Bogdan Bogdanović je bio najefikasniji u redovima Srbije protiv Južnog Sudana

 SAMEER AL-DOUMY Afp
KOŠARKA

Grci zahvalni Bogdanoviću i Jokiću koji su izbacili afričku senzaciju, Brazil i Aco idu na SAD

Srbija tek u posljednjih pet minuta slomila Južni Sudan i izbacila ga s turnira, poznati svi četvrtfinalisti
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 23:28

Južni Sudan mogao je izgubiti od Srbije do dva poena razlike i plasirati se u četvrtfinale olimpijskog turnira te tako kreirati jednu od većih senzacija i ispisati jednu od najboljih sportskih priča. I imao je afrički predstavnik do posljednjih pet minuta posve otvorenu utakmicu, ali onda se Srbija odlijepila.

Ostat će Južnom Sudanu istina da je Srbija do pobjede morala i te kako se namučiti i uz sjajne utakmice Bogdana Bogdanovića, Nikole Jokića i Vase Micića. Carlik Jones i prijatelji su vukli koliko su mogli, ali više pod poraza (85:96) nisu mogli. No, zaslužuju pljesak, jer je jedna jako dobro reprezentacija ušla u košarkaški svijet.

A Srbija je pobjedom nad Južnim Sudanom otvorila vrata Grčkoj za plasman u osam najboljih.

Portoriko je ispao s olimpijskog turnira i prije negoli je morao odigrati utakmicu posljednjeg kola protiv SAD. Ali, veliki protivnik ubrizgao je energiju u reprezentativcima Portorika i oni su nadahnuto otvorili utakmicu (29:25). Onda je LeBronu Jamesu prekipjelo pa je povezao četiri asista i dva zakucavanja te je SAD na sredini druge četvrtine već imao 64:45.

image

Anthony Edwards

SAMEER AL-DOUMY Afp

I to je bilo to. Anthony Edwards do kraja je strpao 26, Jayson Tatum stigao upisati double-double s deset poena i deset skokova. I Joel Embiid je stavio 15 do kraja, pri tome je imao svoj vlastiti obračun s gledateljima koji mu i dalje neprestano zvižde. Čak je na koncu utakmice, u posljednjem napadu SAD, držao loptu na sredini igrališta prizivajući zvižduke, onda opalio tricu s gotovo pola terena koja nije niti pronašla obruč...

U Lilleu se Embiid nije dobro proveo, ali SAD jest. Sada se turnir seli u Pariz, kako će se snaći i Embiid i SAD u utakmicama nakon kojih više nema popravka tek ostaje za vidjeti. U Lilleu su se napalili na Srbiju i tu odigrali jako dobro pa na rutinu sredili Južni Sudan i Portoriko. Sada slijede puno veći izazovi...

Nakon što se zaključile utakmice po skupinama, osam najboljih je podijeljeno u četiri šešira. U prvom su bili SAD i Njemačka (dva najbolja pobjednika skupina), u drugom Kanada i Srbija (najbolji drugi), u trećem Francuska i Australija, te u četvrtom šeširu dva najbolja treća Brazil i SAD. Kako je vrijedilo pravilo da oni koji su igrali zajedno u skupini ne mogu se susreti u četvrtfinalu, nije se niti trebalo ždrijebati. SAD će tako u četvrtfinalu na Brazil Ace Petrovića, a Njemačka će zaigrati protiv Grčke. Kanada će na Francusku, a Srbija će preko Australije tražiti plasman u polufinale.

Najboljih osam reprezentacija sele u Pariz, a sva četvrtfinala na programu su u utorak.

Parovi četvrtfinala (6. kolovoza): SAD - Brazil, Njemačka - Grčka, Kanada - Francuska, Srbija - Australija.

Linker
19. rujan 2024 10:58