LeBron James i Stephen Curry predvode Amerikance za Pariz

 EZRA SHAW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ezra Shaw/getty Images/profimedia
KAKVA IMENA!

Okupio se američki ‘Dream Team‘ za Pariz, ova momčad ima samo jednu slabost

Amerikanci se okupili u Las Vegasu te krenuli s pripremama za Igre na koje dolaze s "12 veličanstvenih" igrača
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. srpanj 2024. 10:01

Američka košarkaška reprezentacija predvođena izbornikom Steveom Kerrom krenula je s pripremama za Pariz. Amerikanci ovu selekciju barem na papiru drže kao najveću koja se okupila nakon originalnog Dream Teama koji se ukazao sad već davne 1992. Stoga je jasno koja će momčad na Igrama pokupiti daleko najveću pažnju gledatelja, ali i svjetskih medija.

Kerr je na pripremama dočekao sve koje je želio, jer baš nitko nije otkazao. Joel Embiid i Kawhi Leonard posljednji su javili da su zdravi i da na pripreme u Las Vegas dolaze u dobrom tjelesnom stanju. Tako Kerr na raspolaganju ima “12 veličanstvenih” - Bam Adebayo, Devin Booker, Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant, Anthony Edwards, Joel Embiid, Tyrese Haliburton, Jrue Holiday, LeBron James, Kawhi Leonard i Jayson Tatum. Nabrojali smo ih abecednim redom, a sad je na Kerru najteži zadatak, jer treba izabrati startnu petorku, te svima pronaći odgovarajuće uloge i minutažu.

Vidjet ćemo što će donijeti pripreme, te kakve Kerr uopće ima ideje u glavi, ali startna petorka nekako se nameće sama od sebe. U njoj bi trebali biti Curry (36), Leonard (33), Durant (35), James (39) i Embiid (30). Pet velikana među kojima samo Embiid nema NBA titulu. Ima ova petorka jednu jako vidljivu manu - kombinirano imaju 173 godine (34,6 u prosjeku), što je doista malo previše. Međutim, Amerikanci iznimno drže do statusa igrača, tako da ne vidimo tko bi od njih mogao završiti na klupi. Uz to što su svi s razlogom pripadaju krugu 15 najboljih igrača NBA lige.

Igrački se nema što previše pričati o njima, jer svaki od njih u stanju je napraviti što god poželi. Svi mogu sami sebi iskreirati šut, svi gađaju trice, svi prodiru pod koš, te svi imaju vrhunsko razumijevanje košarke. Curry je jedini među njima koji nije na glasu kao vrhunski obrambeni igrač, ali to neće biti nikakav problem, jer ga s takvim suigračima nije problem malo “sakriti” u obrani.

image

Steve Kerr

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

U drugoj petorci realno bi trebali biti Haliburton (24), Booker (27), Edwards (22), Tatum (26) i Davis (31). Ta je već petorka u prosjeku mlađa gotovo 10 godina, s redom elitnim NBA igračima. I nikome od njih neće biti problem sjediti na klupi, jer su svjesni da “senatori” (i) kod njih jednostavno imaju prednost. Ta druga petorka toliko je dobra da nismo sigurni tko bi slavio u međusobnom okršaju. Kao što smo uvjereni da bi u seriji od sedam utakmica druga petorka bila bliže uspjehu. Mlađa je, ima veću energiju, brzinu.

Steve Kerr je popis igrača zaokružio s dva elitna obrambena igrača - Holiday (34) i Adebayo (26) - koji će na turniru zasigurno imati posebne zadatke. Naravno, daleko od toga je taj dvojac napadački problematičan. Adebayo je u Miamiju zabijao 19,3 poena po utakmici, a Holiday u prvaku Bostonu 12,5. Usput, Adebayo je jedini igrač ove momčadi koji ne šutira trice, ili to čini jako rijetko.

Ima li ova NBA selekcija ikakvu slabost? Možda jednu - previše je vrsnih igrača na okupu. Svih 12 imaju elitan status u svojim klubovima, a samo Holiday nije istinska zvijezda u Bostonu. Međutim, slatke su to brige za Kerra.

Linker
04. rujan 2024 15:45