Montenegro‘s #07 Stefan Vidovic (C) celebrates after scoring in the men‘s water polo preliminary round group A match between Croatia and Montenegro during the Paris 2024 Olympic Games at the Aquatics Centre in Saint-Denis, north of Paris, on July 28, 2024. (Photo by Andreas SOLARO/AFP)

 ANDREAS SOLARO Afp
VATERPOLSKI SPEKTAKL

Talijani potopili Barakude u reprizi finala SP-a, Hrvatska upisala prvi poraz na olimpijskom turniru

Izabranici Ivice Tucke nisu imali rješenje za talijansku reprezentaciju
Piše: Dean Bauer, SNObjavljeno: 30. srpanj 2024. 13:26

Hrvatska - Italija 11:14

Pariz - Aquatics Centre

HRVATSKA: Bijač, Vrlić, Burić 1, Joković 1, Harkov 2, Bukić, Fatović 2, Lončar 1, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Biljaka, Popadić

ITALIJA: Del Lungo, Gianazza, Di Fulvio 3, Presciutti, Echenique 2, Fondelli 2, Di Somma, Velotto, Condemi 1, Renzuto 1, Iocchi Gratta 1, Nicosia, Bruni 1


Nakon prve pobjede u Parizu, nažalost i prvi poraz. Svjetski doprvak je ovog puta nadmudrio svjetskog prvaka. Nije tragedija dakako, samo je nadamo se malo odgođena odluka o plasmanu u četvrtfinale što je za prvi dio natjecanja najvažnije, najbitnije.

Daleko od toga da su Barakude odigrali dobru utakmicu, loša je bila druga polovica, određene reakcija i svakako realizacija igrača više. Iako, valja nešto priznati i suparniku koji nije bezvezna momčad.

Postava odnosno momčadi glede, Talijani su bili kompletni odnosno sa svih 13 igrača, iako je centar Lorenzo Bruni dobio u 1. kolu crveni karton, a on u pravilu nosi utakmicu suspenzije. No dobro (iako nije dobro), nećemo se zamarati brojčanim stanjem suparnika.

Talijani su pogodili iz prvog napada, nakon što je isključen Vrlić koji je ostao sa suparničkim centrom. Echenique je neumoljiv s desnog vanjskog. Baš kao uostalom i Maro Joković dvije minute kasnije, također igrač više. Tako fina, "mekana" lopta, potpuno iskosa, ali to se ne brani. Spoj kvalitete i iskustva. To je bilo za 1:1, tek početak četvrtine obilate pogocima. Možda ne rezultatski, ali igrom nas je utakmica poprilično podsjetila na finale Dohe. Zapravo na skoro pa se hrvatsko-talijanske obračune u vodi. Svi su vrlo, vrlo slični. Čvrsto, agresivno, s puno hrvanja u vodi, nadmudrivanja u obrani i uglavnom bez velikog rezultatskog odvajanja bilo jedne ili druge momčadi. Tako je dugo i bilo i u ovom susretu.

Italija je vodila 1:0 i 2:1, da bi Hrvatska prvi put povla golom Burića s igrače više (3:2, asist Marinića Kragića), klasičan njegov iz napada s igračem više, uplivavanje na vratnicu, na 2 metra. Lijepe su golove dali Harkov (2:2), ali i Jerko Marinić Kragić (4:3). To je važno, JMK je otvorio utakmicu sjajno u napadu. No, da je 7 golova ukupno u prvih 8 minuta puno, i to stoji.

Početkom druge četvrtine Harkov gađa i drugi put pogađa (5:3). Italija je u malo više od minutu uspjela poravnati (5:5 - Iocchi Gratta i Di Fulvio), šteta jer smo kod 5:4 imali napad s dvojicom igrača više, te u dva navrata izrađenu situaciju za šut. Odugovlačenje previše, odgoda odluke i onda šut kada je bilo najmanje izgledno za uspjeh. Jasno u blok. Brzo je stigla talijanska kazna u vidu izjednačenja.

U drugoj smo četvrtini imali još u dva navrata napade s dvojicom igrača više, oba nisu realizirana. Posljednji u zadnjim sekundama četvrtine kada je Žuvela malo neoprezan u dodavanju, dopušta olako gubljenje lopte odnosno napada.

