Damir Šegota

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
OLIMPIJSKA GODINA

‘Imamo 19 evidentnih kandidata za Pariz. Svi bi htjeli znati koliko će to koštati...‘

Deset mjeseci uoči Pariza, a imamo 287 dana do Igara, sve ide po planu, rekao je šef misije Damir Šegota
Piše: Predrag Žukina iz PorečaObjavljeno: 15. listopad 2023. 20:09

Sedma manifestacija "Sport Fest Poreč 2023." kulminirala je "nastupom" peteročlane delegacije Hrvatskog olimpijskog odbora. Oni su govorili o aktivnostima koje krovna udruga hrvatskog sporta uobičajeno provodi, s posebnim naglaskom na Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine.

Na prošlogodišnjem izdanju ovog sportskog događaja kao govornik je nastupio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, a ove su umjesto njega došla čak petorica njegovih suradnika - Siniša Krajač, Damir Šegota, Neven Šavora, Hrvoje Balen i Ranko Ćetković. Glavni tajnik HOO-a Krajač i njegovi suradnici, redom direktor Ureda za olimpijske programe, direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojnih programa, direktor Ureda za sport na lokalnoj razini i direktor Ureda za marketing HOO-a, ponudili su pregršt, doduše ne sasvim definiranih informacija o tome kako će funkcionirati Hrvatska kuća u Parizu 2024. godine.

Glavni tajnik Siniša Krajač je naglasio...

- Svi bi to htjeli znati, ali je zasad nemoguće reći koliko će nas koštati Pariz - te dodao da je to država unaprijed pokrila.

O samom nastupu naših sportaša u Parizu brojkama igrao šef olimpijske misije Damir Šegota.

- Deset mjeseci uoči Pariza, a imamo 287 dana do Igara, sve ide po planu. Imamo 19 evidentnih kandidata, otprilike isto tako potencijalnih kandidata, a to su brojke u rangu onih koje smo imali, kao što je to bilo za Igre u Tokiju. Brojnost delegacije, naravno, ovisi najviše o ekipnim sportovima. Vaterpolo nam je prvi "pick", rukomet i košarka drugi. Sinkoviće, Cernogorza, Srbića, Sandru Perković i ostale već imamo u Parizu. Od Barcelone 1992. kad smo nastupili s 39 sportaša, uvijek smo rasli najviše do Londona kad smo imali 110 rekordnih sportaša na OI. U Riju 2016. pali smo na 87, a u Tokiju na 59. U Londonu su i rukometaši i rukometašice bili na turniru. I sad teoretski možemo imati četiri ekipe. O njima ovisi brojnost.

Neven Šavora podsjetio je da je HOO pokrenuo sedam razvojnih programa u koje je uključeno više od 500 sportaša i 150 trenera.

- Financiramo sportaše od 15 godine nadalje i zasad to funkcionira. Od prošle godine zaživio je i Program olimpijskih nada u koji ulaze oni s vrhunskim rezultatima. To su naši budući olimpijci. Samo laici danas govore da je netko slučajno postao vrhunski. Talent je u uspjehu samo pet posto, ostalo su dugotrajni programirani rad uz kvalificirane trenere i isto takvu logistiku.

Hrvoje Balen podsjetio je, pak, da rad HOO-a seže još u ranije faze života budućih sportaša:

- Počeli smo stvarati široku bazu potencijalnih olimpijaca s pokrenutim Programom za djecu u vrtićima od 5 do 6 godina. Već tada se djeca upoznavaju sa sportom, olimpijskim načelima, prijateljstvom, nenasiljem, tolerancijom i fair playom. Više od 10 tisuća prošlo ih je kroz taj festival...

Direktor Ureda za marketing HOO-a Ranko Ćetković primio je od organizatora konferencije nagradu za najbolje širenje slike o Hrvatskoj u Poljskoj, zemlji od 40 milijuna stanovnika, tijekom održavanja Europskih igara:

- Hrvatska kuća je stari projekt, zaživio još od Atene 2004. Za Peking 2008. smo dobili nagradu za najbolju promidžbu kao i nagradu MOO-a, u Londonu 2012. također. Hrvatsku kuću na Igrama kao takvu koristimo za promociju Hrvatske i davanje priliku našim gospodarskim subjektima. Legenda kaže da je Pitagora bogovima žrtvovao deset volova za svaku novu ideju. I mi ih imamo i proveli smo ih u djelo...

Linker
26. travanj 2024 01:23