Pariz su četvrte Igre Valenta i Martina Sinkovića

 MARTIN SINKOVIĆ
POGLED IZNUTRA

Kako je Sinkovićima u Parizu? ‘Kartonski krevet je super, ali nije im baš sve ispalo najbolje...‘

Martin Sinković ponudio nam je prve dojmove iz Olimpijskog sela
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. srpanj 2024. 07:33

Pet hrvatskih olimpijaca u veslanju, Damir Martin i dva para braće - Sinkovići i Lončarići, od subote su na poprištu Olimpijskih igara u Parizu. Dovoljno je to vremena da se upoznaju i s Olimpijskim selom u Parizu i stazom u obližnjem Vaires-sur-Marneu gdje će se održati natjecanja u veslanju i kajaku.

Sinkovićima i Martinu su ovo već četvrte Igre nakon Londona, Rija i Tokija pa je Martin Sinković idealan sugovornik za “pogled iznutra” i prve usporedbe s prethodnim olimpijskim iskustvima.

image

Dva para braće - Sinkovići i Lončarići

HOO

- Za sada čamac ide super, to je najbitnije - bila je prva rečenica mlađeg brata Sinković iz Pariza, a to će samo potvrditi što je njemu i bratu daleko najvažnije.

- Baš uživam veslati. Nadam se da će se to pokazati i u utrkama, ali baš mi je gušt. Lijepo ide čamac iako nas ima puno na vodi i nije uvijek najugodnije veslati u gužvi.

Kakva je staza?

- Meni je super, jako mi se sviđa. Super je napravljen taj cijeli centar jer odmah do naše staze je i staza za kajak i kanu na divljim vodama. Za sada nije bilo valova o kojima svi pričaju, ali za utorak je najavljen vjetar pa ćemo vidjeti kako to izgleda kad puše.

Koliko mu se sviđa staza, toliko nije oduševljen Olimpijskim selom. Barem za sada...

- Meni se ovo Selo najmanje sviđa u odnosu na sva u kojima sam do sada bio. Čini mi se kao da su htjeli biti najposebniji, ali nije im to ispalo baš najbolje. Nemam nikakvih primjedbi na uređenje, lijepo je, ali sve je preveliko, udaljeno jedno od drugog, puno je hodanja. Recimo, restoran za prehranu sportaša je ogroman. To možda zvuči dobro, ali zbilja je prevelik. U svim olimpijskim restoranima do sad je bilo različitih kuhinja, ali si mogao i relativno lako kombinirati kako tebi najviše odgovara, a tu je napravljeno tako da su sve kuhinje jako udaljene jedna od druge i ako si izabrao jednu nije uopće zgodno doći do druge.

image

Zgrada u kojoj su smješteni hrvatski sportaši u Olimpijskom selu u Parizu

MARTIN SINKOVIĆ

image

Detalji iz zgrade u kojoj su smješteni hrvatski olimpijci

HOO

A smještaj, jeste li zadovoljni sobama?

- Dobre su, smještaj je vrlo sličan kakav smo imali i na prethodnim Igrama. Doduše, u Tokiju smo bili smješteni po sobama, a ovdje su apartmani što je zapravo i češća situacija na Igrama. Nije mi to zamjerka, iako je meni bilo bolje u Tokiju, nego to samo spominjem kao razliku.

Njegov apartman je “vodeni”, odnosno u njemu je smješteno svih pet naših veslača, a cimer im je i naš kanuist na divljim vodama Matija Marinić.

- Puno se priča o kartonskim krevetima, ali meni je taj krevet super.

Kartonski kreveti su korišteni i na Igrama u Tokiju pa onima koji su nastupali na Igrama prije tri godine više nisu nikakva novost. Koje vam je Selo bilo najbolje?

- Mislim da je London - odmah je odgovorio, ali i odmah dodao:

- I Rio. Ma, i Tokio je isto bio super, ali Tokio je teško uspoređivati jer je bila pandemija koronavirusa pa je sve bio nekako drugačije, a sami time su i dojmovi drugačiji. No, meni je i u Tokiju i u Londonu i u Riju bilo odlično u Selu i jako slično jedno drugom, dok je tu nešto drukčije.

image

Detalji iz zgrade u kojoj su smješteni hrvatski olimpijci

HOO
image

Jedna od ulica u Olimpijskom selu

MARTIN SINKOVIĆ

Kako funkcionira prijevoz do staze i natrag?

- Oko sat vremena se vozimo u jednom smjeru, nije to malo, ali nije ni predugo. Super smo se prilagodili i nemamo s time nikakvih problema.

Već su obavili i jednu važnu obvezu koja se tiče Valenta Sinkovića.

- Jesmo, glasali smo u nedjelju, naravno za njega.

Valent je, naime, jedan od 32 kandidata za 4 mjesta u Komisiji sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora. Pravo glasa imaju svi olimpijci koji nastupaju na Igrama u Parizu, daju glas četvorici sportaša s liste, a glasanje je otvoreno do 6. kolovoza kad ćemo saznati hoće li Valent Sinković biti prvi hrvatski sportaš u ovoj komisiji.

Linker
02. rujan 2024 06:30