Fiba.com/
IPAK SLAVI NOVI ZELAND

Hrvatska u velikoj drami prosula značajnu prednost i izgubila prvu utakmicu, ali osigurala polufinale!

Imali su naši košarkaši sedam poena prednosti u zadnjoj četvrtini, ali nisu uspjeli doći do pobjede
Piše: SNObjavljeno: 03. srpanj 2024. 18:14

HRVATSKA - NOVI ZELAND 86:90 (29:28, 31:27, 19:19, 7:16)

HRVATSKA: Filipović, Smith, Kapusta, Krušlin, Hezonja, Šarić, Vraneš, Branković, M.Drežnjak, D.Drežnjak, Zubac, Nakić

NOVI ZELAND: Te Rangi, Le‘afa, Delany, Wetzell, Mennenga, Webster, Cameron, Rusbatch, Vodanovich, Ngatai, Harrison, Ili


Hrvatska muška košarkaška reprezentacija izborila je plasman u polufinale kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je se održava u Pireju usprkos 86-90 (29-28, 31-27, 19-19, 7-16) porazu od Novog Zelanda u susretu 2. kola skupine A.

Hrvatska je u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom upisala po pobjedu i poraz, no kako je pobjeda protiv Slovenije u utorak (108-92) izražena s većom razlikom od poraza od Novog Zelanda u srijedu izabranici Josipa Sesara osigurali su jedno od prva dva mjesta koja vode u polufinale. No, s pobjedom protiv Novog Zelanda Hrvatska je mogla osigurati i prvo mjesto u skupini te dvoboj protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, a ovako konačni plasman ovisi o ishodu dvoboja Slovenija - Novi Zeland koji će se igrati u četvrtak. Za prvo mjesto Hrvatskoj treba pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok će u slučaju pobjede Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike, Hrvatska biti druga.

Najbolji u sastavu Hrvatske bio je Ivica Zubac sa 29 koševa i 16 skokova, Dario Šarić je dodao 19 uz 8 skokova, a Mario Hezonja 16 uz 9 skokova, dok su Novi Zeland predvodili Corey Webster sa 21 i Shea Ili sa 18 poena.

Od početka utakmice bilo je jasno kako je Hrvatska daleko jača pod samim obručem, dok je Novi Zeland držao rezultatski priključak iznimno dobrim šutom za tricu. U prvoj četvrtini 27 od 29 hrvatskih koševa postigla je "velika trojka", Ivica Zubac 10, Dario Šarić 9, a Mario Hezonja 8. Usprkos tako dobroj efikasnosti, šut iz igre Hrvatske bio je 13-19, nakon prvih 10 minuta bilo je samo 29-28 jer su Novozelanđani ubacili šest od svojih osam šutova za tricu. Pogađalo je pet različitih igrača, jedini s dvije trice bio je Izayah La‘Efa.

U prvom dijelu druge četvrtine situacija je postala još lošrija za Hrvatsku, nakratko je stao napad, dok su Novozelanađani nastavili "rešetati" s vanjskih pozicija i u 14. minuti poveli sa 41-35, a 3:52 minute prije odlaska na odmor bilo je najvećih osam razlike za Novi Zeland - 50-42. Do tog trenutka Novi Zeland je pogodio 10 od 15 pokušaja za tricu, a onda je hrvatski izbornik Josip Sesar pozvao minutu odmora na kojoj je najveći fokus bio upravo na dogovoru kako zaustaviti taj dalekometni šut suparnika. Da se u tome uspjelo pokazuje i činjenica kako Novi Zeland u prostalom vremenu u prvom poluvremenu više nije niti opalio niti jedan šut za tricu. Kada je tome pridodano i konstantno spuštanje lopte na vrlo raspoloženog Zupca te nakon što su ušli neki šutovi Darija Drežnjaka i Hezonje, Hrvatska je serijom 18-5 napravila preokret i na odmor otišla s vodstvom 60-55.

Većim dijelom treće četvrtine Hrvatska je držala prednost, ali Novi Zeland je prvenstveno preko raspoloženog Toma Vodanovicha stigao do 72-72 minutu i pol prije isteka tog dijela igre. No, tada je Hezonja s dva uzastopna realizirana napada vratio Hrvatskoj prednost od pet poena uoči posljednjih 10 minuta.

