Igrači Danske slave zlato

 FRANCOIS LO PRESTI Afp
TOTALNA DOMINACIJA

Danska pregazila Njemačku u rukometnom finalu, legenda se oprostila sa zlatnom medaljom

Nove olimpijske prvake predvodio je Gidsel s 11 golova, dok je Landin skupio deset obrana
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 15:55

Danska - Njemačka 39:26 (21:12)

Lille, stadion Pierre Mauroy. Gledatelja: 27.328. Suci: Lah i Sok (Slovenija)

DANSKA: Nielsen (2+1), N. Landin (10); Kierkeloke 3, M. Landin 7, Jakobsen 3, Gidsel 11, Molgaard, M. Hansen 2 (2), Lauge 5, Saugstrup 1, Lindberg, Jorgensen 3, Arnoldsen, Pytlick 6.

NJEMAČKA: Wolff (5), Spath (3); Golla 1, Witzke 2, Heymann, Knoor 6, Koster 2, Uscins 4, Hafner, Dahmke, Mertens 2, Steinert 2 (2), Grgić 3 (2), Kolbacher 4.


Danska je zlatna u Lillu. Tako nešto u finalu moglo se očekivati, jer Njemačka je turnir odigrala iznad svih očekivanja, ali Danska je ovdje bila daleko najbolja i bez konkurencije. Jedini koji su je mogli ugroziti bili su Francuzi, no oni nisu izgledali dobro, ispali su u četvrtfinalu. I Danska je do kraja sve rutinski odradila. Na turniru osam utakmica, osam pobjeda, nema se tu što dodati osim reći da su najbolji.

Mikkel Hansen otišao je u mirovinu sa zlatnom medaljom, to je njegovo drugo olimpijsko zlato nakon što je tim predvodio u Riju 2016. godine. Tada su u finalu dobili Francuze, a Francuzi su njih na posljednjim Igrama u Tokiju. Samo je bilo pitanje njihovog međusobnog obračuna za odličja, kada je bilo jasno da se on neće dogoditi, sve drugo je bilo još puno jasnije. Uostalom, oni su i Francusku ovdje dobili osam golova razlike u Parizu, čisto da se zna.

image

Nikolaj Jacobsen i Mikkel Hansen

FRANCOIS LO PRESTI Afp

Njemačka nije uspjela ni u svom trećem olimpijskom finalu, a uz tri srebra sada ima i jednu broncu. To je sjajan uspjeh za momčad Alfreda Gislasona koja je bila najugodnije iznenađenje ovog turnira, ali za Dansku nije imala snage.

Finale je trajalo 15 minuta, sve drugo je bilo u revijalnom tonu. Igralo se gol za gol do 6:5 za Dance, a onda su Danci napravili 6:0 u samo pet minuta i završili priču. Već u 24. minuti je bilo 10 razlike za Dance.

Prebrzo je to bilo za Njemačku koja je u prvom dijelu primila 21 gol, onako lagano. Išla je Danska na +14 u nastavku, nisu stali na loptu, jer finale je i na kraju je Njemačka s -13 još dobro i prošla. Sjajnu su utakmicu odigrali Danci, 75 posto realizacije, prednjačili su Gidsel, Lauge i Jakobsen. Nije izgledalo kao finale.

Mikkel Hansen, Niklas Landin, Henrik Molgaard osvojili su svoje drugo olimpijsko zlato. U Riju ih je vodio Gudmundur Gudmundsson, sada kao već dugo zadnjih godina sve s njima osvaja Nikolaj Jacobsen.

Tri olimpijska zlata imaju Nikola Karabatić, Michael Guigou, Luc Abalo i Andrej Lavrov, a na dva uz Dance su još Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, Venio Losert, Vasilij Kudinov, Aleksandar Tučkin, Slavko Goluža i Valter Matošević.

Linker
11. kolovoz 2024 15:55