog povratka - kazao nam je 21-godišnji Kalik, hrvatski Australac čija obitelj vuče podrijetlo iz Blata na Korčuli.

Malo je nedostajalo da svoju povratničku priču obilježi i pogotkom. Centimetri su dijelili Kalika od pogotka u prvom dijelu.

- Je, malo je falilo. Gađao sam vratarov desni kut, ali nisam pogodio. Čekam još prvijenac u dresu Hajduka. S obzirom na to kako nam je igra posloženo, koliko često igrači iz sredine terena dolaze u prigode, vjerujem da neću još dugo čekati.

video: Jurica Radić

Čekam pogodak

Rijetko Kalik zabija, u svojoj profesionalnoj statistici pogotka se sjeća tek iz doba kada je nosio dres B momčadi Bijelih.

- Zato se nadam se da će moj prvi zgoditak u Hajduku biti posebno obilježen. Nisam zabijao ni za Rudeš, niti u Sydneyu.

Spomenuvši Rudeš i Sydney otvorio je Kalik najzanimljiviji dio priče, to je tema “gdje je bio 995 dana”. Što je radio Kalik u protekle tri godine?

- U mandatu trenera Burića sam skupio 11 utakmica u prvenstvu, ali u sezonu 2016/17. prebačen sam u drugu momčad. Potom sam devet mjeseci bio na posudbi u Sydneyu, da bih nakon toga prešao u Rudeš.

Kako je bilo u zagrebačkom prvoligašu?

- Za mene dobro iskustvo, premda nismo nijednu pobjedu upisali prošle jeseni. Ali moram priznati da mi je bilo važno igrati prvoligaški nogomet.

Iz Rudeša, momčadi koja je u 18 kola, u dva kruga prvenstva, uzela samo tri boda, uspio se Kalik probiti do prve momčadi. Koja je tajna uspjeha?

- Nema tajne. Znam da nitko nije računao na mene, ali ja nisam gubio nadu. Skoro tri godine sam bio “out”, međutim kada me u prosincu nazvao Saša Bjelanović i rekao “doći ćeš na zimske pripreme”, osjetio sam veliku prigodu. I nastavio sam raditi kako znam i umijem. Ja sam vezni koji voli trku, voli dvoboj-igru.

Takav je igrač sredine terena trebao Oreščaninu u tvrdoj utakmici u Gradskom vrtu. Ali, Kalik je šansu je iskoristio na pripremama u Turskoj gdje je pokazao da se nalazi u ozbiljnoj konkurenciji za početni sastav. Potvrda te ozbiljnosti došla je pred Osijek kada mu je trener Oreščanin “uručio” dres prvotimca.

Uvijek samo Hajduk

- Za mene je to velika satisfakcija. Priznanje za uloženi trud u protekle tri sezone. Bio sam uporan, posebno u trenutku kada sam se vratio u Sydney. Imao sam problema sa ozljedom, u Sydneyu sam malo igrao, pa sam zato i htio otići na posudbu u Rudeš. Bez obzira što je u pitanju bila posljednja momčad lige, htio sam vratiti se u formu. I jasno, vratiti se u Hajduk.

Ugovor s Bijelima Kalik ima do ljeta 2020. godine, još 15 mjeseci. Koji je cilj?

- Ostati u Hajduku. I kada sam bio u Australiji zaboravljen od svih, moj je cilj ostao isti. Uvijek je bila primarna želja igrati za Hajduk. Želio bih produžiti ugovor i još nekoliko sezona igrati za Bijele.

A jednom kada Kalik preraste splitski klub, koja je sljedeća stepenica?

- Španjolska ili Italija, to su lige o kojima sam maštao kao dječak. Hoće li se ostvariti, vrijeme će pokazati, ali uvijek je najbitnije vjerovati u sebe.

Linker
02. svibanj 2024 04:34