Čak tri i pol minute na početku te posljednje dionice i u posljednjih 3:12 minuta dvoboja Hrvatska nije postigla niti jedan poen što ju je na koncu odvelo u poraz. I dok neefikasnost na startu posljednje dionice nije bila kažnjena jer je i Novi Zeland postigao tek jedan poen, jalova završnica je na kraju bila itekako skupa. Hrvatska je slobodnim bacanjima Šarića povela 86-79 3:12 minuta prije kraja, no Novi Zeland je ubacio svih 11 posljednjih koševa i stigao do malo vjerojatnog preokreta. Junak Novog Zelanda u završnici dvoboja bio je Shea Ili koji je atraktivnim prodorima zabijao za 86-86 1:20 minuta prije isteka vremena te za vodstvo 88-86 37 sekundi prije kraja. Između tih Ilijevih ubačaja trice za Hrvatsku su promašivali Šarić i Filipović, a nakon drugog Ilijeva ubačaja odličnu priliku vratiti prednost Hrvatskoj otvorenom tricom iz kuta terena imao je Hezonja 19 sekundi prije isteka vremena, ali niti on nije pronašao put lopti kroz obruč. Odmah zatim napravljen je prekršaj na La‘Efi, on je ubacio oba slobodna bacanja za 90-86, a Hezonja je zatim promašio još jednu tricu kojom je poraz Hrvatske bio zapečačen.

Polufinalni dvoboj Hrvatska će igrati u subotu s jedom od reprezentacija u skupini B u kojoj su domaćin Grčka, Dominikanska Republika te Egipat. (hina)

image

Hrvatska - Novi Zeland

SOFASCORE

https://www.sofascore.com/basketball/match/croatia-new-zealand/IxcsTZc#id:11868299

Hrvatska je i s porazom zadržala osigurala polufinale jer imamo koš razliku +12 nakon utakmica protiv Slovenije i Novog Zelanda. Drugi ćemo biti ako Novi Zeland pobijedi Slovence ili ako Slovenija pobijedi Novozelanđane s 29 poenom razlike.

Slovenija se sada našla u nezgodnoj situaciji jer mora pobijediti Novi Zeland s najmanje 10 poena razlike.

GOTOVA JE UTAKMICA

Hrvatska je izgubila 86:90. U zadnjih 10 minuta smo postigli samo sedam poena.

86:90 Novi promašaj trice Hezonje, izgubila je Hrvatska ovu utakmicu. Istekao je napad.

86:90 Promašio je Hezonja tricu 18 sekundi prije kraja, Le'afa je uhvatio loptu, a Filipović napravio faul. Le'afa zabija oba bacanja.

86:88 Vodi Novi Zeland 37 sekundi prije kraja. Ili je postigao polaganje.

Promašio je sada Šarić tricu, ali isto to i Webster. I to dva puta. Ostalo je 45 sekundi.

86:86 Ili zabija za izjednačenje. Prije toga su trice promašili Hezonja i Filipović. Minuta je i 21 sekunda prije kraja utakmice.

Nova izgubljena lopta Hrvatske, ovaj put Šarića. Srećom je Webster promašio napad Novog Zelanda.

86:84 Filipović je izgubio loptu, Smith napravio faul, a Ili pogodio oba bacanja. Ostalo je još 2:23 do kraja utakmice.

86:82 Nakon jednog skoka Šarić je izborio dva slobodna bacanja i oba iskoristio. Webster je uzvratio tricom. Ostale su još dvije minute i 58 sekundi do kraja utakmice.

84:79 Webster je smanjio zaostatak na pet poena. Ostale su još tri minute i 46 sekundi do kraja utakmice.

84:77 Zubac nas odvodi na sedam poena razlike. Ostalo je pet minuta i 14 sekundi do kraja.

82:77 Evo koševa. Prvo je Krušlin pogodio tricu na asistenciju Šarića da bi na drugoj strani uzvratio Vodanovich.

Vratio je Sesar prvo Šarića, a sada Zupca na parket. Prošlo je nešto više od tri minute zadnje četvrtine.

Nismo postigli niti jedan poen u prve dvije minute zadnje četvrtine. Doduše, primili smo samo jedan.

Kapusta, Krušlin, Nakić, Hezonja i Drežnjak je petorka s kojom je Sesar odlučio krenuti u posljednju četvrtinu. Nema ni Šarića ni Zupca, pokušavamo s niskom petorkom bolje braniti pick'n'roll akcije.

Gotova je treća četvrtina. Imamo i dalje pet poena razlike. Stali smo malo u napadu, ali uspijevamo ostati u prednosti.

79:74 Hezonja je povezao četiri poena - prvo je pogodio dva slobodna bacanja, zatim i dvicu.

75:72 Hezonja za Zupca. To smo vidjeli puno puta, a naš centar je opet zabio i izborio slobodno bacanje koje je realizirao. Zubac ima 27 poena i 14 skokova.

72:72 Izjednačio je Novi Zeland. Webster je došao do 16 poena nakon što je Kapusta napravio osbnu grešku u napadu.

