Paige Madden i Katie Ledecky

 Maddie Meyer/getty Images/profimedia
VODEĆA SILA NA KANTRIDI

Jedna od najvećih sportskih zvijezda stigla u Hrvatsku. U Rijeci ‘kuje‘ plan za povijesni podvig

Katie Ledecky predvodi američku plivačku reprezentaciju koja se priprema za Olimpijske igre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. srpanj 2024. 09:17

Dugo već tvrdimo, s punom odgovornošću za izneseno, a temeljem prednosti što smo obišli doslovno sve imalo značajnije bazene u Europi - Hrvatska ima najbolji i najljepši bazenski kompleks na Starom kontinentu i jedan od najboljih na svijetu. To je Kantrida u Rijeci ili tamošnji bazenski kompleks plivališta Zdravko Ćiro Kovačić.

Najbolja potvrda tomu je Američki plivački savez koji već cijelo desetljeće uredno odabire Rijeku kao ljetno pripremno odredište uoči svakog velikog nadmetanja tipa OI ili SP koje se održava u Europi. Da nije dobro, štoviše vrhunski, da ne nudi najbolje uvjete, ne bi SAD slali svoje plivačke uzdanice, a one su pak globalna elita, u Hrvatsku. Amerikanci baš ne idu posvuda.

Najbolji američki plivači i plivačice su se na Kantridi spremali 2013. uoči SP u Barceloni, pa dvije godine potom uoči SP u ruskom Kazanju, zatim za dva SP u Budimpešti, 2017. i 2022. Evo ih i opet, uoči Olimpijskih igara u Parizu. Prvi dio priprema su imali na svom tlu, u Raleighu (North Carolina) od 2. do 11. srpnja, da bi potom preselili u Rijeku gdje su počeli trenirati 11. srpnja i ostaju do 22. srpnja, odakle kreću za Pariz.

Na dva zlata od svevremenskog rekorda

Na Kantridi je kompletna američka plivačka reprezentacija od ukupno 46 članova, 20 plivačica i 26 plivača. Ekspediciju predvode prve zvijezde, Katie Ledecky i Caeleb Dressel, oboje su jedni od branitelji olimpijskih zlata.

Ledecky je pobijedila u četiri discipline slobodnim načinom na Trialsima odnosno američkim kvalifikacijama (200, 400, 800 i 1.500 metara), ali će preskočiti utrku na 200 metara na Olimpijskim igrama kako bi se usredotočila na štafetu 4x200 m slobodno. Ledecky je trostruka braniteljica naslova na 800 metara i zlatna na 1.500 metara u Tokiju 2021. Također će nastojati vratiti naslov na 400 metara nakon što je završila druga iza Australke Ariarne Titmus na Igrama u Tokiju.

Ukupno, sedmerostruka olimpijska pobjednica, Katie Ledecky nalazi se na dva zlata od rušenja rekorda svih vremena Amerikanke Jenny Thompson među plivačicama.

image
François-xavier Marit/afp/profimedia

Caeleb Dressel se kvalificirao za dvije pojedinačne discipline, te štafetu 4x100 slobodno. Dressel je naime bio prvi na 50 slobodno i treći na 100 leptir. On je ujedno i aktualni olimpijski pobjednik u obje discipline ili zlatni iz Tokija. Dressel je također osvojio zlato na 100 slobodno u Tokiju, ali se ovaj put nije uspio kvalificirati za ovu disciplinu nakon trećeg mjesta na Trialsima u SAD.

Ostali američki plivači koji su krenuli u Pariz braniti pojedinačna zlata su Bobby Finke (800 i 1.500), i Chase Kalisz (400 mješovito).

Infrastruktura za najviše domete

Inače, američke kvalifikacije su podsjetimo podarile plivanju i svjetske rekorde, Regan Smith i Gretchen Walsh sa Sveučilišta Virginia. Konkretno, Smith koja je u Tokiju u svom olimpijskom debiju osvojila lak tri kolajne postavila je svjetski rekord na 100 leđno (57.13), nadmašivši prethodni rekord 57.33 Australke Kaylee McKeown sa SP u Fukuoki 2023. Gretchen Walsh je postavila svjetski rekord na 100 leptir (55.18) i to u polufinalu Trialsa, nadmašivši prethodni rekord Šveđanke Sarah Sjöström od 55.48 još iz 2016. godine.

Smith i Walsh kvalificirali su se za ukupno tri natjecanja u Parizu. Smith je pobijedila u sve tri utrke nacionalnih kvalifikacija koje je i prijavila (100 i 200 m leđno, te 200 m leptir), dok je Walsh pobijedila na 100 m leptir.

image

Caeleb Dressel

PATRICK SMITH Afp

Još dvoje plivača valja malo izdvojiti za ovu priliku, a nalaze se u Rijeci - Kate Douglass i Chris Guiliano sa Sveučilišta Notre Damea. Kate Douglass, brončana na 200 mješovito u svom olimpijskom debiju u Tokiju, pobijedila je u tri pojedinačne discipline na američkim kvalifikacijama (100 slobodno, 200 prsno i 200 mješovito), te je izborila mjesto štafeti 4x100 m slobodno.

Chris Guiliano je pak lagano šokirao Dressela, pobijedivši na 100 slobodno i kvalificirao se u Parizu za ukupno pet disciplina slobodnim načinom (50, 100, 200 metara i štafete 4x100 i 4x200 metara. Zapamtite prezime Guiliano. Prvi put će sada nastupiti na nekim olimpijskim igrama, ali zbog njega bi se mogla koji put čuti američka himna.

Amerikanci se tako za olimpijski tron pripremaju na našem Kvarneru, na Kantridi i ne, nećemo se kititi njihovim pariškim ostvarenjima stoga jer su proveli 12 dana u Rijeci, ali se možemo pohvaliti da su ponajbolji (ako ne i najbolji na svijetu) za pripremni kamp od cijelog Globusa, cijele Europe, izabrali baš - Hrvatsku! Pa nije ni taj podatak za baciti.

Ujedno, to dokazuje da mi u Hrvatskoj sigurno imamo najbolje uvjete i potrebnu infrastrukturu i za najviše domete. Zasad američke, ali valjda će i nas jednom "zakačiti".

Linker
05. rujan 2024 17:21