Clive Mason/Getty Images
VATRENI NA EUROPOSUDBAMA

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA IDEALNA POSTAVA HRVATA KOJI S REZERVNIH POZICIJA TRAŽE SVOJ PUT NA EURO Samo jedan ima skoro zagarantiranu poziciju kod Dalića

Puno naših igrača trenutačno s ‘rezervnih’ pozicija traži svoj nogometni put
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. veljača 2020. 19:27

Klupa ili tribine s jedne, odnosno posudba kao izbor s druge strane? Igrači s pravom nogometnom ambicijom u pravilu ne dvoje, jer “sve je bolje od sjedenja na klupi ili tribinama”. Pa čak i potencijalno lošija posudba, s njom ćeš barem pokazati da ti je stalo, a i tko zna što će ti u konačnici donijeti.

U ovom je trenutku veliki broj afirmiranih hrvatskih igrača na inozemnim posudbama. Nekoliko njih već su iskusni, dokazani igrači - Lovre i Nikola Kalinić, Milan Badelj, ili Filip Bradarić - koji su nekakvim spletom okolnosti bili prisiljeni kroz posudbe tražiti svoju minutažu. Iza njih dolaze igrači poput Tina Jedvaja, Alena Halilovića, Filipa Krovinovića i Marka Pjace, koji već imaju bogato europsko iskustvo, ali još su uvijek mladi igrači koji se vani nisu do kraja afirmirali. Priču o posuđenim hrvatskim igračima zaključit ćemo s Karlom Leticom, Antom Ćorićem, Filipom Benkovićem pa i Andrijom Balićem, mladićima koji se tek trebaju nametnuti europskim poslodavcima, iako i oni u svojim karijerama već imaju određeni broj europskih utakmica.

SN

Svi nabrojeni igrači ili su bili dio Vatrenih - u većim ili manjim ulogama - ili su barem “koketirali” s pozivom. I svi oni sigurno imaju viziju s kojom bi se mogli nametnuti izborniku Daliću kao legitimni kandidati za odlazak na Euro. Od svih igrača na posudbi trenutačno samo Tin Jedvaj slovi kao igrač čije je mjesto neupitno, a blizu takvog statusa trebao bi biti i Lovre Kalinić.

Uglavnom, odlazak na posudbu za većinu se hrvatskih igrača pokazao kao dobar potez, jer u novom klubu imaju značajno veću minutažu. Naravno da nisu svi profitirali u mjeri u kojoj su to očekivali, ali jasno napredak je postignut.

Krenimo ipak redom uz naglasak da smo izdvojili samo najpoznatije hrvatske igrače na inozemnim posudbama.

LOVRE KALINIĆ (29)

Iz Aston Ville u Toulouse

Iskusni čuvar mreže godinu je dana uzalud pokušavao vratiti status u Aston Villi, a traženu je priliku dočekao u francuskom Toulouseu. Klub je na dnu ljestvice i u teškoj situaciji, ali Kalinić je odmah stao na vrata i u dvije utakmice dobio svih 180 minuta. Protiv Lyona je primio tri gola, ali već na sljedećem gostovanju kod Amiensa sačuvao je svoju mrežu uz nekoliko odličnih intervencija. Uz punu minutažu Kalinić će sigurno pokazati neupitnu klasu, a i bit će siguran putnik na Euro.

KARLO LETICA (22)

Iz Club Bruggea u SPAL

Karlo Letica ljetos je pod svaku cijenu tražio klub u kojem bi dobio priliku stati na vrata i put ga je doveo u SPAL. Međutim, na vratima SPAL-a iskusni je Etrit Berisha (30), Albanac koji godinama odlično brani u Serie A, tako da mladi Hrvat nije dočekao traženu šansu. Teško će se išta promijeniti i do kraja sezone.

TIN JEDVAJ (24)

Iz Bayera u Augsburg

Nakon što je u Leverkusenu dugo bio u tretmanu pričuve koje je krpala nekoliko pozicija u obrani, Tin Jedvaj je u Augsburgu dvostruko profitirao, jer ima maksimalnu minutažu i još igra na omiljenoj poziciji stopera. Na kraju sezone Jedvaj će napokon biti isprofiliran igrač, što mu je do sada bio najveći problem, iako već ima 24 godine. Siguran putnik za Euro, iako u Hrvatskoj igra desnog beka.

FILIP BENKOVIĆ (22)

Iz Leicestera u Bristol City

Mladi stoper cijelu je jesen proveo daleko čak i od klupe za pričuve u Leicesteru, tako da je u zimi posudba bila jedina opcija. Tek je prije nekoliko dana stigao u Bristol i tek treba vidjeti kako će se tu nametnuti, jer Championship je iznimno zahtjevna liga. No, Benković se i prošle sezone na posudbi u Celticu pokazao odličnim.

