Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
KOLONIJA U PLOVDIVU

'OVDJE UOPĆE NE ZNAJU KAKO ĆE ORGANIZIRATI UTAKMICU! NAVIJAČI SE MRZE I STALNO SU NEKE TUČNJAVE' Polovicu momčadi senzacionalnog finalista čine Hrvati

LOKOMOTIV PLOVDIV Bugarski klub senzacionalni je finalist Kupa s Botevom, gradskim rivalom, trener mu je Bruno Akrapović, a pola momčadi čine hrvatski igrači
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 30. travanj 2019. 17:35

Hrvatska kolonija u Lokomotivu iz Plovdiva izborila je finale Bugarskoga kupa u kojemu će se na Nacionalnom stadionu u Sofiji 15. svibnja sastati s Botevom, gradskim rivalom. Momčadi iz Plovdiva su senzacionalno u finalu u kojemu neće biti velikana poput Ludogoreca, CSKA i Levskoga, a ulog u završnoj utakmici je ulazak u Europu. Trener Lokomotiva nekadašnji je BiH reprezentativac Bruno Akrapović koji je u Hrvatskoj između ostalih klubova vodio Split i ima putovnicu Lijepe Naše, a pomoćnik mu je Želimir Terkeš, nekadašnji igrač Zadra.

Treneri pod povećalom

U momčadi Lokomotiva igraju veznjak Igor Banović, napadač Nikola Marić, lijevi bek Josip Tomašević, lijevo krilo Vilim Posinković i još jedan centarfor Ante Aralica, a tu je i Bouhna koji je igrao za Istru 1961… Plovdiv je po drugi po veličini grad nakon prijestolnice Sofije u kojemu snage odmjeriti Lokomotiv i Botev, te se očekuje vatrena atmosfera s obzirom na rivalstvo dva kluba. U polufinalu je Lokomotiv bio bolji od Septemvrija iz Sofije, u prvom dvoboju se u na domaćem terenu dobili 4:0, a onda su rutinski prije nekoliko dana u uzvratu odigrali 0:0.

Najduži staž u Lokomotivu ima vezni igrač, Zadranin Igor Banović koji je prije godinu i pol došao na nagovor Terkeša s kojim je igrao u Zadru.

- Plasman u finale Kupa nam je veliki uspjeh, došlo nam je to kao olakšanje jer je teško ovdje igrati pod pritiskom. Klub ima dosta navijača, traže se rezultati. Dobijemo četiri-pet utakmica i onda jednu izgubimo i odmah krenu priče “ne valja ovo, ne valja ono”. Drago mi je zbog svih nas Hrvata što smo uspjeli ući u finale, ali i zbog naših trenera Akrapovića i Terkeša koji su uvijek pod povećalom. Teško je bilo doći do finala, jer smo prije polufinala kada su se igrale dvije utakmice, sve igrali u gostima. Ždrijeb nas nije mazio, pobjeđivali smo tijesno i na penale, ali smo se uspjeli izvući. Igramo sad s Botevom koji je izbacio CSKA s kojim bih ja radije igrao jer bi nas oni možda podcijenili. Ovako će biti gradski derbi u Sofiji, bit će dosta navijača. Govori se ovdje u Bugarskoj da ne znaju uopće kako će organizirati tu utakmicu. Navijači se međusobno ne vole, stalno su neke tučnjave - kaže nam Banović.

Hrvatska petorka u rosteru Lokomotiva iz Polovdiva

Josip Tomašević (branič)

Rođen 4. ožujka 1994. u Sinju

Učinak u Lokomotivu: 26 utakmica, 0 golova, 1 asistencija

Dijete splitskog Hajduka, koji je kasnije igrao u Splitu, Imotskom i Dugopolju, a prošlog je ljeta u Bugarsku stigao iz redova Cibalije.

Vilim Posinković (napadač)

Rođen 10. siječnja 1991. u Sarajevu

Učinak u Lokomotivu: 19 utakmica, 2 gola, 3 asistencije

Briljirao je u HAŠK-u, nakon kojeg je otišao u Lučko. Igrao u Turskoj, Grčkoj, BiH, Finskoj, Cipru i Poljskoj. Došao prošle godine.

Ante Aralica (napadač)

Rođen 23. srpnja 1996. u Zagrebu

Učinak u Lokomotivu: 36 utakmica, 7 golova, 4 asistencije

Prošao Zagrebovu nogometnu školu, u Prvoj HNL igrao u redovima Lokomotive i Rudeša. U Plovdivu od siječnja 2018. godine.

Igor Banović (vezni)

Rođen 12. svibnja 1987. u Zadru

Učinak u Lokomotivu: 47 utakmica, 3 gola, 3 asistencije

U dresu Zadra odigrao je 127 prvoligaških utakmica i zabio 11 pogodaka. Bio u Sloveniji i Moldaviji, došao krajem 2017. godine.

Nikola Marić (napadač)

Rođen 4. kolovoza 1997. u Rijeci

Učinak u Lokomotivu:

5 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

Igrao u Halubjanu, bio u školama Pomorca i Rijeke, ima dva nastupa za Cibaliju u 1. HNL. Došao u veljači iz Primorca iz Biograda.

