Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
POSEGNUT ĆE DUBOKO U BLAGAJNU

POTPUNI REMONT KOVAČEVOG BAYERNA Na veliku rekonstrukciju momčadi potrošeno je već 115 milijuna eura, a veliki poslovi su tek pred njima

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 01. travanj 2019. 10:21

Ljeto još nije ni stiglo, a Bayern je već potrošio 115 milijuna eura za dva defenzivna pojačanja. Na Allianz Arenu stižu dva aktualna svjetska prvaka, Benjamin Pavard, stoper Stuttgarta, te Lucas Hernandez iz madridskog Atletica. Najavljena rekonstrukcija momčadi započela je dakle pojačavanjem defenzive. No, tu ne misle stati, rekord iz ljeta 2017. kada su na pojačanja potrošili 116,5 milijuna eura bit će obilno premašen i to ako i nikog više ne dovedu nego samo aktiviraju odštetnu klauzulu za Jamesa Rodrigueza. Za Kolumbijca koji je na posudbi iz Reala moraju platiti 42 milijuna žele li ga zadržati u svojim redovima.

Bit će ovo vruće ljeto na Isaru, jedna velika generacija odlazi u povijest, Robben, Ribery i Rafinha sigurno napuštaju klub, čini se da bi njihovim tragom mogao i Jerome Boateng, pitanje je što će biti s Hummelsom i Renatom Sanchesom koji ove sezone više sjede na klupi nego igraju. Jasno je da Bayern treba svježu krv, ova rekonstrukcija možda je stigla i godinu prekasno, ali tvrdoglavost i pogrešne procjene čelnika Bavaraca sve su odgodili i nakon što su spoznali da momčad više nije konkurentna u Europi, a da im i domaći naslovi nisu više osigurani, posegnuli su dublje u blagajnu i krenuli s pomlađivanjem ekipe.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 1 - France v Germany - Stade de France, Paris, France - October 16, 2018  France's Lucas Hernandez in action with Germany's Thilo Kehrer   REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS

Van Dijk jedini skuplji

Benjamin Pavard već je proteklog ljeta bio tema razgovora, branič koji je na Svjetskom prvenstvu bio jedno od najvećih iznenađenja natjecanja, ostao je ipak još godinu dana u Stuttgartu. Lucasa Hernandeza htjeli su pak dovesti protekle zime, međutim Atletico je spustio rampu, jer su Simeone i društvo imali velike ambicije u Ligi prvaka. No, ispadanjem od Juventusa, te činjenicom da Bayern ne odustaje od 23-godišnjeg defenzivca koji se ozlijedio početkom veljače i više ove sezone neće igrati, na Wandi Metropolitano procijenjeno je kako je došlo vrijeme za prodaju, pogotovo za novac koji Bavarci nude. Tih 80 milijuna eura druga je najveća znamenka isplaćena za jednog braniča, ispred Hernandeza je jedino Virgil Van Dijk kojeg je Liverpool platio 84,5 milijuna. Inače, ozljeda koju je francuski reprezentativac zaradio u gradskom derbiju s Realom nije nimalo bezazlena, radi se o unutarnjem ligamentu koljena. Prije nekoliko dana Hernandez je operiran baš u Innsbrucku, a sve je nadgledao dr. Müller-Wohlfarth, šef Bayernove liječničke službe.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - France v Belgium - Saint Petersburg Stadium, Saint Petersburg, Russia - July 10, 2018  Belgium's Eden Hazard in action with France's Benjamin Pavard   REUTERS/Michael Dalder
REUTERS

- Mogu samo potvrditi da će Lucas Hernandez biti spreman za početak sezone - rekao je dr. Müller-Wohlfarth.

- Veseli me što smo doveli igrača poput njega, mlad je, igra podjednako dobro s obje noge. Može pokriti sve pozicije u defenzivi, do sada je igrao na mjestu lijevog braniča i centralnog stopera, čak i zadnjeg veznog. Bit će veliko pojačanje i veselim se radu s njime - rekao je Niko Kovač, osvrnuvši se na operaciju.

Uspješna operacija

- Koliko znam sve je dobro prošlo i trebao bi biti spreman za prvi trening. U dogovoru s Atleticom rehabilitaciju će obaviti kod nas u Münchenu.

