TOM DUBRAVEC Cropix
Dean Bauer
‘KRVAVI‘ PUT

Hrvati pišu povijest, a dva igrača se ispričavaju kolegama?! Evo zašto su došli u podnožje Olimpa

"Tko zna zašto je ovo baš ovako ispalo, zašto je baš ovako trebalo", rekao je Ivica Tucak
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 07:20

Ova 2024. je u kineskom horoskopu Godina Zmaja. Mi Hrvati smo astrološki siromašni, pa nemamo svoj horoskop, ali tko veli da nismo inovativni, pa da ne možemo osmisliti svoj. Recimo vaterpolski, ako ne već i sportski horoskop. Osmislimo li ga, a mi smo ga u pariškoj noći s petka na subotu upravo inaugurirali, onda bismo 2024. nazvali Godinom Barakuda.

Jedna čudesna, nestvarno i definitivno neponovljiva godina. Godina u kojoj se u prvih sedam i pol mjeseci natiskalo i jedno Europsko, pa onda jedno Svjetsko prvenstvo, a povrh svega, tako, čisto da se nađe, i jedne Olimpijske igre. Godina kakva se nikad više, provjereno nikad više, neće ponoviti. U toj i takvoj godini, 13-eročlano društvo jednog brojčano malenog, ali pozitivno sportski ludog naroda je igralo finale.

Oni to nisu učinili nekom stranputicom, nisu se "prošvercali", već su krenuli težim putem

Na sva tri natjecanja! U vodi. A ona je, voda, izvor sveg života. Dvije trećine planeta, ali i više od dvije trećine našeg tijela čini baš to, voda. Kao nitko prije, ali i nitko kasnije, Barakude igraju sva tri finala. Samo mi, samo mi Hrvati. Pleter ili troplet nam je ionako jedan od znamenja, pa onda ima logike da ga začini i taj hrvatski vaterpolski finalni troplet.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Osvojena je 32. medalja. Kolajni je jednako koliko je godina samostalne nam Domovine. Od toga 17 s velikih nadmetanja (EP, SP i OI). Države veće, moćnije i bogatije poput Španjolske, Italije ili pak Mađarske ovakvo što nisu u stanju. One to mogu samo sanjati. Mi svoj san živimo. Otvorenih očiju. U Godini Barakuda.

Oni to nisu učinili nekom stranputicom, nisu se "prošvercali", već su krenuli težim putem. "Krvavim" putem, putem na kojem su se morali pučki rečeno "oteliti" da bi ovo postigli. Kao što je to izustio njihov trener, koju minutu nakon posrtaja od Amerikanaca (ako se itko još uopće sjeća više te utakmice):

- Tko zna zašto je ovo baš ovako ispalo, zašto je baš ovako trebalo. Težim putem krenuti, To zna samo On gore.

Mogli bismo dosta od njih i iz njihovog ponašanja i naučiti. Svi mi. Dok ne naučimo, uživajmo gledati ih

Može se to zvati kušnja, izazov, problem, ali za ovu skupinu muškaraca tegoba nije problem već samo prilika za iznaći put do rješenja. Ako ga pronađete jednom, to može netko nazvati i srećom. Kad to učinite dvaput, čovjek se mora zamisliti, ali triput... To više nije sreća. Nije nikad ni bila. To je vizija i trud. Iskustvo, a nadasve znanje, odricanje i ljubav. Prema onom što radite i onomu što zastupate, predstavljate. Hrvatska vaterpolska reprezentacija je jedno od najljepših i najuzornijih zastupstva našeg sporta i države. To je društvo koje snove pretvara u javu. Njihov kapetan je nakon polufinalne pobjede sjajno izustio:

- Spavamo sa srebrom, a sanjamo zlato.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Drugi je pak spomenuo kako mu je krivo što je "popio" treće isključenje zbog čega je držao da je suigrače ostavio na cjedilu. Iako je prethodno dao 5 golova! Treći se pak nakon pobjede ispričao kolegama jer "ne daje onoliko golova koliko smo naviknuli".

Kakva ekipa! Kakav duh. Duh zajedništva, sloge, borbenosti, međusobnog pomaganja. Mogli bismo dosta od njih i iz njihovog ponašanja i naučiti. Svi mi. Dok ne naučimo, uživajmo gledati ih.

I da, znate li kada su prethodni put bili na Olimpu? Bilo je to 12. kolovoza 2012. U Londonu. Nastupajuća nedjelja će biti 11. kolovoza.

Godina Barakuda.

Linker
06. listopad 2024 06:29