FABRIZIO BENSCH Afp
ZATVARANJE IGARA

Olimpijski plamen je ugašen. Tom Cruise ukrao show, zapalio arenu i ‘pobjegao‘ u Los Angeles

Spektakularno su završene Olimpijske igre, a dobili smo i uvid u ono što nas čeka 2028. godine
Piše: Hina, SNObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 00:18

Nakon 16 dana uzbudljivih natjecanja Pariz je spustio zastor na 33. izdanje ljetnih Olimpijskih igara na kojima je nastupilo više od 10.000 sportaša iz 206 zemalja, uključujući i reprezentaciju izbjeglica.

Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u povijesti održana izvan stadiona, brodskim mimohodom ili mimoplovom duž rijeke Seine, punih šest kilometara i u nazočnosti oko 300.000 gledatelja, ceremonija zatvaranja je održana na uobičajenom okruženju, stadionu Stade de France pred više od 70.000 gledatelja.

Ceremonija zatvaranja nosila je naziv "Rekordi" u režiji Thomasa Jollyja, koji je bio i umjetnički direktor ceremonije otvaranja.

image
JULIE SEBADELHA Afp

Stade de France je pretvoren u veliko kazalište. Sudjelovalo je više od 270 izvođača, akrobata, plesača i cirkuskih umjetnika. Golema i zahtjevna scenografija, kostimi i spektakularni svjetlosni efekti vodili su gledatelje na putovanje kroz vrijeme, prošlost i budućnost. Dio predstave se odvijao se i u zraku.

Ceremonija je uključivala i sekvencu pod nazivom "Zapisi", koja je donijela putovanje kroz vrijeme kao iz snova, predvođeno "Zlatnim putnikom". Njegova odiseja je počela na početku Olimpijskih igara prije nego što nastavi u distopijskoj budućnost punoj znanstvene fantastike u kojoj su Olimpijske igre nestale i moraju se ponovno izgraditi.

image
DIMITAR DILKOFF Afp
image

Stade de France

BERTRAND GUAY Afp

Na putu je "zlatni putnik" otkrio simbole mira i jedinstva koji podupiru vrijednosti olimpizma. Ovaj je lik inspiriran referencama iz francuske povijesti, uključujući Duh Bastille, kao i stvorenja iz znanstvene fantastike i videoigara.

"Osmislio sam predstavu u kojoj Olimpijske igre još jednom nestaju, a netko dolazi i osniva ih. Želimo slaviti, ali svjesno. Ovaj trenutak slavlja također će biti prilika za razmišljanje o važnosti Olimpijskih igara u našem društvu," poručio je Jolly.

image
WANG ZHAO Afp

Svečanost je počela u Jardins des Tuileries, gdje se nalazio Olimpijski kotao, a Zaho de Sagazan i zbor Academie Haendel-Hendrix izveli bezvremenski klasik "Sous le ciel de Paris" slavne Edith Piaf.

Pjesma je pratila gašenje olimpijskog kotla i odlazak plamena, u rukama osvajača četverostruke zlatne medalje, francuskog plivača Leona Marchanda prema Stade de Franceu gdje se nastavilo "slavlje". Uslijedio je mimohod zastava, hrvatsku su nosili tekvondaši Lena Stojković i Ivan Šapina, a potom su izašli i sportaši, naravno oni koji se još nisu vratili u svoje domovine.

image
LOIC VENANCE Afp

U prvom dijelu programa sportaše su zabavljala dva istaknuta francuska benda, duo Air koji je 4. kolovoza nastupio i na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, te grupa Phoenix.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet se u protokolarnom dijelu programa zahvalio svim sudionicima, volonterima, gledateljima, a posebno sportašima.

"Vama, sportašima, što mogu reći? Znali smo da ćete biti briljantni, ali bili ste čarobni," kazao je Estanguet sportašima.

image
FRANCK FIFE Afp

“U ime milijardi ljubitelja sporta na pet kontinenata, puno vam hvala," dodao je.

