Roko Badžim 

 MATIJA DJANJESIC Cropix
DETALJI ŽDRIJEBA

Poznata pozicija Hrvatske na kvalifikacijama za OI: Evo što je najbolji, a što najgori mogući scenarij

Iako FIBA nije otrkila domaćine svakog od četiri turnira, oni se praktički već znaju
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. studeni 2023. 10:30

FIBA je objavila jakosne skupine i proceduru za ždrijeb olimpijskih kvalifikacija koji će se u ponedjeljak održati u švicarskom Miesu od 18 sati. Još uvijek, barem ne službeno, nisu objavili domaćine svakog od četiri turnira, ali čini se da će to biti Španjolska (Valencia), Grčka (Atena), Latvija (Riga) i Portoriko (San Juan).

Ždrijeb će biti poludirigiran, a na svakom će se turniru šest reprezentacija razvrstati u dvije skupine, od kojih će prve dvije reprezentacije stići do polufinala, a samo će pobjednik svakog turnira steći pravo za igranje na Olimpijskim igrama, gdje su se već uvrstili Francuska, SAD, Kanada, Australija, Japan, Južni Sudan, Srbija i Njemačka.

FIBA je obznanila i kako će u skupini A na svakom turniru biti reprezentacije iz prvog, četvrtog i petog šešira, a u skupini B iz drugog, trećeg i šestog šešira. Također, u svakoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije iz Europe, a na cijelom turniru njih ukupno tri. Zatim, u svakoj skupini može biti najviše jedna američka reprezentacija, kao što jedna reprezentacija može biti maksimalno na svakom turniru iz Azije i Oceanije, kao i iz Afrike.

Jakosne skupine određene prema FIBA rankingu, a tu Hrvatska ne stoji naročito (30.), pa je naša reprezentacija stigla u peti šešir, što znači da će biti u uvodnoj skupini s jednom od četiri reprezentacije iz uvodnog šešira (Španjolska, Latvija, Litva i Slovenija). Tu već imamo dva potencijala organizatora (Španjolska i Latvija), a kako je u drugom šeširu Grčka, još jedan organizator, a u trećem Portoriko, s njima nećemo moći igrati u uvodnoj skupini, ali možemo sa svakom od tih reprezentacije, ovisno o volji ždrijeba, završiti na istom turniru.

Znamo samo da nam na putu za Pariz neće stajati reprezentacije iz istog šešira u kojemu je i Hrvatska, a to su Obala Bjelokosti, Angola i Filipini. S obzirom na snagu preostalih šešira, rekli bismo - šteta.

Kad bi se poigrali sa ždrijebom, shodno kriterijima koje je postavila FIBA, čini se da bi idealni turnir za nas bio onaj u kojemu bi zaigrali u San Juanu, a u skupini A bili bi, uz našu reprezentaciju, Litva i Libanon, dok bi u B skupini igrali Poljska, Portoriko i Egipat. Najteže prohodan put bio bi, čini se, onaj u kojemu bi bili u Ateni smješteni u skupini A sa Slovenijom i Novim Zelandom, a u B skupini bi bili domaćin Grčka, Dominikanska Republika i Kamerun.

Jakosne skupine

1. šešir

Španjolska, Latvija, Litva, Slovenija

2. šešir

Brazil, Italija, Grčka, Poljska

3. šešir

Portoriko, Crna Gora, Dominikanska Republika, Finska

4. šešir

Novi Zeland, Gruzija, Meksiko, Libanon

5. šešir

HRVATSKA, Obala Bjelokosti, Angola, Filipini

6. šešir

Egipat, Bahami, Kamerun, Bahrein

Najteži turnir

Atena (Grčka)

Skupina A

Slovenija

Novi Zeland

HRVATSKA

Skupina B

Grčka

Dominikanska Republika

Kamerun

---------

Najlakši turnir

San Juan (Portoriko)

Skupina A

Litva

Libanon

HRVATSKA

Skupina B

Poljska

Portoriko

Egipat

Linker
04. svibanj 2024 13:04