ALAIN JOCARD Afp
FANTASTIČAN REZULTAT

Hrvatska osvojila prvu medalju u Parizu! Maričiću bronca u zračnoj pušci

Bjelovarčanin Miran Maričić osvojio je treće mjesto, a njegov sugrađanin Gorša šesto mjesto u finalu
Piše: SNObjavljeno: 29. srpanj 2024. 12:28

Zračna puška 10 m, finale

Rezultati

1. Sheng (Kina) 252.2 (olimpijski rekord)

2. Lindgren (Šve) 251.4

3. Maričić (HRV) 230.0

4. Babuta (Ind) 208.4

5. Solazzo (Ita) 187.4

6. Gorša (HRV) 165.6

7. Choe (Kor) 145.2

8. Gutierrez (Arg) 122.8

Miran Maričić donio je prvu medalju Hrvatskoj na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u finalu zračne puške na 10 m osvojio broncu, dok je Petar Gorša zauzeo šesto mjesto.

Maričić je za broncu pucao 230 krugova, drugi je bio Šveđanin Victor Lindgren (251.4), a zlatni Kinez Sheng Lihhao s novim olimpijskim rekordom (252.2).

Maričić je nakon prve serije od pet hitaca bio drugi s 52.8 krugova, a Gorša šesti s 51.8 bodova. Maričić je bio drugi i nakon druge serije, a ostao je hladnokrvan u samoj završnici kada se odlučivalo o medaljama.

U zadnjem hicu je pogodio samo 9.9 krugova, pa nije uspio dohvatiti srebro, ali će dostojno proslaviti prvu hrvatsku olimpijsku medalju u zračnoj pušci od Snježane Pejčić i Pekinga 2008., te četvrtu u streljaštvu.

Gorša, kojem su ovo četvrte olimpijske igre, nakon 16 hitaca je završio natjecanje sa 165.6 pogođenih krugova.

Hrvatska je 30. država koja je osvojila odličje u Parizu.

Ovo nam je četvrta medalja u streljaštvu nakon Snježane Pejčić (zračna puška 10 m, bronca, 2008.), Giovannija Cernogoraza (trap, zlato, 2012.) i Josipa Glasnovića (trap, zlato, 2016.)

Zlatnu medalju osvojio je Kinez Lihao Sheng (252.2) koji je postavio novi olimpijski rekord, srebrni je Victor Lindgren (251.4), a bronca ide u Bjelovar!

Bravo Mirane!

image
ALAIN JOCARD Afp

Maričić gađa 9.9, pada na treće mjesto, ali nije toliko bitno, uzima brončanu medalju!

Posljednji hitac je pred nama!

Maričić gađa 10.3 te ima 0.2 prednost nad Šveđaninom Lindgrenom.

Maričić sjajno gađa, 10.7, najbolje od svih i osigurao je minimalno broncu!

IMAMO MEDALJU!

Na redu je odlučujući hitac! Ako Babuta ispadne, imamo medalju.

Maričić sada nešto slabiji, gađa 10.1 i pada na treće mjesto.

Maričić gađa 10.7, najbolje od svih u ovom dijelu! Nalazi se na drugome mjestu.

Maričić gađa 10.5, isto kao i druhoplasirani Babuta.

Maričić još jednom fantastičan! Gađa 10.9 i dijeli drugo mjesto, Gorša gađa 9.9 te je za njega kraj, šesto mjesto.

Maričić odličan s 10.7 i ostaje četvrti! Gorša gađa 10.0 i na šestom je mjestu, prijeti mu ispadanje.

Maričić sada gađa 10.5 te je na četvrtom mjestu, a Gorša je nešto lošiji s 9.5 i pao je na peto mjesto.

I Maričić i Gorša sada gađaju 10.4, zadržali su svoje pozicije nakon 12 hitaca.

Maričić ponovno gađa 10.1 i nalazi se na petom mjestu, Gorša 10.3 te je i dalje treći.

Maričić gađa 10.1, Gorša 10.7 (najbolji hitac). Trenutačno je Gorša treći, Maričić četvrti.

Odlično gađa Maričić, vratio se na drugo mjesto na kraju druge serije! Gorša se nalazi na četvrtom mjestu.

Maričić je pokvario plasman u drugoj seriji, ali zato je Gorša skočio u poretku.

Maričić nastavlja sa sjajnim nizom, gađa 10.7.

Miran Maričić trenutno drži drugo mjesto! Petar Gorša šesti je u poretku.

Petar Gorša gađa 10.7 nakon nešto lošijeg početka.

Odličan početak za Mirana Maričića, gađa 10.9!

12.00 Kreće prva serija u trajanju od 250 sekundi, čeka se sučev signal.

Najavu piše: Dražen Pinević

Kakav ludi dan u Chatorouxu. Petar Gorša i Miran Maričić izborili su finale gađanja zračnom puškom na Olimpijskim igrama. Oni su u u gradiću u kojem je nacionalni Olimpijski centar, 300 kilometara udaljenom od Pariza, bili sjajni u kvalifikacijama. Maričić na kraju četvrti, Gorša osmi, posljednji “iznad crte”.

