Armand Duplantis

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SAMO NEBO JE GRANICA

Armand Duplantis je preskočio 6.25, 10 centimetara više od legendarnog Sergeja Bubke, a tek mu je 25 godina

S pravom se pitamo koliku će visinu napadati u LA-u 2028. kad bude uzimao svoje treće olimpijsko zlato
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 23:47

Oni koji malo duže i bolje pamte - reći ćemo to na malo obzirniji način prema onima koji su malo stariji - sjetit će se sada već davnih vremena 1980.-ih i 1990-ih kad je svjetskim skokom s motkom dominirao i harao veliki ukrajinski atletičar Sergei Bubka.

Osvojio je Bubka šest uzastopnih naslova na svjetskih prvenstavima, od Helsinkija 1983. preko Rima 1987., Tokija 1991., Stuttgarta 1993., Göteborga 1995. do Atene 1997.; uzeo je zlato na na Olimpijskim igrama 1988. u Seoulu. Prvi je motkaš koji je preskočio čarobnu granicu od šest metara, koja je godinama odolijevala napretku, a koji je odradio baš u Parizu gdje se trenutačno odvijaju atletska natjecanja na Igrama. Nakon što je to prvi put uradio 1983. u Rimu preskočivši visinu 5.85 otevši svjetski rekord Francuzu Thierryju Vigneronu, legendarni je Ukrajinac otad ukupno 35 puta postavljao novu najbolju visinu. Čak je 18 puta podizao preskočenu letvicu u dvorani, a 17 je to puta činio na otvorenom. Skočivši spomenutih 5.85, Bubka je preko 5.88 digao granicu do 5.90 kad mu je Vigneron s 5.91 nakratko ukrao primat.

No, nakon toga je Ukrajinac najprije vratio svoje ime uz rekord u motki, a zatim je godinama centimetar po centimetar dizao najbolju visinu do 5.14 što je ostvario 1994. u talijanskom Sestriereu. Nikad nitko kao Bubka, bio je uvjeren atletski svijet, no zatim su došla nova vremena. Francuzu Renaudu Lavillenieu trebalo je punih 20 godina da sruši Bubkinu visinu i on je to učinio 2014. upravo u Bubkinom Donjecku preskočivši visinu 6.16. No, tada se "rodio" Armand Gustav Duplantis, američko-švedski atletičar koji je postao isto ono što je svojevremeno bio Bubka. Doslovno nedodirljiv za konkurente.

image

Armand Duplantis

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Čekalo se na novu najbolju visinu punih šest godina, a Duplantis se uz novo najbolje svjetsko vrijeme prvi put fotografirao u poljskom Toruńu 8. veljače 2020. kad je za jedan centimetar nadmašio Lavilleniea. Otad je to činio još osam puta - u Glasgowu, dvaput u Beogradu, Eugeneu, Clermont-Ferrandu, ponovno Eugeneu, u kineskom Xiamenu te sada na Igrama u Parizu. Svaki je put dizao visinu za po jedan centimetar i sada se s pravom poslavlja pitanje - gdje su njegove granice.

S obzirom da je drugoplasiranog na Igrama, Amerikanca Sama Kendricksa, u Parizu nadvisio za punih 30 centimetara, postavivši novu najbolju visinu u povijesti 6.25, konkurenti mu neće biti pogonska snaga. Granicu do koje će jednog dana konačno doći, sam će odrađivati u borbi sa samim sobom. S obzirom da će krajem godine napuniti tek 25 godina, samo mu je nebo granica i sasvim je sigurno da će letjeti još puno, puno više. U Parizu je obranio olimpijsko zlato iz Tokija te je po tome već nadvisio velikog Bubku. S pravom se pitamo koliku će visinu napadati u Los Angelesu 2028. kad bude uzimao svoje treće olimpijsko zlato...

Linker
05. rujan 2024 17:41