72:70 Ne predaje se Novi Zeland. Prvo je zabio Webster, zatim Vodanovich i prednost je sada samo dva poena za Hrvatsku. Sesar traži time-out minutu i 58 sekundi prije kraja treće četvrtine.

72:65 Evo trice Smitha za sedam poena prednosti. Četiri su minute do kraja treće četvrtine.

69:65 Šarić je do sada promašio četiri slobodna bacanja na utakmici. Sada je promašio prvo, zabio drugo.

68:65 Nije odavno Novi Zeland pogodio tricu pa ju je zabio Vodanovich, dvanaesta na utakmici.

68:62 Zubac 'uništava' Novi Zeland igrom pod košem. Sad je zabio koš uz dodatno bacanje.

65:62 Zaspala je hrvatska obrana i zakucava Wetzell. Igra se nešto više od tri minute tu trećoj četvrtini.

65:60 Zastali smo malo u napadu, promašili dosta šuteva, prije svih Hezonja pa zabija Ili. Srećom Šarić zabija tricu za novih 'plus 5'.

62:58 Prve poena u trećoj četvrtini je postigao Zubac, a uzvraća Te Rangi novom tricom. Zubac ima double-doble s 19 poena i 10 skokova.

GOTOVO JE POLUVRIJEME

Hrvatska ima pet poena prednosti i napadački to sa 60 poena izgleda odlično. Zubac je postigao 19 poena uz šut 8/9, a imao je i 9 skokova te dvije asistencije. Šarić je dodao 13 poena, četiri skoka i dvije asistencije, a Hezonja ima 12 poena i 5 asistencija. Odlično je s klupe reagirao Dario Drežnjak koji je ubacio 10 poena, a listu hrvatskih strijelac zaokružuje Smith sa šest poena.

Dobra igra u napadu nije pratila isto takva u obrani. Novi Zeland je žestoko napadao našu obranu pick'n'rolla, a imali su i odličnu tricu - pogodili su 10 od 15 dalekometnih pokušaja.

60:55 Hrvatska je imala šest sekundi za posljednji napad i iskoristila ga je. Smith je postigao koš za pet poena prednosti na velikom odmoru.

58:55 Hezonja sada zabija i odvodi Hrvatsku na +3, Novi Zeland uzima time-out 25 sekundi prije kraja poluvremena.

56:54 Dobro je napadački ušao u utakmicu Dario Drežnjak koji je zabio tricu te sada ima 10 poena. Hezonja je asistirao, peti put na utakmici.

53:52 Nova asistencija Hezonje, novi koš Zupca koji je ovaj put izborio i prekršaj Delanyja.

50:52 Dario Drežnjak je izbio faul i pogodio oba slobodna bacanja.

48:52 Webster zabija nakon time-outa, a Zubac sada koristi asistenciju i zabija. Ima šut 7/8 i 16 poena.

46:50 Odlično je Hrvatska uzvratila nakon time-outa. Hezonja je prvo zabio pa asistirao Smithu pa sada Novi Zeland traži time-out.

42:50 Šarić je promašio dva slobodna bacanja, a Webster postiže desetu tricu Novog Zelanda na utakmici. Sesar mora pozvati time-out tri minute i 52 sekundi prije poluvremena.

42:47 Ušli smo sada u ritam utakmice koji odgovara našim protivnicima. Dario Drežnjak je pogodio dva bacanja, Mennenga je uzvratio s jednim pogođenim.

40:46 Dario Drežnjak pogađa tricu, ali uzvraća Le'afa svojom novom tricom.

35:41 Ima Novi Zeland pet poena razlike. Ili je prvo zabio tricu, a onda dvicu i dodatno bacanje. Napravili su seriji 8:0.

35:33 Novi Zeland je iskoristio bonus nakon samo dvije minute druge četvrtine. Šarić pogađa za novo vodstvo Hrvatske.

33:33 Tri puta je Hezonja pokušao, tri puta promašio. No, Zubac je zakucao za izjednačenje.

29:31 Vodi Novi Zeland! Sada je tricu pogodio Delany.

Vodi Hrvatska nakon prvog poluvremena, ali nije to lako kako su neki mislili. Novi Zeland je pokazao da je ozbiljna reprezentacija koja ima dobre šutere i koja zna iskoristiti sve greške u obrani naših igrača. Kada ne pucaju trice napadaju naš obruč nakon pick'n'roll akcija i to im ide dosta dobro. Hrvatska ne izgleda toliko dobro u obrani, ali u napadu sve ide kako treba i zato vodimo bez obzira na dobru igru protivnika.

29:28 Smith je napravio prekršaj na dalekometnom šutu Webstera s istekom vremena. Novi Zeland je dobio tri bacanja. Webster ih je pogodio dva i s rezultatom 29:28 za Hrvatsku se odlazi na odmor nakon prve četvrtine.

