Foto: Emica Elvedji / CROPIX
PRVA HNL

OSIJEK U POTPUNOSTI NADIGRAN, ZEKIĆ NIJE MOGAO DOĆI SEBI 'Jedini mi je zaključak nakon svega, bio je to dan totalne, kolektivne nogometne retardacije'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 03. prosinac 2018. 10:53

Na početku treba naglasiti ono najvažnije. Rijeka je u Gradskom vrtu igrala na imponirajući način. Više od toga i ne treba. Osim, naravno, čestitati momčadi trenera Igora Bišćana.

- Priznajem, u potpunosti smo nadigrani. Rijeka nas je u pravom smislu riječi razmontirala - kazao je s gorčinom u glasu trener Bijelo-plavih Zoran Zekić.

Brzo je Rijeka kroz Osijek, kroz Gradski vrt protekla. Domaćine je ostavila u tuzi i brigama. Treći su put ove jesenske polusezone napustili domaći travnjak poraženi, ali i u izvješću o utakmici smo naglasili, a moramo ponoviti, odavno netko tako nije nadigrao Osijek na njegovu stadionu. Nije s početkom utakmice ništa navješćivalo da će tako biti. Rano su Bijelo-plavi poveli...

- Činjenica je, ali taj naš pogodak bio je plod velike pogreške riječkog braniča. Sve nakon toga iz minute u minutu, iz trenutka u trenutak otkrivalo je naše slabosti i neraspoloženost za igru. Znate, sam sa sobom kada nešto razmišlja i raščišćavam, imam iznad glave upitnik od barem dva metra. Što je bilo, što bi bilo da je ovako ili onako, ali što sad to vrijedi. Ni u snu nisam mogao misliti da ćemo u ovom derbiju tako loše igrati i tako loše izgledati. Jedini mi je zaključak nakon svega, što se moje momčadi tiče, bio je to dan totalne, kolektivne nogometne retardacije - izjavio je trener Zekić.

Opet ga je viša sila stavila u neravnopravan položaj naspram mogućnosti izbora udarne momčadi. Dan uoči utakmice razbolio se Henty, zbog tri žuta kartona izostao je Janža, odavno nema Ejupija, a u rosteru za momčad Zekić je izostavio Lopu, Dugandžića... Njegovo je to pravo, on svakodnevno radi i živi u okružju s igračima. Sigurno zna tko koliko može dati u određenom trenutku, ali nekim je potezima i izborom igrača za derbi iznenadio i one koji jako dobro poznaju, ili si umišljaju da je tako, situaciju s njegovim igračkim kadrom. Tko je mogao i pomisliti da će, inače standardni desni branič Alen Grgić sjediti na klupi za pričuve, a zaigrati već gotovo zaboravljeni Tomislav Šorša. Ili, da će u momčadi osvanuti Robert Mudražija koji zbog ozljede gotovo da u posljednje vrijeme nema nijedan trening... Odluke su to koje je potrebno pojasniti.

Nije ispalo dobro

- Vjerovao sam da Mudražija ipak može. Znao sam prije utakmice da je ključ svega nadmetanje u veznom redu, u sredini igrališta. Trebala nam je za to agresivnost, motoričnost koju Mudražija ima, ali, eto, priznajem nije ispalo dobro - veli Zekić.

Šorša je postigao pogodak, doveo Osijek u vodstvo, a ostalo vrijeme provedeno u igri bilo je kako-tako, ne baš upečatljivo.

- Nisu ni drugi ništa bolji bili. Čim je utakmica završila rekao sam, a i potvrđujem, zadovoljan sam jedino vratarom Malenicom i našim kapetanom Škorićem. Ako sam sa Šoršom htio i pokušao iznenaditi kolegu Bišćana, ispada da sam više iznenadio sebe - s osmijehom je rekao trener Zekić.

