FRANCOIS LO PRESTI Afp
‘PROMAŠILI‘ PRODUŽETAK

Drama i na utakmici Danske: Slovenija zamalo napravila senzaciju, rukometni finale ipak na kraju očekivan

Njemačka je, pak, na putu do finala izgubila samo jednu utakmicu i to od Hrvatske u skupini
Piše: HinaObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 23:21

U finalu olimpijskog turnira rukometaša igrat će Danska i Njemačka. Danci su u polufinalu pobijedili Sloveniju sa 31-30, dok su Nijemci bili bolji od Španjolske sa 25-24.

Danska je vodila od prve do posljednje minute, u pojedinim trenucima i sa šest razlike, no Slovenija je polako smanjivala zaostatak i minutu prije kraja stigla na samo gol zaostatka (30-31).

Danci su u idućem napadu izborili sedmerac kojeg Mikael Hansen nije realizirao i Slovenija je dobila 15 sekundi za produžetak. Aleks Vlah je zaustavljen prekršajem, Slovenci su tražili sedmerac, no suci su dosudili deveterac iz kojeg Borut Mačkovšek nije uspio zabiti s istekom vremena.

Dansku su do pobjede predvodili Magnus Landin Jacobsen sa šest, te Lukas Jorgensen i Mikkel Hansen sa po pet golova, dok su na slovenskoj strani najefikasniji bili Aleksa Vlah i Dean Bombač sa po sedam golova.

Danska je do sada samo jednom osvojila olimpijsko zlato, 2016. u Rio de Janeiru, dok je u Tokiju bila druga.

image

Andreas Wolff

SAMEER AL-DOUMY Afp

U prvom polufinalu Njemačka je pobijedila Španjolsku sa 25-24 (12-12).

Bila je to odlična utakmica u kojoj je njemačka slavila na krilima fantastičnog vratara Andreasa Wolffa koji je sakupio čak 22 obrane uz 49 posto obrana. Njemačka, koja je na putu do finala izgubila samo jednu utakmicu i to od Hrvatske u skupini, za zlato će se boriti protiv boljeg iz susreta Danske i Slovenija.

Bit će to četvrto olimpijsko finale za Njemačku, a do sada je samo jednom slavila 1936.

Njemačka je sjajno ušla u susret, povela je 3-0, no Španjolska se vratila izjednačivši na 6-6. U 18. minuti Njemačka je imala i najvećih +4 (10-6), ali se Španjolci još jednom vraćaju i na odmor se odlazi sa 12-12.

U drugom dijelu Njemačka je u nekoliko navrata imala tri gola viška (17-14, 19-16), no Španjolci se nisu predavali i u 47. minuti dolaze do novog izjednačenja (20-20). Poravnato (22-22) se ušlo i u posljednjih 10 minuta susreta, a u 51. minuti Španjolska dolazi i do prvog vodstva u susretu (23-22).

Španjolci su imali nekoliko napada za +2, ali je fantastični Andreas Wolff držao Nijemce na životu i bio ključni igrač preokreta od minus jedan (23-24) do plus jedan (25-24) tri minute prije kraja.

Uslijedilo je nekoliko promašaja na obje strane, a Španjolska je imala 30 sekundi za izjednačenje, ali nije uspjela.

U njemačkim redovima najefikasniji su bili Renars Uscins sa šest, te Johannes Spaeth i Juri Knorr sa po četiri gola uz već spomenutog Wolffa.

Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Daniel Fernandez s pet, te Ian Tarrafeta i Agustin Casado sa po četiri gola.

Utakmica za broncu igra se u nedjelju 9 sati, a finale između Njemačke i Danske u 13.30 sati.

Linker
05. rujan 2024 19:43