29:26 Diže se Le'afa još jednom s trice i još jednom pogađa. Zubac uzvraća ispod koša.

27:23 Kanonada trica Novog Zelanda ne prestaje. Opet je precizan Le'afa, ali na drugoj strani je precizan Hezonja koji odlično zabio i zaslužio slobodno bacanje koje je realizirao.

22:20 Četvrta trice Novog Zelanda. Postigao ju je Le'afa.

22:17 Za sada ne funkcioniramo najbolje u obrani, ali smo u napadu dosta dobri i držimo prednost na 5-6 poena razlike.

18:15 Trica Hezonja za plus 6. S druge strane postiže Vodanovich.

15:10 Prvo Hezonja, a onda Zubac zakucavaju Novozelanđane.

11:10 Zabio je Šarić i tricu. Ozvratio je Mennenga nakon samo par sekundi.

8:6 Delaney je pogodio jedno slobodno bacanje nakon prekršaka Šarića koji je upravo Delaneyja napao ulazom podkošem i poentirao.

Novi Zeland pokušava nametnuti brzom igrom dok Hrvatska cijelo vrijeme gura loptu pod koš i koristi visinu Šarića i Zupca.

6:5 Zubac i Šarić su postigli koševe za Hrvatsku, precizan je bio i Ili.

2:3 Prvi koš na utakmici postigao je Delany i to tricu. Uzvratio je Zubac pod košem.

Hrvatska starta u jučerašnjoj petorci: Filipović, Smith, Hezonja, Šarić i Zubac.

Te Rangi, Delany, Wetzell, Webster i Ili je startna petorka Novog Zelanda koja je prije početka utakmice izvela uobičajenu haku.

Novozelanđani su u posljednjoj provjeri izgubili od Poljske 59:88. Iste one Poljske koju je Hrvatska sredila u Opatiji prije toga s 82:68.

Bariša Krasić, dugogodišnji suradnik, nekada i suigrač Josipa Sesara, prenio je dojmove o reprezentaciji Novog Zelanda za Sportske novosti:

- Riječ je o reprezentaciji koja igra iznimno brzo, pa će naša osnovna zadaća biti zaustaviti tranzicijski napad protivnika i oduzeti im skok u napadu s kojim uvijek prijete i na kojega idu s cijelom postavom. Čak i kad kop, visoki igrači odmah izvode loptu i traže brzi protuudar, a nerijetko svoje akcije završavaju unutar šest, sedam sekundi. Uzimaju pick u dotrčavanju, ponekad rade blokove i sredini terena. Kažem, ključ je zaustaviti taj njihov tranzicijski napad, kao i skok u napadu, a onda uz kvalitetnu selekciju rješenja u našem napadu uvesti utakmicu u ritam koji nam odgovara. (T.P.)

Nije Hrvatska odavno uživala u izvedbi naših košarkaških reprezentativaca kao što se to dogodilo u ponedjeljak. Izabranici Josipa Sesara odigrali su odličnu utakmicu protiv Luke Dončića i njegove Slovenije te s pobjedom 108:92 napravili prvi korak prema velikom cilju - plasmanu na Olimpijske igre u Parizu.

Dalek je još put do ostvarenja sna kojeg je malo tko sanjao, a prva sljedeća stepenica na njemu je reprezentacija Novog Zelanda s kojom igramo drugu utakmicu kvalifikacija danas od 16:30. Nakon sjajne utakmice protiv Slovenije sigurni smo da su mnogi skloni podcjenjivanju Novozelanđana, ali to nikako ne bi smjeli napraviti.

Novi Zeland je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu odigrao dobre utakmice i protiv SAD-a i protiv Grčke, a iako su u obje izgubili pokazali su da mogu jako namučiti puno bolje reprezentacije od sebe. Poznati su po svojoj borbenosti, a ako im počnu ulaziti trice mogu da iznenade bilo koga.

Njihovi igrači uglavnom igraju u domaćoj ili australskoj ligi i realno nije to reprezentacija s velikom kvalitetom. No, odlično su uigrani, a izbornik Pero Cameron je jasno podijelio sve zadatke te mogu biti opasni ako im se to dopusti. No, ako će Hrvatska biti ozbiljna kao protiv Slovenije, problema ne bi trebalo imati. Jučer smo eksploatirali činjenicu da naši protivnici nisu imali izraženu visoku liniju, danas bi to trebali iskoristiti još više.

Današnjom pobjedom bi osigurali prvo mjesto u našoj skupini i vjerojatno izbjegavanje domaćine Grčke u polufinalu kvalifikacija. Porazom u nekoj kombinaciji možemo i ispasti iz turnira. Stoga je oprez nužan...

Linker
03. srpanj 2024 19:21