Dvije minute prije poluvremena, kod vodstva 6:5 (inače lijepa akcija, Joković dodavač, a Lončar strijelac), nova prilika za otići na plus 2. Luka Bukić je odjurio u kontru i izborio peterac. Kazneni udarac prepušten Mariniću Kragiću koji to doista najbolje u Hrvatskoj izvodi, ali u Parizu ga zasad baš neće. Protiv Crne Gore mu je lopta prešla "preko ruke", sada mu Di Fulvo brani. Na polovici utakmice u svemu smo gotovo u "egalu" s Talijanima. Rezultat 6:6, obje momčadi imaju igrača više 3-7. Stao nam je igrač više (3-9), propuštena dva napada s brojčanom prednošću u ovo dijelu četvrtine, a Italija je iskoristila oba svoja. Od toga je jedan bio s dvojicom igrača više. I da, nešto osobito loše - dopustili smo lagan gol Talijana. Kontra Di Fulvija koji je pobjegao Harkovu koji onda nije ni želio raditi prekršaj za peterac. Nakon tri minute treće donice, Settebello je prvi put poveo s tri gola prednosti - 10:7.

Jedino dobro je bilo što su Barakude "opteretile" suparnika s osobnim pogreškama. Već sredinom treće zbog tri osobne vani su bili Renzuto i Di Somma, dok su po dvije osobne imali Velotto, Condemi, Bruni, Iocchi Gratta. Ima samo jedna "kvaka", ono što smo hvalili u 1. kolu protiv Crne Gore, sada je bila naša crna točka. Igrač više nam je u tom trenutku bio 5-13. Koliko god Talijani "letjeli" van, malo je naših lopti "uletjelo" u suparniku mrežu. Osim toga, primiti čak 6 golova u jednoj četvrtini koliko je Hrvatska u trećoj dionici... puno je.

Izbornik Tucak se za zadnjih 8 minuta opredijelio za Tonija Popadića među vratnicama. Prikupio je Toni 5 obrana, ali načelno utamica je riješena nakon treće, potvrđena početkom zadnje dionice. Posebno nakon priznatog pogotka Condemija za vodstvo 13:9 šest minuta prije kraja.

KRAJ UTAKMICE

Hrvatska - Italija 11:14. Prvi je to poraz Barakuda na olimpijskom turniru u Parizu i veliki udarac za šampionske ambicije Hrvatske. No, nije kraj svijeta, turnir je u ranoj fazi i vjerujemo da će naši imati još toga za reći u Parizu.

11:14 Novi pogodak u mreži Talijana. Bukić zabija za -3, čini se da je to sve što ćemo vidjeti na današnjoj utakmici.

10:14 Zabija Vukičević, ali kasno. Talijani sad moraju samo privesti utakmicu kraju.

9:14 Pušta sad na sve strane, Talijani iskorištavaju igrača više za ogromnu prednost u zadnjoj dionici.

9:13 Condemi za +4, priča je gotova.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

Hrvatska - Italija 9:12 uoči posljednje dionice. Nije dobro, naši vaterpolisti u napadu nemaju ideju, a u obrani moć za zaustaviti Talijane.

9:12 Ma, nemoguće! Echenique zabija osam sekundi prije kraja dionice, Italija opet na tri pogotka prednosti.

9:11 Drži nas sad Fatović iznad vode, pogađa za -2. Imamo vremena za preokret!

8:11 Nemamo rješenje za talijanskog igrača više, Bruni iz blizine zabija drugi pogodak na utakmici.

8:10 Žuvelaaaa. To nam je trebalo. Sad moramo podići agresivnost u obrani i pokušati se vratiti u rezultatski egal.

7:10 Bukić spava, Presciutti sam kao duh zabija na drugoj stativi, Italija opet na +3.

7:9 Napokon! Fatović pogađa šut iz daljine, Hrvatska na dva pogotka zaostatka. Idemo dalje, treba nam jača obrana...

6:9 Talijani nas u ovim trenucima razbijaju, Di Fulvio je isplivao kontru i prevario Bijača za +3 Italije.

6:8 Fondelli pronalazi rupu u našoj obrani i zabija, Italija prvi put danas ima dva gola prednosti. Ne piše nam se dobro...

6:7 Drugi put Talijani vežu dva pogotka i ponovno dolaze u vodstvo prvi put nakon prve dionice. Renzuto je zatresao mrežu.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

Nakon sjajne prve dionice Hrvatske, druga i nije bila tako dobra. Propustili smo previše prilika s igračem više, Marinić Kragić promašio je peterac. Talijani su nas kaznili i došli do izjednačenja, sve je otvoreno uoči drugog dijela utakmice.