I drugi puta ćemo imati predstavnika - ovaj put predstavnike - u olimpijskom finalu zračnom puškom. Petar Gorša je to ostvario u Pekingu, gdje se na kraju plasirao na sedmo mjesto, dok ima i finale trostava i peto mjesto iz Tokija, tako da će mu ovo biti treće olimpijsko finale, što je doista pothvat. U zračnoj pušci imamo i medalju Snježane Pejčić iz Pekinga, broncu. Miranu Maričiću bit će ovo prvo olimpijsko finale. I još nešto, jako zanimljivo, jako bitno, jedino će Hrvatska u olimpijskom finalu imati dva predstavnika. Niti jedna velesila koje ulažu nemjerljivo više. E, to je ono što ovaj uspjeh čini posebnim.

Malo se tko nadao da će im takav pothvat uspjeti, makar je streljaštvo varljiv sport u kojem presuđuju mnogi najsitniji detalji. Gorša je doslovno u posljednji trenutak izborio olimpijsku vizu, i to zato što su jednu morali vratiti Francuzi, Maričić je to uspio dva mjeseca prije nastupa u Chatorouxu, isto na mala vrata, na natjecanju na kojem je bio plasiran na 11. mjesto, ali dovoljno da se probije do OI.

image

Petar Gorša, Giovanni Cernogoraz i Miran Maričić

HOO

Imali su puno razloga za dobro raspoloženje u nedjelju i kako god da priča završi ta dva Bjelovarca zaslužili su kapu do poda. Ustvari, da se mi ne lažemo, oni su naše streljaštvo, ako iz te priče izdvojimo trapaše.

Petar Gorša nakon svog treće izborenog olimpijskog finala zvučao je jako zadovoljno...

- Nešto se iskustva i nakupilo svih ovih godina. Bio je težak put do nastupa na OI, nije bilo posebnog vremena kao nekada prije na nekim Igrama za pripremu, ali sve to iskustvo mi je jako pomoglo. I jako sam sretan da sam ostvario ovakav rezultat. Nije mala stvar biti u olimpijskom finalu, meni je uspjelo treći put. Iskreno, puno je ovdje mlađih strijelaca, oni dominiraju danas, ali ta mladost nekad i nije adut koji će presuditi. Puno je toga u igri i velika očekivanja i pritisak, nekako sam sve to uspio dovesti u normalu i mogu reći da je izgledalo super. Prošao sam za 0,2 kruga od prvog “ispod crte”, Norvežanina Hegga, onda se vratiš na sve te kvalifikacije pa se sjetiš koliko si puta za 0,1 krug fulao kvotu. No, eto, nekad se sve vrati. Ali sa srećom treba oprezno.

image

Petar Gorša

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Je li ostalo municije i za današnje finale?

- Ma, je, i to dosta. Ovo daje silnu energiju i mislim da će se to osjetiti i vjerujem u najbolji ishod. Rekao sam, ako uspijem do medalje, rasplakat ću se pa kud puklo da puklo. Mislim da će nakon tog finala sve izaći iz mene. Ne osjećam pritisak godina, makar sam realan čovjek i sve dok se osjećam dobro nije nemoguće da stignem i do Los Angelesa za četiri godine. Ovakvi rezultati ti daju nešto posebno, neku snagu. Nisam još umoran, makar da ne lažem, među mlađima je sve teže.

I sad malo opuštanje prije finala.

- Evo baš dobivam Mirana u stolnom tenisu, mislim da je 20:1, ali u biljaru “muti”, mijenja pravila i ne stojim baš najbolje - zaključit će Petar Gorša.

Nastavio je Miran Maričić koji je bio briljantan i dugo vodeći u kvalifikacijama, da bi na kraju završio na četvrtom mjestu.

- Bilo je sjajno, moje druge Igre, moje prvo finale. Prve četiri serije su bile “strava”, na razini svjetskog rekorda, mislim da je 10,6 bio prosjek. U petoj seriji sam malo pao, ali sam izdržao sve i jako sam sretan. Konkurencija je bila vrhunska, Kinez koji je došao kao glavni favorit je dominirao, ali me kao i sve druge iznenadio Argentinac koji je ustvari i najveće iznenađenje kvalifikacija. Mnogi sjajni strijelci nisu uspjeli, ni Mađari Peni i Pekler, ni Norvežanin Hegg, ni Slovak Jani, ni Čeh Privratsky, ni Ukrajinac Kuliš koji ima srebro iz Rija, ni Poljak Bartnik, ni Srbin Kovačević... To su sve ljudi koji su osvajali svjetske kupove, razne naslove.

image

Miran Maričić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Što je bilo s tom petom serijom?

- Malo mi je ruka zadrhtala, počelo je znojenje, vjerojatno od uzbuđenja što sam blizu tako velike prilike. Prije toga serije su bile 105,4, 105,7, 106,1, 106,6, 104,8 i ta posljednja 102,7, ali zaliha sa starta je pomogla. Indijac Singh je puknuo 106,0, Gustafian iz Indonezije 106,6 u posljednjoj seriji, ali se nisu uspjeli uvrstiti u finale.

I sad finale...

- Da, sve ispočetka, dok smo mi raspoloženi i u dobroj formi i vjerujemo u najbolje, makar je već ulazak u olimpijsko finale velika stvar. Ovo je jače od svih svjetskih kupova i sličnih prvenstava, ovo je skup najboljih u ovom trenutku u svijetu.

A mi imamo dvojicu. Blago nama!

Linker
25. kolovoz 2024 11:40