Nije Kup jedina prilika Lokomotivu za Europu, jer ukoliko budu pobjednici Lige za opstanak koja se igra, razigravali bi na stadionu trećega u jednoj utakmici.

- Znači, ako budemo sedmi, vjerojatno bismo igrali s Levskim u Sofiji. Imamo dvostruku prigodu za izlazak u Europu što bi bilo sjajno - dodao je Banović.

Mladi napadač Nikola Marić također je dio Lokomotiva, on je u Bugarsku stigao ove zime iz biogradskog Primorca iz Treće HNL Jug u kojoj je bio najbolji strijelac, pa je otišao potom u Cibaliju s kojom je ispao iz Prve HNL pa se vratio ponovno vratio u Biograd gdje ponovno bio prvi topnik lige.. Inače je rodom iz Rijeke, a podrijetlom iz Posušja.

- Atmosfera u klubu je sjajna nakon plasmana u finale, po gradu se već osjeća ludnica, mogu samo zamisliti što će biti u Sofiji na stadionu koji prima 40 tisuća gledatelja. Naših navijača možda ima manje od Botevljevih, ali su zato puno jači i glasniji, mislim da bi ih moglo biti oko 15 tisuća koliko ih je bilo kada su zadnji put bili u finalu. Jedini Kup osvojili su još osamdesetih godina te jedno prvenstvo 2004. Rivalstvo je veliko, a motiv nam je još veći jer igramo finale Kupa s gradskim suparnikom. Nije mala stvar doći u finale, to nas Hrvate ovdje čini posebno ponosnima.

Objašnjava nam Marić da su multi-kulti ekipa, ima ih iz svih krajeva…

- S Balkana ima 12-13 igrača, imamo dva Srbina, Bosanca, Slovenca, a komunikacija je većinom na bugarskom. Jezik je sličan, a trener Akrapović odlično ga govori. Svi se razumijemo. Prezadovoljan sam ovdje, imam sedam-osam nastupa, igramo dobro i nadamo se plasmanu u Europu - ispričao nam je Marić koji je četiri mjeseca stanovnik Plovdiva.

Među Hrvatima u Plovdivu je i Josip Tomašević, lijevi bek koji je prošao školu Hajduka od 12. do 18. godine, pa je potom bio u Splitu, Dugopolju i Cibaliji, a put ga je potom odveo u Bugarsku…

- Jako sam zadovoljan ovdje, igram standardno od početka sezone otkako sam stigao. Sve mi je super ovdje. Što se tiče finala Kupa, siguran sam da ćemo ga osvojiti i izboriti Europu. Grad je predivan, stari grad s kulturnim znamenitostima, koji ima puno mjesta koje se isplati posjetiti. Mi Hrvati, nas petorica, međusobno se družimo, dobro smo povezani - prenio nam je dio dojmova Tomašević koji se odlično snašao u Bugarskoj i nada se trofeju.

Akrapović: Meni je bila želja da igramo s Botevom

Bruno Akrapović, rođeni Zeničanin, koji ima hrvatsku, BiH i talijansku putovnicu, autor je senzacionalnoga uspjeha, plasmana u finale Bugarskoga kupa s Lokomotivom iz Plovdiva. Veliki dio karijere Akrapović je proveo u Njemačkoj, a igrao je za BiH reprezentaciju. U kratkim crtama objasnio nam je kako je uspio doći do utakmice koja odlučuje o putniku u Europu…

- Uspio sam s puno rada i truda, kontakta s ljudima i dovođenja mladih igrača kojima je potrebna platforma za razvoj te da dobiju šansu. Nismo klub koji plaća velike plaće, išli smo na kartu talenta i igrača iz naših krajeva. Uspjelo mi je napraviti miks između bugarskih i stranih igrača. Nakon nekoga vremena se isplatilo, a put je bio težak jer smo imali problema prilikom registriranja igrača i nekih drugih stvari. U početku moj rad nije bio omiljen, način na koji sam pristupio poslu. Unatoč svemu, napravili smo homogenu cjelinu, ekipu koja izgara na terenu i protiv nas je jako teško uzimati.

O samom finalu Akrapović kaže:

- Meni je bila želja da igramo s Botevom, da bude gradski derbi. Za grad Plovdiv je super što su dva kluba u finalu, a iza nas su ostali veliki klubovi poput Levskoga, Ludogoreca i CSKA. Teško je izmjeriti vrijednost ovoga plasmana, nadam se da će to grad iskoristiti i investirati u nogomet da se još više razvije. Uspjeh u finalu za nas bi bio ogroman, jer nije bilo rezultata u posljednje vrijeme, klub su pratili skandali, mijenjali su se predsjednici. Nikako nismo imali mira. Otkako sam ja došao, uveo sam njemačku disciplinu koju ja promoviram.

Akrapović ima veliku osobnu priliku jer je već izlazio u Europu… Uspjelo mu je to s gibraltarskom Europom i makedonskom Shkëndijom…

- To bi bilo zaista fantastično, izaći treći put u Europu, ovaj put kroz Kup - zaključio je Akrapović.

Linker
06. svibanj 2024 19:27