A tko bi još mogao pojačati Bayern? Puno je imena u optjecaju i to za sve pozicije u momčadi. Neki će vjerojatno i doći, a neki će ostati samo želje. Najveća svakako je Callum Hodson-Odoi, engleski tinejdžer kojem je Gareth Southgate već dao prigodu, a u Chelseaju je još uvijek na margini. Zimus je Bayern bio spreman platiti 38 milijuna eura za igrača koji skupio tek 119 minuta u Premiershipu. No, Chelsea nije ga htio pustiti jer su čekali pravorijek iz UEFA-e. Na kraju se dogodilo najgore po njih, kažnjeni su zabranom dovođenja igrača u sljedeća dva prijelazna roka, stoga je odluka bila ispravna, međutim, postoje neke naznake da su spremni pustiti 18-godišnjeg krilnog napadača ukoliko Bayern povisi svoju ponudu na 50 milijuna eura. Problem za Chelsea je činjenica da Hudson-Odoi ima ugovor s njima do ljeta 2020. godine, a problem za Bayern je vijest da se u ovu priču uključio i Liverpool.

SN

Ne uspiju li u dovođenju mladog Engleza, u Bayernu imaju rezervnu opciju. Riječ je od 23-godišnjem ofenzivcu Lillea, Nicolasu Pepeu. On je ove sezone eksplodirao u 29 utakmica prvenstva zabio je 17 puta uz 10 asistencija. No, ovdje je velika prepreka odšteta koju traži Lille, riječ je o čak 80 milijuna eura, a u Bayernu nisu uvjereni da bi Pepe mogao biti čovjek za naslovne uloge.

Jedna od “poslanica” Ulija Hoenessa pri reizboru za predsjednika kluba je i ponjemčivanje momčadi. Najmoćniji čovjek njemačkog nogometa želi da gro momčadi čine baš Nijemci, stoga nije ni čudo da su bacili oko na Tima Wernera i Kaia Havertza. Prvi je napadač RB Leipziga, s kojim ima ugovor do 2020. godine. Za sada nije pristao na novi, a već je sam poslao nedvosmislenu poruku da u Njemačkoj postoji samo jedan klub u kojem bi još mogao igrati. Kako je tu rečenica izrekao uoči dvoboja s Bayernom, ne treba biti previše pametan i zaključiti da bi i Werner u dogledno vrijeme mogao završiti na Allianz Areni. Uostalom, Bayern osim Lewandowskog ni nema centralnog napadača, a ne dođe li do dogovora Wernera i Bikova transfer bi se mogao dogoditi ovog ljeta. Oko 40 milijuna eura koštao bi dolazak 23-godišnjeg napadača na Isar.

Duboko u blagajnu

Puno dublje morat će Bavarci posegnuti u blagajnu žele li dovesti Havertza. Ovaj 19-godišnji ofenzivac iz Bayera već sada po Transfermarktu vrijedi 65 milijuna eura, Bayern je navodno već ponudio 10 više, a Apotekari ne žele razgovarati ako na stol ne sleti ponuda sa devet znamenaka.

- O tome ne želimo preko medija - prekjučer su objavili iz Leverkusena, što je jasan znak da se nešto valja iza brda.

Luka Jović, napadač Eintrachta, dečko koji je afirmaciju stekao baš kod Nike Kovača, također je jedan od igrača koji se povezuje s Bayernom. No, oko srbijanskog reprezentativca motaju se i drugi klubovi, Barcelona, Real, a svi su spremni platiti najmanje 50 milijuna eura za njega.

Ima tu još imena za koje se špekulira da bi mogli završiti u Bayernu: Steven Bergwijn (PSV), Jota (Benfica), Federico Chiesa (Fiorentina), Florian Thauvin (Marseille), Matthijs de Ligt (Ajax), čak i Gareth Bale (Real).

Vidjet ćemo što će od svega biti. U svakom slučaju, Bayern sljedeće sezone neće biti nimalo nalik onome koji smo gledali proteklih nekoliko sezona.

Rezultati by SofaScore

Linker
03. svibanj 2024 03:34