6:6 A sad je uslijedila i kazna, umjesto dva gola prednosti Hrvatske, Italija dolazi do vodstva. Di Fulvio je precizan drugi put na današnjoj utakmici.

6:5 Marinić Kragić promašuje peterac za dva gola prednosti. Šteta, talijanski vratar pročitao je njegovu namjeru i pogodio stranu.

6:5 Nakon dva uzastopna pogotka Talijana, evo opet Hrvatske na djelu. Lončar pogađa iz blizine i dovodi nas u novo vodstvo.

5:5 Opet nas kažnjavaju Talijani, Di Fulvio pogađa sa šest metara za izjednačenje.

5:4 Dobro su ovo iskombinirali Talijani, mora se priznati. Iocchi Gratta zabija za -1 Italije.

5:3 Ma, bravo majstore. Harkov sjajnim udarcem dovodi Hrvatsku do dva pogotka prednosti. Čulo se kako ga Joković bodri i ohrabruje da uzme šut, dobro da ga je poslušao...

KRAJ PRVE ČETVRTINE

Hrvatska u prednosti nakon prve četvrtine! Igra se gol za gol, Talijani su imali 1:0 i 2:1, no Barakude dolaze do preokreta i s vodstvom ulaze u drugu dionicu.

4:3 Bravo Mariniću Kragiću! Hrvatska ponovno iskorištava igrača više, naš vanjski šuter pogađa rašlje.

3:3 Novo izjednačenje, Fondelli iskorištava peterac kojeg je skrivio Harkov.

3:2 Hrvatska vodi prvi put na današnjoj utakmici. Sjajno smo iskoristili igrača više, Marinić Kragić pronašao je Burića koji iz blizine sprema loptu u mrežu

2:2 Harkov uzvraća udarac. U prvoj se dionici zasad igra gol za gol. Nadajmo se da će uskoro i Hrvatska doći do prvog vodstva na utakmici.

1:2 Italija opet u vodstvu, ovog puta je Lorenzo Bruni bio precizan.

1:1 Jokoviiiić. Hrvatska iskorištava igrača više i dolazi do izjednačenja.

0:1 Talijani realizirali prvi napad, Echenique je bio strijelac. Vrlićevo isključenje otvorilo je prostor za Talijana koji pogađa desni Bijačev kut.

1. Počela je utakmica, prvi sprint pripao je Italiji, koja će imati prvi napad na utakmici.

12.00 Sve je spremno za još jedan vaterpolski klasik, ovog puta između Hrvatske i Italije. Utakmica počinje za pet minuta.

Najavu piše: Dean Bauer

Nema puno vremena niti za odmor, još manje uživanja u pobjedi na pariškoj olimpijskoj premijeri Tuckovih odabranika. Niti puna dva dana nakon sraza protiv Crne Gore, slijedi i drugi “plov” Barakuda u Parizu. Suparnik je pak puno jači od prijašnjeg, uz dužno poštovanje, ali ono što ostaje po starom jest obračun sa susjedima. Ovaj put prekojadranskim, Hrvatska - Italija. To pak drugim riječima znači, prvak svijeta na drugog na svijetu. Barakude i Setebello su podsjetimo činili par finala ne tako nam davnog finala Svjetskog prvenstva u Dohi, sredinom veljače. Završilo je dramatično, ali i fantastično. Jasno, s naše točke gledišta jer Talijani vjerojatno malo drukčije misle.

Barakude su tog 17. veljače u Dohi pobijedile 15:13 i drugi put postali svjetski prvaci.

Igrali smo mi još i nakon toga jednom, nedavno čak. Kod njih, na turniru Sardinija kup i opet smo pobijedili, 9:8. Ne treba jasno na tome graditi prevelik optimizam ili temelj vjere u novi uspjeh, iako činjenično stoji da nam Talijani generalno gledano odgovaraju u posljednje vrijeme.

Italija je inače u 1. kolu naše skupine vrlo lagano svladala SAD (12:8, bilo je 10:4 prije posljednje četvrtine). Ono poprilično bitno s navedene utakmice, što će imati možebitnog utjecaja na naš susret sa Settebellom je isključenje ili crveni karton prvom talijanskom centru, Lorenzu Bruniju. To pak gotovo sigurno nosi suspenziju ili zabranu nastupa od jedne utakmice, odnosno Talijani će protiv Hrvatske imati u zapisniku jednog igrača manje, jedna rotacija manje ili briga više za izbornika Campagnu.

