Steve Kerr

 GIUSEPPE CACACE Afp
USUSRET OI

Evo što je pokazao turnir na kojemu su trijumfirali Amerikanci: SAD je pokrenuo motore, Srbi spustili očekivanja

Iz perspektive Srbije, ne osvojiti olimpijsku medalju bilo bi jednako kao SAD-u ne uzeti zlato
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. srpanj 2024. 22:31

SAD je odigrao svoju najbolju utakmicu otkako je Steve Kerr okupio igrače na račune da će donijeti Amerikancima novo olimpijsko zlato. Na koncu turnira u Abu Dhabiju SAD je pregazio Srbiju sa 105:79 iako je i dalje igra bez Kevina Duranta i Derricka Whitea. OK, niti za Srbiju nisu igrali Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov, Bogdan Bogdanović kao drugi najbolji srpski igrač sasvim sigurno bi popravio krvnu sliku reprezentacije koju vodi 75-godišnji Svetislav Pešić, ali suđeno po viđenom, niti najbolji srpski bek ne bi promijenio odnos snaga u ovoj utakmici.

A u njoj su Ameri dobili raspucanog Stepha Curryja, koji se ukazao s 24 poena i šutom za tri 6-9 te dokazao kako će biti značajna poluga na Igrama. Odmah do njega bio je Bam Adebayo sa 17 poena, osam skokova i tri asista, 16 poena je dodao Anthony Edwards, a 11 poena upisao je LeBron James.

Amerikanci su pri tome odigrali puno borbeniju, puno čvršću utakmicu od prve dvije u kojima su pobjeđivali Kanadu i Australiju. Srbiju je nosio Nikola Jokić sa 16 poena i 11 skokova, Aleksa Avramović je bio motiviran s 14 poena i tri asista, Filipu Petruševu odgovara igrati u paru s Jokićem, pa je upisao 11 poena, a Ognjen Dobrić je dodao deset poena.

Ameri su dobili ovaj put nešto bolji doprinos od Joela Embiida s osam poena, isto toliko skokova i tri asista, dok Srbija još uvijek čeka ozbiljne role Vase Micića i Marka Gudurića. Micić je ostao na osam poena i dva asista, a Gudurić na osam poena, dva skoka i tri asista.

I dok su Amerikanci davale komplimente Srbije posebno Nikoli Jokiću, Pešić je govorio da njegova reprezentacija čeka da se kompletira i da igrači koji nisu duže igrali, a mislio je tu na Micića, polako ulaze u pravu formu.

Kako bilo, Srbija će za uigrati se kraja iskostiti još dvije provjere. Jedna je s Japanom, a onda i generalka protiv Grka i Giannisa Antetokounmpa u Beogradu, 22. srpnja. Amerikance, pak, čekaju okršaji s Južnim Sudanom i Njemačkom u Londonu.

Nakon toga će u prvoj utakmici na Igrama opet zaigrati SAD i Srbija, jer su u istoj skupini.

Kad ste na Igrama, ili na SP, u istoj skupini s Amerikancima, onda je to dobar ždrijeb jer je sasvim jasno da ako prođete tu skupinu u prvoj rundi nokaut sustava ne možete na SAD.

Ne samo zbog toga, više zbog nove dominacije u NBA ligi i nagrade za MVP-ija sezone Nikole Jokića, Srbi uopće ne dovode u pitanje kako košarkaši u Parizu moraju do medalje, a oni optimističniji vjeruje, ili su vjerovali do okršaja u Abu Dhabiju, kako Srbi imaju šanse i u direktnom dvoboju sa SAD-om na Igrama.

Ključno će, stoga, za Pešića, biti smiriti euforiju uči puta na Igre i za tako što su mu sigurno dobro došli porazi od Australije i SAD-a. Niti protiv Australije nije igrao Bogdan Bogdanović, ali niti tu Srbija nije imala realnu šansu za pobjedom.

Osim što će svi podvući kako je SAD prvi favorit olimpijskog turnira, nešto više od tjedan dana uoči podbacivanja na Igrama, teško je nekome dati prednost u drugom ešalonu favorita. Jer, tu nije samo Srbija, tu su i Kanađani, tu je i domaćin Francuska, pa svjetski prvak Njemačka, Australija se najavila u Abu Dhabiju, kao i Grčka na olimpijskim kvalifikacijama u Pireju. A to je već više od polovice turnira na Igrama. I pri tome nismo spomenuli jednu Španjolsku, neugodni Portoriko koji je izbacio Litvu (u četvrtak je ostavku na mjestu izbornika Litve dao Kazys Maksvytis), pa Acin Brazil. Samo Južni Sudan i Japan dolaze pod egidom "važno sudjelovati".

U takvom kolopletu kvalitete i ambicije osvojiti medalju bit će veliki podvig. Ako niste SAD. Za njih vrijedi samo zlato. Sve ostalo bio bi veliki fail, ogromna crna mrlja na karijeri LeBrona Jamesa koji stoji iza ove reprezentacije i koji se ionako u posljednje vrijeme bavi samo svojom ostavštinom.

Iz perspektive Srbije, možda i više nego bilo koga od ostalih, ne osvojiti medalju bilo bi jednako kao SAD-u ne uzeti zlato.

Linker
02. rujan 2024 11:49