MARKO PAJAČ (26)

Iz Cagliarija u Genou

Lijevi bek kojeg Cagliari uporno posuđuje već četvrtu sezonu sreću je potražio u Genoi, članu Serie A. Početak je doista bio odličan, u 18 kola deset puta je bio starter, s tim da je dvije utakmice propustio zbog ozljede. Nažalost, u posljednjih pet kola nije dobio ni minute, što svakako nije dobro za njega. No, ako je deset puta bio starter, onda sigurno ima argumente s kojima može računati na novu minutažu do kraja sezone.

FILIP BRADARIĆ (28)

Iz Cagliarija preko Hajduka u Celtu

Neobična je priča Filipa Bradarić koji je jesenas kao posuđeni igrač Cagliarija igrao za Hajduk. Ove se zime iznenada ukazala prilika da zaigra za Celtu, što iskusni defenzivni veznjak nije želio propustiti, jer zna da bi s minutažom u Celti bio kandidat i za odlazak na Euro, ali i da bi mu to bio i veliki igrački iskorak u Europi. Vidjet ćemo što će donijeti proljeće.

MILAN BADELJ (30)

Iz Lazija u Fiorentinu

Iskusni Badelj zapravo se vratio na mjesto sreće jer je u Fiorentini nekoliko godina bio jedan od stožernih igrača. Nakon što u Laziju nije stekao status igrača udarne postave, Badelj se ljetos vratio u Firencu kao posuđeni igrač i odmah je dobio mjesto startera. Nažalost, u ovoj je godini ostao na klupi u svih šest prvenstvenih utakmica, što sugerira da mu pozicija više nije tako dobra, ali ukupni dojam apsolutno je pozitivan. Možda će na Euru, ali na proljeće ne bi smio izgubiti minutažu.

ANDRIJA BALIĆ (22)

Iz Udinesea u Perugiju

Mladi veznjak u tri se sezone nije uspio nametnuti u Udinama pa je ljetos napokon potražio sreću na posudbi. Izabrao je Seriu B i Perugiu, što po mnogima nije bio najsretniji izbor, ali očito boljih opcija nije bilo. Balić je dobro krenuo, sedam je puta bio starter u prvih 16 kola, da bi u sljedeća četiri kola bio na klupi za pričuve, a skupio je tek 64 minute. Nažalost, u zadnje dvije utakmice nije bio ni na klupi. Početak je bio solidan, ali status mu vidno opada.

FILIP KROVINOVIĆ (24)

Iz Benfice u WBA

Veznjak Benfice stigao je u WBA na inzistiranje Slavena Bilića. U Engleskoj se Krovinović snašao solidno, zabio je gol uz tri asistencije u 24 nastupa, ali vjerojatno su i on i Bilić očekivali još više od toga. No, i ovako je Krovinović sigurno profitirao s odlaskom u WBA, iako ga ova sezona neće približiti dresu reprezentacije s kojom je prije teške ozljede u Benfici znao ‘koketirati’.

ANTE ĆORIĆ (22)

Iz Rome u Almeriju

Kad igrač Rome ode na posudbu u Drugu španjolsku ligu onda se očekuje da bude jedan od glavnih igrača momčadi. Nažalost, Ante Ćorić to nije postao u Almeriji, iako tri asistencije u 12 nastupa ukazuju da se polako nameće. Ćorić je i prije imao neke lakše ozljede, a koncem godine nešto je teže ozlijedio koljeno i zbog toga je propustio posljednjih pet kola, a vjerojatno će još barem dva ili tri predstojeća.

ALEN HALILOVIĆ (23)

Iz Milana u Heerenveen

Nakon što se nije nametnuo u Standardu iz Liegea, Halilović se okrenuo Nizozemskoj. Heerenven se činio kao idealan izbor, ali mladi ofenzivac se i tamo muči s minutažom. U prvenstvu je odigrao naizgled solidnih 14 utakmica, ali kako je u samo dvije bio starter upisao je jako skromne 324 minute. Još uvijek čeka prvi pogodak, a ima i samo jednu asistenciju.

MARKO PJACA (24)

Iz Juventusa u Anderlecht

Belgija je do prije dvije sezone bila obećana zemlja za naše igrače, ali u zadnje vrijeme tamo nam se dogodio pravi pomor. Stručnjaci kažu da je to zato što nam igrači nisu spremni tjelesno izdržati zahtjeve lige u kojoj se igra jako brzo, okomito i s puno trčanja. Pjaca je klasom sigurno igrač koji je veliko pojačanje za Anderlecht, ali vidjet ćemo koliko će mu trebati vremena da uhvati ritam. Dalić ga respektira, ali daleko je od Eura.

NIKOLA KALINIĆ (32)

Iz Atletico Madrida u Romu

Igrao je već Nikola Kalinić u Italiji tako da se očekivalo da bi svojom klasom i iskustvom trebao pridonijeti igrama Rome. Međutim, to se nije dogodilo, a Kalinić je u prvenstvu upisao mizerne 102 minute u kojima nije imao nikakav učinak. Po svim najavama do kraja sezone taj se status neće promijeniti. On je s Vatrenima završio.

Linker
26. travanj 2024 00:45