- Vidio sam neke stvari koje su oni odigrali, određene obrambene rotacije - na ovu će temu izbornik Ivica Tucak.

- Bude li Bruni suspendiran očekujem u tom slučaju, uz Gianazzu, ulazak na dva metra i Di Somme, Iocchija Gratte, Renzuta. Na to se moramo pripremiti. Nije to sad baš nešto što nama odgovara jer mi više volimo igrati nekakav šah, da se tako izrazim, ali imamo igrače koji i na to mogu dobro odgovoriti. Vjerujem da imamo i mi jasno šanse za pobjedu. Jasno je da nas čeka teška utakmica. Iskreno, ja se ne sjećam kada smo posljednji put od njih izgubili, nadam se da nećemo ni sada - naglašava izbornik.

Nema vremena, ni prostora za neke veće i dublje raščlambe onog što je viđeno protiv Crnogoraca, ali dopada nam se vrlo igra s igračem više, kao i onim manje. Ne doduše cijelo vrijeme. Poglavito ne u posljednjoj četvrtini, ali i u drugoj.
- Upadali smo u neke “rupe”, situacije koje nam se ne smiju događati. Gledajte, na 3:1 ako se promaši peterac, to je sastavni dio igre. To je tehnička pogreška, međutim primili smo 2-3 gola bez bloka. Dvije godine već to radimo, vježbamo, “studiramo” i na to se naljutim. Ne smije nam se dogoditi primanje onog posljednjeg gola Crnogoraca.

Da, to je bio trenutak kada je Spaić pogotkom za 10:8 bojali smo se malo napunio uši vodom našim igračima, a suparnika pak probudio “iz mrtvih” nakon što je bilo 10:6 i trenutak za lagano rješavanje, privođenje utakmice kraju.

- To se ne smije dogoditi, jednostavno ne smije. Igramo sjajnu obranu s igračem manje, imamo sjajne vratare i onda onako primimo gol i to s dva metra. Nedopustivo! To hrvatska reprezentacija ne smije primiti. Sve se može dogoditi, ali ovo... Hvataj igrača za vrat, za gaćice, napravi osobnu, branit ćemo se s igračem manje, sve u redu, ali ovo ne. To me razljutilo, iako smo generalno odigrali vrlo, vrlo dobru utakmicu.

Malo samo i o vratarima. Početak protiv Crne Gore je pripao Toniju Popadiću da bi u drugoj polovici utakmice, od treće četvrtine između vrata uplivao Marko Bijač. Je li bilo dvojbi nekih poradi Bijačeve ozljede leđa?

- Nisam imao dvojbu. Dva dana ranije, već smo bili stigli u Pariz, Popadić je branio na trening utakmici protiv Španjolaca, ali i cijele pripreme odlično. Je, Marko je imao probleme s leđima, ali Popadić je na treningu i sparingu bio sjajan. Da se razumijemo, ništa njemu ne ide na dušu jer sam ga mijenjao nakon druge četvrtine. Jednostavno sam osjetio da je bila potrebna promjena vratara i nismo pogriješili s time.

To nije dvojbeno. Po skromnom sudu ispravna i pravodobna reakcija s klupe.

- Italija je jako važna utakmica. Nije presudna, tek je drugo kolo, ali ipak jako je bitna. Jer, onda nakon toga slijedi Rumunjska gdje smo ipak favoriti. Ne smijemo jasno tako razmišljati, ali tada bismo bili, pobijedimo li Talijane sigurno “na konju”. Samo, dok ne pobijedimo Italiju ništa ovo ne znači.
Infobox (Okvir): Šest olimpijskih debitanata

Polovica praktički našeg vaterpolskog sastava su debitanti na olimpijskim igrama. Ništa previše čudno, ako se prisjetimo da je nakon Tokija 2021. napravljen solidan redizajn momčadi.

Čak šestorica igrača su protiv Crne Gore u 1. kolu vaterpolskog turnira u Parizu prvi put zaigrali na OI: Rino Burić, Marko Žuvela, Jerko Marinić Kragić, Matias Biljaka, Konstantin Harkov i Toni Popadić.

Linker
05. rujan 2024 16:00