"Vaši nastupi su bili nevjerojatni, natjecali ste se žestoko, na rubu savršenstva. Pokazali ste nam do kakvih visina su ljudi sposobni doseći. Unatoč svim napetostima u našem svijetu, došli ste ovdje iz svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora i olimpijskog tima za izbjeglice, kako biste učinili da Grad svjetlosti zasja jače od ikad prije. Živjeli ste mirno u olimpijskom selu, poštovali ste jedni druge, stvorili ste kulturu mira," dodao je između ostalog predsjednik MOO-a Thomas Bach.

image
WIKUS DE WET Afp
image
FRANCK FIFE Afp

"Olimpijske igre Pariz 2024. bile su proslava sportaša i sporta u njegovom najboljem izdanju. Bile su to prve Olimpijske igre u potpunosti su skladu s reformama našeg olimpijskog programa, mlađe, urbanije, inkluzivnije, održivije. Prve Olimpijske igre s potpunom ravnopravnošću spolova. Ovo su bile senzacionalne Olimpijske igre od početka do kraja – ili usuđujem se reći: Seine -zacionalne Olimpijske igre," poručio je Bach.

Jedan od vrhunaca ceremonije bila je primopredaja olimpijske zastave koju je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo predala gradonačelnici Los Angelesa Karen Bass, domaćinu idućih Olimpijskih igara 2028.

U ceremoniji zatvaranja sudjelovala je i američka filmska zvijezda Tom Cruise, koji je još u travnju snimio nekoliko video kadrova na motoru s velikom olimpijskom zastavom na ulicama francuskog glavnog grada, a potom i u blizini natpisa Hollywood iznad Los Angelesa.

image

Tom Cruise

FRANCK FIFE Afp
image
FABRIZIO BENSCH Afp

Cruise se spustio s vrha Stade de Francea, podijelio mnoštvo selfija, uzeo je olimpijsku zastavu, na motoru izjurio sa stadiona, provozao se ulicama Pariza, zatim uskočio u avion za L.A. te potom padobranom iskočio kod poznatog znaka Hollywood.

Njegov video u stilu filmske franšize "Mission Impossible" (Nemoguća misija) u kojoj glumi, simbolički je označio zatvaranje OI u Parizu i otvaranje Olimpijskih igara u LA-u.

U nošenju olimpijske zastave do glasovite plaže Venice Beach u LA-u pomogli su mu brdska biciklistica Kate Courtney, slavni atletičar, četverostruki olimpijski pobjednik Michael Johnson te legenda skateboardinga Jagger Eaton.

image
JUNG YEON-JE Afp
image
MAURO PIMENTEL Afp

Štafeta je završila na Venice Beachu gdje su kratki muzički program odradili izvođači iz Los Angelesa - Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg i Dr. Dre.

U samoj završnici ceremonije na Stade de Franceu pojavio se Marchand noseći plamen koji je ugasio zajedno s francuskim džudašem Teddyjem Rinerom, australskom plivačicom Emmom McKeon, kubanskim hrvačem Mijainom Lopezom, kenijskim atletičarem Eliudom Kipchogeom, azijskom stolnotenisačicom Sun Yingsha, te predstavnicom ekipe izbjeglica Cindy Winner Djankeu Ngamba.

image
FRANCK FIFE Afp

Sjajna pariška večer na Stade de Francu završila je Sinatrinim "My Way" koju je otpjevala Yseult i velikim vatrometom.

Nakon što najbolji olimpijci napuste Pariz, glavni francuski grad postat će centar paraolimpijskog sporta. Od 28. kolovoza do 8. rujna Pariz će biti domaćin 17. izdanja ljetnih Paraolimpijskih igara na kojima će nastupiti 22 hrvatska parasportaša.

Svatko ono što može radi na svoj način, tako je bilo i ove večeri. Nakon što je Leon Marchand u staroj petrolejki donio olimpijski plamen i još jednom doživio ovacije “Leon, Leon”, on je ugašen. Igre 33. olimpijade su zatvorene, a i mi ćemo polako zatvoriti ovaj prijenos uživo sa Stade de Francea. Yseult i “My Way” za kraj. I mi smo to odradili na svoj način. Merci et au revoir!

image
DIMITAR DILKOFF Afp

OLIMPIJSKE IGRE I SLUŽBENO SU ZATVORENE

23.56 Vraćamo se na početak i Leona Marchanda, koji stiže na Stade de France s olimpijskim plamenom u ruci.

23.51 "Pomiješani su osjećaji. Sjajno je slušati uživo Pepperse, Billie Eilish i Snoopa, ali... Dajte nam ih uživo. Video prijenos/snimka koncerta nije isto. I nikada neće biti. Barem bi Snoop mogao biti uživo u Parizu kada je ionako svaki dan paradirao (i za svaki od njih, navodno, bio plaćen pola milijuna dolara). Naravno da nije", zamjera organizatorima naš izvjestitelj s lica mjesta Hrvoje Slišković.

