Martin i Valent Sinković

 ELVIS BARUKCIC Afp
PUT PREMA PARIZU

Sinkovići ostali iznenađeni potezom konkurenata iz Rumunjske, a Damira Martina čekaju baš svi najbolji

Saznali su sve svoje suparnike na Olimpijskim igrama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. srpanj 2024. 22:16

Olimpijske igre u Parizu počinju za manje od dva tjedna, otvaranje je 26. srpnja, a već dan kasnije u jutarnjim satima počinju veslačka olimpijska natjecanja. Hrvatska će imati tri posade u Parizu, odnosno u obližnjem Vaires-sur-Marneu. Damir Martin i braća Valent i Martin Sinković nastupaju na svojim četvrtim Igrama i žele u svoje kolekcije dodati četvrto olimpijsko odličje, braća Anton i Patrik Lončarić su debitanti i daleko od takvih ambicija pogotovo što će nastupiti u “krivoj” disciplini, u dvojcima na pariće u kojima su završili nakon što su Sinkovići odlučili ponovo promijeniti disciplinu i iskoristiti olimpijsku kvotu u dvojcima ‘bez’ koju su Lončarići osigurali za Hrvatsku na SP 2023.

image

Damir Martin

KOLEKTIFF Kolektiff

U petak su objavljene službene prijave posada po svim disciplinama i naši veslači su saznali sve suparnike u Parizu. Kod mnogih posada je to samo potvrda onoga što znalo i očekivalo, ali veslačke sile koje imaju široku bazu kvalitetnih veslača i veslačica vrlo često djelomično ili kompletno promijene neke posade u odnosu na one koji su im osigurale kvote na SP-u ili veslale na prethodnim natjecanjima pa i sad ima većih ili manjih iznenađenja u izboru.

Bez iznenađenja u samcima

Kod Damira Martina nema iznenađenja, svi najbolji samci su tu, cijelo njegovo društvo iz A finala s prošlog SP-a - zlatni Oliver Zeidler, srebrni Simon Van Dorp, brončani Thomas Mackintosh, četvrti Stefanos Ntouskos, inače olimpijski pobjednik u Tokiju i peti Sverri Nielsen. Ali oni su samo vrh po medaljama i rezultatima, puno je tu opasnih iz “drugog plana”, uostalom ovo je disciplina u kojoj natjecanje započinje 33 veslača. Za usporedbu, na OI je po 13 muških dvojaca i dublova, 16 lakih dublova, po 9 četveraca ‘bez’ i četveraca na pariće i 7 osmeraca.

image

Martin i Valent Sinković

ELVIS BARUKCIC Afp

Kad su u pitanju suparnici braće Sinković iznenađenje je rumunjski dvojac ‘bez’. Na SP u Beogradu kvotu su četvrtim mjestom osigurali Marius Cozmiuc i Sergiu Bejan. Cozmiuc je zbog teških zdravstvenih problema morao određeno vrijeme napustiti veslanje, srećom sve je ispalo dobro, no u proljeće je bilo vrlo upitno hoće li se dovoljno pripremiti da bi mogao nastupiti na Igrama. Logično, Rumunji su morali složiti novi dvojac. Na Europsko prvenstvo u Szeged su poslali dva mlada veslača, dva Florina, Artenija (2001.) i Lehacija (1999.) i oni su odmah u prvom nastupu taj izbor opravdali srebrom (iza Britanaca, a ispred aktualnih svjetskih prvaka Švicaraca i braće Sinković na četvrtom mjestu). Pritom, ispred Sinkovića su bili i u kvalifikacijskoj skupini.

Rumunji su specifični, ne pojavljuju se puno na natjecanjima, pa se ni Artenija i Lehacija više nije moglo vidjeti, ali kad napraviš takav rezultat na EP i pokažeš se toliko brz logično je bilo očekivati njih dvojicu na Igrama. Uostalom, dan uoči objave prijava i Valent Sinković je bio uvjeren da će biti tako.

No, Rumunji su odlučili drukčije. Arteni je ostao u dvojcu, ali mu je priključen Nicu Chelaru (1999.), dok su Florina Lehacija prebacili u osmerac.

- Da, ipak su malo mijenjali. Baš me zanima kakvi će biti - reakcija je Valenta Sinkovića.

Usput, uz Lehacija u osmercu su i Cozmiuc i Bejan, koji su osigurali kvotu u ovoj disciplini u Beogradu. Cozmiuc, koji je s Ciprianom Tudosom osvojio olimpijsko srebro u Tokiju iza braće Sinković u dvojcu ‘bez’, bit će i nositelj rumunjske zastave na otvaranju Igara. I to sa suprugom Ionelom, koja je također veslačica, a njih dvoje su kombinirano osvojili 19 medalja na najvećim natjecanjima (OI, SP i EP).

