Slavlje Francuza

 NICOLAS TUCAT Afp
U SJENI POKOLJA U GAZI

Francuska uvjerljiva na otvaranju nogometnog turnira, utakmica najvišeg rizika prošla bez ikakvog incidenta

Francuski krajnje ljevičarski zastupnici pozvali su na prosvjede protiv sudjelovanja Izraela na Igrama
Piše: HinaObjavljeno: 24. srpanj 2024. 23:40

Francuska nogometna reprezentacija uvjerljivom, 3-0 pobjedom protiv SAD je otvorila nastup na olimpijskom turniru.

U susretu igranom u Marseilleu, "Tricolori" su slavili sa 3-0, a sva tri gola domaćin je zabio u drugom poluvremenu.

Američku mrežu je u 61. minuti načeo napadač Lyona Alexandre Lacazette, na 2-0 je povisio napadač Bayerna Michael Olise, a konačnih 3-0 je postavio branič Seville Loic Bade.

Na olimpijskom turniru sudjeluju nogometaši do 23 godine, ali svaka momčad može imati i tri starija igrača. Upravo su "veterani" Lacazette i Bade zabili za Francusku, a treći igrač stariji od 23 godine u sastavu Thierryja Henryja je 27-godišnji napadač Crystal Palacea Jean-Philippe Mateta.

U prvom susretu iz ove skupine Novi Zeland je pobijedio Gvineju sa 2-1. Za pobjednički sastav zabili su Matthew Garbett (25) i Ben Waine (76), dok je za Gvineju strijelac bio Amadou Diawara (72).

U drugom kolu, 27. srpnja Francuska će odmjeriti snage protiv Gvineje, a u drugom susretu sastaju se SAD i Novi Zeland.

image

Slavlje Izraelaca

FRANCK FIFE Afp

S mnogo pažnje čekala se utakmica između Izraela i Malija u skupini D, posebno nakon nemilih scena iz Saint-Etiennea na utakmici Maroka i Argentine.

Tisuću policajaca i pripadnika žandarmerije mobilizirano je za ogled koji je igran na pariškom Parku prinčeva, a bio je to prvi sigurnosni test uoči službene ceremonije otvaranja Igara.

OI u Parizu održavaju se usred izraženih sigurnosnih problema i pojačanih geopolitičkih napetosti, uključujući izraelski rat u Gazi.

"Ova utakmica klasificirana je kao posebno osjetljiva", istaknuo je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin tijekom razgovora s novinarima uoči utakmice.

Darmanin je u nazočnosti izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, istaknuo kako je ovaj dvoboj "važan za sigurnosni sustav" Igara općenito, a posebno za 88 sportaša izraelske delegacije. Poput onih američkih ili iranskih ekipa, izraelski sportaši su strogo zaštićeni.

Agenti izraelske unutarnje sigurnosti (Shin Bet) stalno ih nadziru, piše britanski list The Telegraph pozivajući se na bivšeg šefa ove službe. Tome su pridodani pripadnici elitnih postrojbi francuske policije i žandarmerije.

"Ne shvaćamo (prijetnju) olako, u stanju smo visoke pripravnosti i svi su sportaši obaviješteni o situaciji", komentirao je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer.

"Naša dužnost je da zaštitimo naše sportaše u suradnji s francuskim vlastima, to je od najveće je važnosti", dodao je.

Palestinski olimpijski odbor ovaj je tjedan pozvao da se Izrael isključi s Igara u otvorenom pismu predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu. U pismu se optužuje Izrael za kršenje tradicionalnog olimpijskog primirja, uz nastavak vojne akcije u Gazi.

Francuski krajnje ljevičarski zastupnici pozvali su na prosvjede protiv sudjelovanja Izraela na Igrama. U subotu je zamjenik La France Insoumise (LFI) Thomas Portes, kao i drugi izabrani dužnosnici iz ove radikalne lijeve stranke, osudio "dvostruke standarde" između izraelskih i ruskih sportaša, koji su isključeni s Olimpijskih igara zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Izraelski sportaši nisu dobrodošli na Olimpijske igre u Parizu", dodao je, pozivajući na "mobilizaciju".

Igre u Parizu 2024. održavaju se pet desetljeća nakon što su palestinski militanti ubili 11 izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine.

U svom trening stožeru u Croissyju, nekih 20 kilometara zapadno od Pariza, izraelski nogometaši u utorak su nastojali djelovati opušteno, ali u zraku se osjećala napetost.

Izraelski glasnogovornik je više puta vikao "samo nogomet" kada su novinari pokušali postaviti pitanja o političkoj pozadini.

"Došli smo ovdje pobjeđivati ​​i jako smo uzbuđeni", rekao je novinarima Omri Gandelman, vezni igrač koji igra za belgijski Gent.

Srećom, susret je protekao bez incidenata, a što se tiče samog rezultata, završilo je 1-1.

Izrael je poveo u 57. minuti nakon autogola Hamidoua Dialloa, a izjednačio je Cheickna Doumbija u 63. minuti.

U prvom susretu iz ove skupine Japan je pobijedio Paragvaj sa 5-0.

Linker
02. rujan 2024 07:01