Apsolutna zvijezda večeri na Stade de Franceu.

image
FABRIZIO BENSCH Afp

23.46 Na velikim ekranima uključili smo se u prijenos malog koncerta RHCP-a! Zasvirali su "Can't stop", s kojom je svojevremeno Vladimir Kličko ulazio u ring.

23.40 Cruise je uzeo zastavu, sjeo na motor usred Arene i otišao. Gdje? LA, baby! I mi na stadionu gledamo najnoviji film. MI: From Paris to LA. Cruise je stigao u Ameriku i predao zastavu legendarnom Michaelu Johnsonu.

23.38 Evo ga. Tom Cruise na vrhu stadiona sa sajlom! Odmah je i vjetar malo zapirio po tribinama.

Još 5-6-7 minuta i kreće dio posvećen Los Angelesu. Hoće li Snoop Dogg, RHCP i Billie Eilish nastupiti uživo u Parizu ili Los Angelesu? Hoće li njihov nastup uopće biti uživo ili je snimljen unaprijed? Nestrpljivi smo... Sada H.E.R. izvodi američku himnu. Ponovno smo na nogama,a ona je sa sunčanim naočalama u 23.35 po lokalnom vremenu.

image
JUNG YEON-JE Afp

23.33 Slijedi predaja olimpijske zastave, koja će u ruke idućim domaćinima - Amerikancima.

I Thomas Bach je zastao u govoru očekujući pljesak. Koristio je kovanicu: “Seine-sational”.

23.24 Ako se nismo zabunili u zbrajanju vremenski raspored događanja naveden u scenariju više nije istovjetan s onim u “real-timeu”. Čini nam se da bi se svečanost mogla produžiti na ponedjeljak. Planiran kraj bio je u ponoć.

23.19 Francuzi na stadionu su, čini se, zadovoljni govorom Tonyja Estangueta, nekoliko puta su ga prekidali pljeskom i ovacijama. Voila!

image

Thomas Bach i Tony Estanguet

FRANCK FIFE Afp

23.03 Ako vam je ovaj koncert možda bio svojevrsni antiklimaks, kao i dijelu sportaša koji je napustio arenu, pripremite se za 15 minuta čiste dosade. Slijede govori predsjednika Organizacijskog odbora Pariza 2024. i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora. Nemojte zbog toga odustati, samo se odmorite. Završnih 50 minuta trebalo bi biti u znaku sljedećeg domaćina Olimpijskih igara - Los Angelesa i Hollywooda!

image
OLI SCARFF Afp

Osim reprezentacije u taekwondou na svečanosti su od naših Anamaria Govorčinović, Martin Dolenc i Bojana Bjeljac. Vaterpolisti na nekom drugom mjestu liječe tugu zbog drugog mjesta.

22.53 Sada dobijamo infomraciju da su sportašice i sportaši zamoljeni da napuste pozornicu i da se na nju više ne penju. Igre traju već dva i pol tjedna, svi smo manje više umorni i nesporazumi ovakve vrste su razumljivi. Dakle, nije bilo nezadovoljstvo glazbenim izričajem Phoenixa.

22.50 Sportašice i sportaši su željni dobre zabave, ali samo ih je par stotina oko benda Phoenix. Možda će ih neki sljedeći izvođač više motivirati. Predviđeno trajanje koncerta je 25 minuta.

Još nekoliko spektakularnih kadrova maloprijašnje predstave Zlatnog putnika.

image

Zlatni putnik

BERTRAND GUAY Afp

image

Zlatni putnik

JULIE SEBADELHA Afp

image

Zlatni putnik

BERTRAND GUAY Afp

Još jedan kadar našeg izvjestitelja Hrvoja Sliškovića. Koju medalju ćemo njemu dati?

image
Hrvoje Slišković

22.43 Na velikim ekranima prikazuju se isječci najupečatljivijih trenutaka Igara, a pozornica priprema za koncert. Trebao bi ga otvoriti francuski bend Phœnix. Sportaši su pozvani da preuzmu središnju poziciju, kreće utrka za mjesto u prvom redovima

Vatromet! Napokon. Kakva je to ceremonija bez vatrometa?