Najviše Rumunja i Amerikanaca

No, ako izbor olimpijske posade muškog dvojca ‘bez’ predstavlja iznenađenje, izborom ženske posade dvojca na pariće Rumunji su potpuno šokirali veslačku zajednicu. Naime, rastavili su posadu Ancuta Bodnar i Simona Radis, koja je bila nedodirljiva posljednje četiri godine i u tom razdoblju osvojila olimpijsko zlato u Tokiju, dva svjetska (2022. i 2023.) i četiri europska (2020., 2021., 2022. i 2023.). Prvi poraz, odnosno dva, nakon 28 pobjeda u nizu, doživjele su na ovogodišnjem EP gdje su prvo bile druge u kvalifikacijskoj skupini, a potom “samo” brončane. Za Bodnar je to bio jedini nastup ove godine, Radis je veslala i u osmercu na EP u kojem je osvojila zlato. Radis će i u Parizu veslati u osmercu, dok će uz Bodnar u dublu biti Andrada Maria Morosanu.

image

Anton i Patrik Lončarić

KOLEKTIFF Kolektiff

Rumunjska i SAD su uspjeli kvalificirati najviše posada na Igre, po 12 od mogućih 14. Rumunjska nema predstavnike samo u muškom lakom dvojcu na pariće i ženskog samcu, dok SAD ima posade u svim ženskim disciplinama, a nema u muškom lakom dvojcu na pariće i muškom četvercu na pariće. Na drugom mjestu po broju posada su Nizozemska i Velika Britanija, koje su kvalificirale po 10 posada.

Norvežanin je u Riju bio na postolju uz Sinkoviće, onda u Tokiju uz Martina, sad je kod Lončarića

Jedino veliko ime u muškom samcu kojeg nema na popisu kvalificiranih za Pariz je Norvežanin Kjetil Borch.

Srebrni na OI u Tokiju, iza Stefanosa Ntouskosa, a ispred Damira Martina, svjetski prvak u ovoj disciplini 2018. i srebrni godinu kasnije, nije se uspio kvalificirati ni na prošlom SP-u ni kroz finalne olimpijske kvalifikacije u Luzernu u svibnju ove godine.

No, Borch će ipak nastupiti u Parizu, ali u dvojcu na pariće. U disciplini u kojoj je bio svjetski prvak s Nilsom Jakobom Hoffom u Koreji 2013. kad su Sinkovići i Martin s Davidom Šainom osvojili drugi svjetski naslov u četvercu na pariće i brončani s legendarnim Olafom Tufteom na OI u Riju kad su Sinkovići osvojili olimpijsko zlato.

Kvotu za Norvešku u ovoj disciplini osvojili su Helvig i Brun 9. mjestom na SP, ali njih dvojica će u Parizu veslati u četvercu na pariće s kojim su osigurali olimpijski nastup pobjedom na finalnim kvalifikacijama u Luzernu. (rb)

Osječki blizanci u paklenom društvu

Valent i Martin Sinković su promijenili disciplinu nakon SP 2023. jer su procijenili kako će u dvojcu ‘bez’ lakše do olimpijskog zlata nego u dvojcu na pariće u kojem su Nizozemci Melvin Twellaar i Stef Broenink osvojili zlato na način kako su nekad pobjeđivali Sinkovići u ovoj disciplini.

Odnosno, u dvojcima ‘bez’ se nitko nije isticao na taj način, ali i općenito je trenutačno puno gušća konkurencija u dvojcima na pariće nego u dvojcima ‘bez’.

Uostalom, neki dan se Valent Sinković nabrajajući glavne suparnike u Parizu zaustavio na Britancima kao glavnim favoritima za zlato na temelju ovogodišnjih rezultata te Švicarcima, Španjolcima i Rumunjima u borbi za medalje.

U dublu u kojem će u Parizu veslati braća Lončarić praktično svaka posada osim naše, ali to nije krivnja osječkih blizanaca, može gledati prema A finalu i borbi za medalje.

Nizozemci su prvi favoriti, ali tu su ponovo i Francuzi Boucheron i Androdias, olimpijski pobjednici iz Tokija ispred upravo Twellaara i Broeninka i dvostruki svjetski prvaci, Irci Lynch i Doyle (brončani na SP 2023.), Španjolci Garcia i Conde (srebrni na SP 2022. i na EP ove godine), Novozelanđani Manson i Parry, Amerikanci Koszyk i Davison, novi rumunjski dubl Cornea i Enache, koji je vrlo uvjerljivo osvojio europsko zlato ove godine (nije bilo Nizozemaca), Srbi Mačković i Pimenov koji su u Pariz stigli preko finalnih kvalifikacija (Pimenov se odrekao kvote u samcu koju je izborio na europskim kvalifikacijama)...

U ovoj disciplini je iznenadio talijanski izbor posade. Matteo Sartori i Luca Rambaldi su prošle godine praktično do kraja ugrožavali europsko zlato Sinkovića u dublu, potom su bili 4. na SP, ove sezone su na dva Svjetska kupa bili prvi do Nizozemaca, ali i tek 4. na EP i Talijani su za Pariz promijenili posadu. Matteo Sartori je ostao i priključili su mu Nicolu Carucija, a Lucu Rambaldija su prebacili u četverac na pariće. (rb)

Linker
02. rujan 2024 16:54