Bogdan Đurđić (lijevo)

 TOM DUBRAVEC Cropix
VATERPOLSKI TURNIR

Hrvatskoj se smiješi okršaj sa Srbijom, evo što se mora dogoditi za taj scenarij

"S ovakvom igrom, s ovakvom obranom nemamo šanse u četvrtfinalu", rekao je Uroš Stevanović
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 17:06

U četvrtfinale ili u krug najboljih osam momčadi vaterpolskog turnira OI u Parizu plasiralo se šest europskih sastava (Hrvatska, Italija, Grčka, Španjolska, Mađarska i Srbija), te SAD odnosno Australija.

Najveći gubitnik ili razočarenje, neplasiranjem u četvrtfinale je svakako Crna Gora. Tragičari su ujedno i zbog toga što su čak dvije utakmice u skupini izgubili petercima, a u obje su imali priliku za pobjedu u četiri četvrtine. Doduše, s druge strane kada se uzme u obzir činjenica da je Crna Gora zadnji put medalju na nekom velikom nadmetanju osvojila prije četiri godine (bronca na EP u Budimpešti 2020.), te da se od tada nikad nisu ni borili za medalju, onda možda ne bi trebao čuditi neuspjeh Crnogoraca.

Od momčadi koje su ušle u četvrtfinale, uvjerljivo najslabiju je igru dosad pokazala Srbija koja prima nestvarno puno golova. Uostalom, i njihov izbornik Uroš Stevanović je nakon poraza od Mađarska u 5. kolu (17:13) nedvosmisleno izjavio.

- S ovakvom igrom, s ovakvom obranom nemamo šanse u četvrtfinalu.

Srbijanski je izbornik u pravu. Dovoljno je samo pogledati koliko golova primaju na ovom turniru - Japan 15, Australija 8 (ali su dali samo 3), Španjolska 15, Francuska 8 i Mađarska 17.

Samo opet, koliko god postoje upozoravajući znaci, postoji i još jedan. Drugi tjedan turnira jest, ali zaista jest u nebrojeno slučajeva i drugi turnir. Ono što ipak valja pripomenuti i što je i više no očigledno nakon prvog dijela natjecanja. Silno je velika bila kvalitativna razlika između skupine A i B, u korist naše A skupine.

U B skupini je briljirala samo Španjolska, dok su Australija, Mađarska i već spominjana Srbija iskazala jako puno oprječnih izdanja i neuvjerljivosti.

U današnjem susretu, posljednjeg 5. kola A skupine olimpijskog turnira vaterpolista, reprezentacija Grčke je pobijedila Italiju sa 9:8 (2:2, 4:3, 0:1, 3:2) i barem privremeno preuzela vrh ljestvice. Tijekom susreta niti jedna ekipa nije imala više od gola prednosti, a vidjeli smo čak osam izjednačenja.

Odlučujući gol za Grčku zabio je Fountoulis tri minute prije kraja susreta. U vremenu koje je uslijedilo obje su ekipa imale nekoliko prilika za postizanje gola, ali rezultat se više nije promijenio. Talijani su u zadnji napad krenuli bez golmana i s igračem više u polju, imali su dvije odlične prilike, ali je sjajni Zerdevas zaustavio oba udarca.

Grčku je do pobjede predvodio Stylaianos Argyropoulos Kanakakis sa četiri gola, dok je Emmanouil Zerdevas imao čak 14 obrana. Na talijanskoj strani najefikasniji su bili Condemi i Bruni s po tri gola.

Grčka je ovom pobjedom preuzela vrh ljestvice sa 11 bodova, koliko ima i Italija, dok je Hrvatska treća s devet bodova i susretom manje.

"Barakude" od 18.30 očekuje susret protiv SAD, a pobjedom nakon četiri četvrtine (bez peteraca) bi osvojili prvo mjesto u skupini što u četvrtfinalu donosi ogled protiv Srbije koja je četvrta u skupini B.

U slučaju pobjede na peterce, Hrvatska će biti drugoplasirana, izgubi li na peterce završit će kao treća, dok poraz u regularnom vremenu donosi četvrto mjesto i utakmicu sa Španjolskom u četvrtfinalu.

Standings provided by Sofascore

Linker
16. rujan 2024 09:10