image
MAURO PIMENTEL Afp

22.33 Kraj potrage Zlatnog putnika! Prstenovi se spajaju prije nego što se dignu u zrak u srcu Stade de Francea. Putnik je uspio oživjeti Olimpijske igre.

image

Zlatni putnik

JUNG YEON-JE Afp

image

Zlatni putnik

MIGUEL MEDINA Afp

Ovako se Zlatni putnik spustio na zemlju i krenuo u potragu.

image

Zlatni putnik

DIMITAR DILKOFF Afp

Himnu Apolonu izvodi Alain Roche, sjedeći za glasovirom koji visi okomito u zraku. Himna Apolonu, najstarija himna iz antičke Grčke, otkrivena u ruševinama Delfa, prvi put je izvedena 16. lipnja 1894. na Međunarodnom kongresu u Parizu za obnovu Olimpijskih igara.

image
JUNG YEON-JE Afp

Nekoliko desetaka plesača pridružilo se Zlatnom putniku na središte scene. Gimnastičari, break-dance plesači, cirkusanti, članovi vatrogasnog društva... To su glavne zvijezde pozornice u ovom trenutku.

Nakon sudara s božicom Nikom, Zlatni putnik nastavlja svoje otkrivanje ostataka Igara, a u potrazi im se pridružuju i drugi istraživači. Svi su uključeni u oživljavanje Igara.

Zlatni putnik užem se spustio na zemlju. Poslan je iz budućnosti i korača kontinentima postavljenima u centar arene. Prilazi mu djevojka u srebrnini i nosi grčku zastavu, što je asocijacija na rođenje Olimpijskih igara.

image

Zlatni putnik

FRANCK FIFE Afp

Počinje središnji dio svečanosti: Zlatni putnik stiže!

Pala je noć i Stade de France se pretvara u monumentalno kazalište. Preneseni smo u drugi prostor i vrijeme, u svijet koji je mračan, napušten i tajanstven. Izranjajući s neba, "Zlatni putnik" slijeće pred našim očima u spektakularan krajolik.

Majstorska upotreba svjetlosnih efekata, pojačanih epskom partiturom Clémenta Mirgueta, karakterističan je za umjetnički svijet Thomasa Jollya. Slijedeći stope ovog putnika, on nas vodi na potragu poput snova do samih temelja čovječanstva. Zlatnog Voyagera tumači Arthur Cadre i nosi kostim koji je kreirao Kevin Germanier.

U ime svih sportaša, članovi komisije sportaša MOO-a odaju priznanje volonterima. Svojom energijom, predanošću i dobrim humorom, 45 000 volontera pridonijelo je uspjehu Igara u Parizu 2024., kažu organizatori.

21.57 Slavlje sportaša se nastavlja. Po prvi put, ženski maraton zaključio je Olimpijske igre, zlatna je Nizozemka Hassan, a srebro i bronca pripada Etiopljankama Aseffi i Obiri. Posljednjom pobjedničkom ceremonijom završavaju prve Olimpijske igre u punom paritetu.

image
FRANCK FIFE Afp

Sportski svijet u jednoj fotografiji:

image
JUNG YEON-JE Afp

21.52 Krenule su najveće karaoke. Sportašice i sportaši zagrljeni u areni, gledatelji na tribinama. Svi pjevaju i plešu: “… aux Champs-Elysees”. A onda i najveći hit iz svake sportske arene u Parizu: Freed from Desire!

Tom Cruise trebao bi se po špagi spuštati s vrha stadiona. To jedva čekamo vidjeti!

image
FRANCK FIFE Afp

Španjolaca k'o Kineza...

image
JUNG YEON-JE Afp

Izvjestitelj Jutarnjeg lista Hrvoje Slišković sa Stade de Francea nam šalje pogled iz novinarske lože:

image
Hrvoje Slišković

U areni nastaje prava gužva. Naših sportaša zasad nema na vidiku, izuzev Stojković i Šapine, koji su nosili zastavu.

image
JUNG YEON-JE Afp

image
OLI SCARFF Afp

Završnu ljestvicu medalja pogledajte OVDJE.

