Luka Klarica

 Ante Čizmić/Cropix
INTERVJU ZA SN

Hrvat oduševio na Euru, a bolest mu je ugrozila karijeru: ‘Zbog mononukleoze je sve bilo upitno‘

Desni vanjski Zagreba u prošloj je sezoni s još nekoliko mladih suigrača napravio iskorak na europskoj sceni
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. srpanj 2024. 20:34

Opatija je puna turista, puna je sezona, sve gori od vrućine, dok su tamo među turistima ovih dana i naši rukometaši. Baza je hotel Ambasador, "podbaza" krevet, jer posao je na prvom mjestu, dok za njega treba biti spreman i odmoran. Rade naši rukometaši u dvorani Marino Cvetković koja pruža sve pogodnosti u ove vruće dane.

Nedavno su se i košarkaši tamo pripremali za predolimpijski turnir u Pireju. Ritam iz Preloga, prvog dijela priprema, ostao je isti. I dalje je buđenje do 6.30 pa šetnja, razgibavanje, doručak, od 10.30 do ručka - trening. Poslijepodne po svom programu, kakve tko već obveze ima s fizioterapeutima i slično. I radi se, nitko nije bolestan, nema ni ozlijeđenih.

Dagur Sigurdsson je nakon prvih deset dana rada odabrao 17 igrača za Pariz, ali radi s njih 18 u Opatiji, jer uz odabrane je i mladi Ivano Pavlović koji se zagrijava za svoju prvu veliku sezonu koju će imati u dresu Zagreba, ali i za moguću reprezentativnu mogućnost kada se ukaže prilika. U dresu Zagreba će mu suigrač biti i Luka Klarica koji se ustalio na popisu Dagura Sigurdssona. Njegov ulazak u 14 nije bio upitan, dok na toj poziciji desnog vanjskog imamo i Ivana Martinovića.

Klarica je jako napredovao, posebno prošle sezone. Bio je sjajan u dresu Zagreba, bio je sjajan na Euru, naš prvi strijelac u trenutku kada se Martinović ozlijedio. Danas u Sigurdssonovim planovima Klarica funkcionira u oba smjera, s obzirom da među 14 imamo samo jedno desno krilo, nije nemoguće da pomogne i Mariju Šoštariću ukaže li se prilika za to.

Sjećate li se gdje ste bili u ovo doba prošle godine?

- Kako ne, to nikad neću zaboraviti. Imao sam mononukleozu, mnogo je stvari bilo upitno za mene, ne samo za sezonu, ali na svu sreću sve je dobro prošlo. Oporavio sam se, uključio se na vrijeme u sezonu i bilo je dobro. Istina, bilo je respekta nakon toga što mi se dogodilo dosta. Želio sam na Olimpijske Igre, jer to je san svakog sportaša, ali u tom trenutku nisam mogao misliti na to. Zato sam sada posebno sretan i ponosan.

image
Maximilian Koch/imago Sportfotodienst/profimedia

Radili ste dobro u Prelogu, sad u Opatiji, idu Olimpijske igre, onda pripreme Zagreba i nova sezona. Nikad kraja. Nije lako sve to izdržati, jer rukomet je sve osim "branja cvijeća"...

- Ma, kada znaš zašto radiš i što ti to donosi, ništa nije teško. Jesmo, odlično smo trenirali u Prelogu, dosta smo napravili, sada nastavljamo, kada taj dio prođe Zagreb će već biti u svom treningu, nas četvorica ćemo se priključiti i to će biti OK. Nisam dosad imao takvo iskustvo, mogu reći da je znatno napornije, nego sve ranije.

Za kraj prvog dijela bila je utakmica s Egiptom. Što je pokazala analiza?

- I nas je sve ugodno iznenadilo kako je to prošlo nakon jakih treninga koje smo imali. Dakako da nismo bili lagani, da su noge teške, ali odradili smo to korektno. Rupa je bilo, najviše u povratku u obranu na čemu izbornik inzistira, jer tu nam se ne smiju događati propusti. Napad se ubrzao, nastojimo biti kraći, ali realno bilo je i tu dosta problema s ritmom što s obzirom na puni trening nije neko čudo. Sada nastavljamo raditi posao, taktičke detalje, dobro da imamo vremena za to.

Imat ćete nešto drugačiji ritam, nego u Prelogu.

- Da, usred drugog dijela nam je prijateljski susret s Francuzima, dok je Francuska top selekcija i proba s njima svakako će nam dobro doći uoči starta OI. I oni imaju problema, Dika Mem im je ozlijeđen i to je koliko god oni jaki bili, stvar koja se ne može tek tako nadoknaditi. No, Francuska je Francuska, Francuska je doma, zna se što mogu i koliko iskustva imaju. Iskreno, veselimo se takvom testu da vidimo gdje smo i što smo.

image
Maximilian Koch/imago Sportfotodienst/profimedia

Mislite li na start olimpijskog turnira, na Japan?

- Da, gledali smo neke njihove snimke, bit ćemo spremni za taj dvoboj.

Ždrijeb je naoko lakši, ali...

- Samo naoko, jer među 12 selekcija na OI nema baš niti jedne loše. To je osnovno. Mi imamo skupinu s Njemačkom, Švedskom, Španjolskom, Slovenijom i spomenuli ste Japanom i ako mene pitate mislim da prvo moramo voditi računa kako da prođemo skupinu, ne misliti tko će nam kao mogući protivnik doći u četvrtfinalu. Uostalom, ako možemo s ovima koji su nam u skupini, sve su vrhunske selekcije, onda sigurno možemo i protiv Danske i protiv Francuske. Uostalom, tko jamči da će Danci i Francuzi sa svojim problemima biti na prva dva mjesta u onoj drugoj skupini koja isto nema slabe točke. Dakle, trebamo se baviti sobom, ne kalkulacijama i to je najbolji put.

Sprema se i nova Liga prvaka, što kažete na ždrijeb?

- Rekli su da ne može jače od onog što smo imali problem godine, a mislim da je ova skupina jača i da nas čeka teška i uzbudljiva sezona. Mislim i da imamo jako dobru momčad i vjerujem da ako se novi igrači uklope kako svi očekujemo i želimo, možemo igrati protiv svakoga. Pokazali smo to i lani, sad imamo ipak iskustvo više, osjećaj da možemo. Sad pričati koliko je tko jak, ne bi imalo smisla, važno je da mi budemo jaki i mislim da ćemo biti - zaključio je Luka Klarica.

I dok se turisti prže na plažama, Dagur prži momčad u dvorani. I pazi da ne izgore... U Opatiji ovaj put nećemo igrati prijateljske susrete, a jednom se uoči Rija i to dogodilo. Tada smo u završnoj fazi priprema ugostili Sloveniju i pobijedili je 22:20 nakon što smo u Kopru poraženi 22:24. Nismo dobro prošli u Riju, sada se nadamo boljem.

Linker
31. kolovoz 2024 02:34