AP
PRIJATELJSKE

VIDEO Irska bolja od Italije

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 08. lipanj 2011. 01:43

U utorak je odigrano nekoliko prijateljskih međudržavnih nogometnih utakmica, a u jednoj od njih, Irska je pobijedila Italiju u belgijskom Liegeu s 2-0.

Bio je to susret dviju reprezentacija koje su vodeće u svojim kvalifikacijskim skupinama za Euro. No, dok Irska u B skupini vodi veliku bitku s Rusijom i Slovačkom, s kojima je bodovno poravnata, Italija je već jednom nogom na Euru, jer ima pet bodova više i utakmicu manje od drugoplasirane Slovenije u C skupini.

Talijanski stručnjak na kormilu Irske, 72-godišnji Giovanni Trapattoni, mogao je, naravno, biti puno zadovoljniji ishodom, tim više što u njegovoj selekciji nisu zaigrali vratar Shay Given, te Robbie Keane, John o'Shea ili Kevin Kilbane, inače standardni prvotimci.

Irci su poveli u 36. minuti sjajnim pogotkom Blackburnovog veznjaka Keitga Andrewsa, koji je nakon kratkog dodavanja iz slobodnog udarca opalio desnom nogom s više od 25 metara i pogodio u kut talijanskog vratara Emiliana Viviana. Konačnih 2-0 postavio je Simon Fox, koji je ušao u igru u 60. minuti, a u 89. je uspješno zaključio jedan kontranapad.

Italija u kišnoj večeri u Liegeu nije stvorila baš puno prilika za gol...

- Ako smo već morali izgubiti, onda je bolje da smo izgubili od Trapattonija. Morat ćemo analizirati ovu utakmicu. Loše smo se kretali u napadu i bili smo suviše statični - izjavio je izbornik Italije Cesare Prandelli, koji je igrao pod vodstvom Trapattonija u Juventusu od 1979. do 1985. godine. Ovoga puta je ipak učitelj pobijedio učenika…

Austrija je u Grazu pobijedila Latviju s 3-1, iako su gosti poveli u 49. minuti pogotkom braniča Pavelsa Mihadjuksa, kojem je to bio i prvi pogodak u dresu Latvije. Debitant u austrijskoj reprezentaciji, Chirstoper Dibon, izjednačio je rezultat u 75. minuti. Napadač Martin Harnik dvama je golovima, u 81. minuti i u petoj u sučevom dodatku iz penala, osigurao pobjedu Austriji, njezinu prvu u zadnjih 8 mjeseci, nakon što je u prethodnih šest utakmica upisala pet poraza i jedan remi.

Zanimljivo da je Latvija imala čak tri isključena igrača u samoj završnici ogleda. Prije zadnjeg zvižduka su travnjak napustili Mihadjuks, vratar Andris Vanins i Oskars Klava, sva trojica zbog žutih kartona.

Podsjećamo, Latvija nastupa u kvalifikacijskoj F skupini za Euro, u kojoj vodi Grčka sa 14 bodova ispred Hrvatske i Izraela s 13. Izraelci imaju susret više od Grčke i Hrvatske. Latvija je u šest utakmica prikupila 4 boda.

Reprezentacija Rusije, koja je druga u kvalifikacijskoj B skupini za Euro s 13 bodova, koliko imaju i vodeća Irska i treća Slovačka, svi iz 6 nastupa, odigrala je u Salzburgu 0-0 s Kamerunom. Oba izbornika odmarali su neke važnije igrače, pa je, tako, izbornik Rusije Dick Advocaat ostavio Tottenhamovog napadača Romana Pavljučenka na klupi. Pavljučenko je zabio hat-trick u pobjedi nad Armenijom 3-1 u Sankt Peterburgu u kvalifikacijskom susretu za Euro u subotu.

Rusija je dominirala dvobojem protiv Kameruna, koji je ipak imao najbolju šansu na utakmici, u 79. minuti, kada je branič Aurelien Chedjou glavom pogodio vratnicu.

Norveška je u Oslu pobijedila Litvu s 1-0 pogotkom Mortena Gamsta Pedersena, 29-godišnjeg veznog igrača Blackburna. Pedersen je u 83. minuti prvo bio neuspješan s bijele točke, jer je njegov udarac vratar Litve Ernestas Setkus obranio, no, lopta mu se sretno odbila pa je u popravnom ispitu bio bolje sreće.

Litva, koje je prošlog vikenda ponižavajuće izgubila od Lihtenštajna s 2-0 u kvalifikacijama za Euro, te je ostala na samo četiri osvojena boda u pet nastupa u skupini I, imala je nekoliko prilika na utakmici, ali ih nije uspjela realizirati.

Prijateljske utakmice:

Irska – Italija 2-0 (Andrews 36, Cox 89)

Rusija – Kamerun 0-0

Norveška – Litva 1-0 (Pedersen 83)

Austrija – Latvija 3-1 (Dibon 75, Harnik 81, 90+5 / Mihadjuks 49)

Linker
28. rujan 2024 23:34