21.32 Nekoliko trenutaka sa Stade de Francea, gdje traje neumorna pjesma i ples raspoloženih olimpijaca.

image

Stade de France

MIGUEL MEDINA Afp

image

Antoine Dupont i Pauline Ferrand-Prevot

FRANCK FIFE Afp

image

Stade de France

WIKUS DE WET Afp

21.25 Stjegonoše su na centru Stade de Francea, a sada ulaze i svi drugi sportaši po zemljama.

21.15 Orkestar je zasvirao "Marseljezu", a sada slijedi mimohod sportaša. Hrvatsku zastavu nose taekwondoaši Lena Stojković i Ivan Šapina. Stojković je, znamo, uzela broncu, a Šapina je završio četvrti u svojoj kategoriji.

I francuski predsjednik stigao je u epicentar događanja.

image

Emmanuel Macron

DIMITAR DILKOFF Afp

21.06 Leon Marchand, četverostruki osvajač zlata u plivanju, ugasio je olimpijski plamen uz pratnju pjevačkog zbora. To bi bilo to, vatra više ne gori, do Los Angelesa za četiri godine.

image

Leon Marchand

LOIC VENANCE Afp

Stade de France pun je "do čepa".

image
ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTI/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Antti Aimo-koivisto/lehti/sipa Press/profimedia

21.00 Ceremonija uskoro treba početi. Organizator je završnu predstavu podijelio na nekoliko segmenata - u prvom dijelu želi pokazati što bi se dogodilo da nestanu Olimpijske igre, a zatim slijedi slavlje i veličanje natjecanja, te predaja domaćinstva Sjedinjenim Američkim Državama.

Završena su natjecanja Olimpijskih igara u Parizu. Hrvatski sportaši iz Francuske donose sedam medalja - braća Martin i Valent Sinković osvojila su zlato (veslanje, dvojac bez kormilara), kao i judašica Barbara Matić (-70kg.).

Dobili smo i prvu medaljašicu u tenisu, Donna Vekić osvojila je povijesno srebro, drugi na postolju su i naši vaterpolisti predvođeni izbornikom Ivicom Tuckom, a bacačica diska Sandra Elkasević i taekwondoašica Lena Stojković zadovoljile su se broncom, koju je oko vrata stavio i strijelac Miran Maričić (zračna puška, 10 metara).

Sjedinjene Američke Države i Kina osvojile su najviše zlatnih medalja (40), no Amerikanci vode u omjeru srebra (44-27) i bronci (42-24), stoga su i prvi na listi medaljaša s ukupnih 126 odličja. Gledamo li samo zlatne medalje, s trećeg mjesta nadalje slijede Japan (20), Australija (18) i Francuska (16).

Medalje su podijeljene, ostalo je samo zaključiti svečanost. Ceremonija zatvaranja trebala bi početi u 21 sat i trajati do ponoći, a organizatori su najavili da će se Stade de France pretvoriti u ogromnu koncertnu dvoranu.

Sudjelovat će više od 100 izvođača, među njima Billie Eilish, Snoop Dogg i Red Hot Chili Peppers, dok bi H.E.R. trebala otpjevati himnu Sjedinjenih Američkih Država. Označit će to početak nove Olimpijade, jer za četiri godine Igre sele u Los Angeles.

- Kakva će biti ceremonija? Osmislio sam predstavu u kojoj Olimpijske igre nestaju, a onda dolazi netko drugi i osniva ih. To je vrlo vizualna, koreografska, akrobatska predstava s opernom dimenzijom, koja daje sjajnu sliku i šalje poruke pozdrava sportašima diljem svijeta - rekao je Thomas Jolly, umjetnički direktor završne ceremonije.

Pa, da vidimo što nas to čeka!

19.45 Dobra večer, dragi čitatelji!

Prije svega, hvala vam što ste protekla dva tjedna zajedno s nama neumorno pratili Olimpijske igre u Parizu. Padali su rekordi, gledali smo dramatične završnice raznoraznih natjecanja, a sada nam ostaje još samo zatvoriti svečanost.

Ceremonija otvaranja ponudila je niz fantastičnih umjetničkih izvedbi, podsjetila nas i naučila ponešto o francuskoj kulturi i povijesti, ali i izazvala kontroverze. Čeka li nas sve to i u nadolazećim satima? Saznajmo zajedno!

U svakom slučaju, organizatori su najavili nova iznenađenja, spominje se i akrobatska točka s Tomom Cruiseom, a nema sumnje da će se o završnom spektaklu u Parizu ponovno pričati.

Linker
12. kolovoz 2024 01:10