Miran Maričić s brončanom medaljom

 ALAIN JOCARD Afp
BRONCA IDE U BJELOVAR

Čekao je skoro do samoga kraja: Znate li kako je hrvatski junak uopće izborio Olimpijske igre?

U vrhu svoga sporta Maričić je već dugo, a prve Igre bile su mu one u Tokiju
Piše: SN, Dražen PinevićObjavljeno: 29. srpanj 2024. 12:56

Bjelovarčanin Miran Maričić (27) donio je Hrvatskoj prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u ponedjeljak u finalu zračne puške na 10 metara osvojio broncu.

Maričić je u vrhu svoga sporta već dugo, a nakon Tokija ovo su mu druge Igre na kojima je nastupio. Put do Francuske nije bio lagan. Vrlo je teško u streljaštvu doći do kvote, puno teže nego napraviti olimpijski nastup uz još 30-ak strijelaca koji su to uspjeli po svjetskim ili kontinentalnim ključevima. Dovoljno je reći da je na većini natjecanja koja su bila kvalifikacijska medalja bila uvjet, a to je vrh vrhova u sportu, a Svjetski kupovi kao uvjet jednostavno su izbačeni iz sustava.

image
ALAIN JOCARD Afp

Olimpijsku kvotu ostvario je gađajući trostav na Europskom prvenstvu kojem je domaćin bio Osijek. Malo je neobično bilo, jer se Maričić usprkos odličnom nastupu nije izborio za nastup u finalu u koje ide osam najboljih. On je bio na 11. mjestu, ali su se ‘karte‘ tako složile da je i s tom pozicijom izborio olimpijsku kvotu. Razlog, neke zemlje su već imale iste, pa njihovi aduti nisu bili u igri, a bilo je najvažnije biti odmah iza njih i Miran Maričić je to uspio.

To je nagrada za silan trud koji je uložio posljednje tri godine, u mnogim situacijama bio je jako blizu, uvijek konkurentan vrhu, ali morao je čekati skoro do samog kraja. U Osijeku je imao rezultat kao još šestorica od kojih su se dvojica plasirala u finale. Francuz Kryzs bio je prva kvota, Maričić druga.

image
ALAIN JOCARD Afp

Stojeći stav je bio odličan, ali najveći problem je bio klečeći u kojem je imao 192 kruga, što nije za vrhunski rezultat i na tom planu je do starta OI radio najviše, jer 196-197 krugova je neki nepisani minimum u klečećem stavu da bi se konkuriralo za sam vrh.

Maričić je svjetski juniorski prvak te višestruki osvajač medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Član je streljačkog kluba SD Bjelovar 1874, gdje trenira i Petar Gorša koji je također bio u finalu. Po zanimanju je informatičar, studirao je na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu. Proglašen je i najboljim sportašem grada Bjelovara za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Linker
22. kolovoz 2024 05:45