RONALD GORSIC Cropix
JANA PAVALIĆ

Najmlađa hrvatska olimpijka zbog karijere sprema veliku promjenu: ‘Još dvije godine srednje škole, a onda...‘

Naša najbolja plivačica puna oduševljenja dočekuje svoj debitantski nastup
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. srpanj 2024. 08:53

Za hrvatsko plivanje, Olimpijske igre u Parizu počinju u utorak, 30. srpnja. Sutra će naime u bazen dvoje od naših ukupno troje plivačkih predstavnika ovdje. U utorak su na rasporedu sprinterske utrke 100 slobodno u kojima će nastupiti kako Jana Pavalić, tako i Nikola Miljenić. Treći član naše plivačke reprezentacije, Jere Hribar koji je u nedjelju stigao iz Zagreba, prvi će nastup imati dva dana kasnije, u četvrtak.

Jana Pavalić je olimpijska debitantica, uostalom kao i Hribar. Zagorska vidra, cura iz Gornje Stubice koja izgleda da postaje nacionalno plivačko središte. Naime, iz stubičkog je kraja - po baki, ako se ne varamo - i Domagoj Zajec, trener Nikole Miljenića. Vraćamo se mi Jani. Sedamnaestogodišnjakinja, članica PK Olimpia iz Zaboka, Igre je osigurala prošli mjesec na seniorskom EP u Beogradu. U polufinalu 50 slobodno imala je vrijeme 24.67 ili tri stotinke brže od A norme. Ukupno je pak tada bila peta na EP, da bi tek nekoliko tjedana kasnije na juniorskom EP u Vilniusu osvojila srebrnu medalju na 50 slobodno, te zlato na 50 leptir.

- Ovdje mi je cilj na 50 slobodno probati izboriti polufinale, na 100 slobodno probati isplivati najbolji rezultat – kratko će o ambicijama u Parizu Jana, juniorska svjetska prvakinja iz Lime 2022. na 50 leptir.

Zaribana disciplina

- Ja sam jako ponosna na samu sebe što sam ovdje, što sam se uspjela plasirati i jedva čekam nastup. Idem samo uživati. Mislim, svjesna sam gdje sam i kao prvo idem učiti, da tako kažem. Učiti i doživjeti svu tu atmosferu kako bih se što bolje pripremila za sljedeće Olimpijske igre - vrlo će samouvjereno i odlučno naša najmlađa olimpijka u Parizu.

- Pripremali smo se najviše u Rijeci jer mislim da mi to nekako najviše leži. Zrak, more, paše mi. Forma mi je baš u usponu.
Pričati o konkurenciji na Igrama je gotovo pa besmisleno, posebno još u plivanju. Jana će u Parizu plivati dvije discipline, uz stotku slobodno, ujedno i 50 metara. Ta je disciplina na rasporedu u subotu.

image

Jana Pavalić

HOO

- Tih 50 je stvarno zaribana disciplina zato jer mora biti savršena, ali potrudit ću se to što bolje odraditi, no istodobno i uživati jer mi je to najbitnije. Pa, kak’ bude, bude.

Koga vidite na postolju pedesetice?

- Ja očekujem Sarah Sjöström. To je neko moje mišljenje, ima svjetski rekord, navijam za nju. Sad, druga i treća... Gledajte, svi koji na 50 slobodno uđu u finale se zapravo bore za jedno od prva tri mjesta i svi ili sve to mogu i ostvariti.

Na 100 probiti tremu za 50 m

Što je ono što čini razliku između plivača/plivačice na postolju, prvakinje od one koja recimo zauzme peto ili sedmo mjesto ili uđe u polufinale? Znam, razliku čini rezultat, određene brojke, ali ne pitamo to... Što treba za medalju?

- U mojoj disciplini, savršena utrka, po meni. Evo sad, u Beogradu na seniorskom EP bila sam prva u polufinalu 50 slobodno, u finalu peta sa šest stotinki zaostatka. Ovisi malo i o danu, kako se osjećate. Zaribano, rekla sam.

Kako se osjeća Jana sada? U Pariz ste došli, smjestili se u Selo, bili na otvaranju, vidjeli, trenirali u bazenu... Trema mala možda?

- Možda je dobro to što prvo imam 100 slobodno, pa mislim da ću tada probiti tremu do 50 metara. Pokušavam ne razmišljati toliko o tome, idem samo uživati i to je to.

Kakve su ambicije nakon Pariza? Pričali smo u nekoliko navrata s plivačkim izbornikom Perom Kuterovcem koji veli da mu je jedan od ciljeva “plasirati” što više plivačica i plivača u Ameriku, odnosno na studij u SAD, gdje pak imaju vjerojatno najbolje uvjete na svijetu.

- Ja još imam dvije godine srednje škole za odraditi, onda... Da. Amerika je cilj, plan. Planiram stoga jer je mislim u Hrvatskoj malo teže studirati i trenirati odnosno baviti se profesionalnim, vrhunskim sportom.

image

Jana Pavalić i Nikola Miljenić prije odlaska na ceremoniju otvaranja

HOO

Kako ste dosad uskladili plivanje i školu?

- Dobro zasad. Imam super školu, svi mi profesori izlaze u susret. Kad sam na pripremama uredno mi šalju gradivo, zadatke i zahvalna sam im na tome.

S jednim nas je odgovorom ipak malo iznenadila. Pitanjem o navijačima, svojim navijačima i koliko ih očekuje. Mislili smo možda stvarno samo najuža obitelj, no...

- O, ne, ne! Ide puno ljudi, mislim da ih je ukupno 25. To je puno i jako mi je drago zbog toga. Jedva ih čekam vidjeti na tribinama - ozarenog će lica mlada Zagorka, sjajna plivačica, trenutačno najbolja Hrvatica u ovom sportu.

Djevojka je to čiji plasman na Olimpijske igre senzacionalan u svjetlu činjenice da se praktički tek prije pola godine vratila u bazen nakon izbivanja od godinu dana, teške ozljede ramena.

Linker
05. rujan 2024 15:27