Osijek, 100618. 
Prvo okupljanje i prozivka nogometasa NK Osijeka uoci pocetka priprema za novu sezonu. 
Na fotografiji: Zoran Zekic, trener NK Osijeka. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Smisao za šalu, pa čak i ako i koliko god gorka bila, nije ga napustio ni nakon neugodnog poraza. Međutim, stvari su puno ozbiljnije. Čak i više nego što se čini, nakon što je Rijeka plimnim valom preplavila Gradski vrt. Izostale su i reakcije s klupe onda kada se već vidjelo da sve ide k vragu. Još u prvom poluvremenu, još u razdoblju kada je Osijek držao vodstvo i odupirao se naletima protivnika. Zoran Kvržić je na vrtuljak stavio Danijela Lončara, ni Tomislavu Šorši nije bila lako izićii na kraj s Heberom, onaj je pak riječki Lončar, Stjepan, vještim potezima uz pomoć Domagoja Pavličića razvukao domaći vezni red u kojem su očajne reakcije nizali Domagoj Pušić i Marijan Ćavar. Trebalo je, ne možda već sigurno, nešto mijenjati i prije odlaska na odmor između dva poluvremena.

- Ma mogao sam raditi što sam htio, ali ništa se ne bi promijenilo. Jednostavno bio je ovo dan kada su svi, opet izdvajam Malenicu i Škorića, bili loši. Nezadovoljan sam u prvom redu prikazanom igrom cijele momčadi, većine igrača u njoj, ali i ponašanjem igrača koji su u obrambenim reakcijama bili užasni. Svaki nam je prekid donosio veliku opasnost. Kad smo imali posjed lopte, iskazivali smo nervozu koja je dovodila do njene netočne predaje, raspali smo se po linijama, međuprostor nismo uspijevali ni zatvoriti niti na bilo koji način povezati i osmisliti svoje akcije. Nije ih u stvari ni bilo - sipao je riječi nezadovoljstva Zoran Zekić nakon derbija.

Brzo iz Gradskog vrta

Nije Bijelo-plavih bilo u igri sve do posljednjih dvadesetak minuta utakmice. Tek su tada, vidjevši da im se poraz sprema, nešto pokušali. Mirko Marić je stao na loptu, oni drugi su je prebacivali što brže i što kraćim putem ka kaznenom prostoru Riječana, čak se i jedna prigoda za poravnanje rezultata ukazala, ali sreća prati hrabre, Osječani to nisu bili i nisu je ni zaslužili.

- Ništa nije išlo, pa smo bar pokušavali preskakanjem igre. I maksimalni rizik smo prihvatili igrajući u zadnjoj liniji s tri braniča, ali sve je bilo uzalud. Rijeci ništa nismo mogli, premalo je bilo u našim redovima onih koji su bili raspoloženi za igru i udovoljili zadaćama - rekao je Zekić.

Nikome nakon derbija u Osijeku do razgovora nije bilo. Svi su Gradski vrt napuštali što su brže mogli. U kutku VIP salona Zekić je sa svojim suradnicima u stručnom stožeru Ivom Smojom, Ronaldom Grnjom, Marinom Vučkom, Mariom Kuićem i Domagojem Malovanom, ali i sportskim direktorom Bijelo-plavih Alenom Petrovićem i njegovim pomoćnikom Marinom Skenderom sređivao prve dojmove i analize ili pak zajedno s njima tražio utjehu. Ako je moguće, tko bi znao. Tvrdo je bilo prizemljenje u derbiju. A za dugo žalovanje vremena nema.

- Čeka nas u srijedu utakmica Kupa s Hajdukom. Možda je i dobro da nam tako brzo dolazi. Moramo se za nju najbolje što možemo pripremiti i ovo što je bilo s Rijekom preboljeti, potisnuti iz glava jasno zadržavajući pouke koje moramo izvući - zaključio je trener Bijelo-plavih Zoran Zekić.

Linker
10. svibanj 2024 02:04