Srdjan Stevanovic Getty Images
NIKAD TOLIKO NOVCA

REKORDNA ZIMA U POVIJESTI HR NOGOMETA Evo koliko je novca sletjelo u Hrvatsku i koji je naš igrač postao neočekivani rekorder u milijunima eura!

Osijekovom prodajom Boška Šutala u Atalantu za pet milijuna eura, aktualni zimski prijelazni rok postao je najunosniji u povijesti za hrvatske prvoligaše
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 31. siječanj 2020. 08:59

Pet klubova zaradilo je na sedmorici nogometaša, Dinamo je prodao Danija Olma za 19 milijuna eura RB Leipzigu, Rijeka Darija Župarića u Portland i Zorana Kvržića u Kayerispor za ukupnih 1,2 milijuna eura, Hajduk je vratio Oleksandra Svatoka u Ukrajinu i na tome uprihodio 350.000 eura, dok se 500.000 eura u poljudsku blagajnu slilo odlaskom Filipa Bradarića na posudbu iz Cagliarija u Celtu Vigo. Zaradila je i Gorica, za čijeg je Marija Marinu azerbajdžanski Sabah platio odštetu od 100.000 eura. Ukupno je to 26,15 milijuna eura, novi zimski rekord Prve HNL.

Za oko dva milijuna eura srušen je onaj otprije pet godina, zime u sezoni 2014./15. Ostvarili su tada hrvatski klubovi četiri višemilijunska transfera. Rijeka je prodajom Andreja Kramarića u Leicester za devet milijuna eura postavila klupski rekord, Dinamo je za Marcela Brozovića od Intera dobio osam, a za Duju Čopa od Cagliarija četiri milijuna eura. Dobro je tržio i Hajduk, kojem je Shanghai SIPG za Bjelokošćanina Jeana Kouassija platio dva milijuna eura. Na treće mjesto tako je pao prijelazni rok iz zime 2013. godine, kad su klubovi iz najvišeg hrvatskog razreda prodali samo četvoricu igrača u inozemstvo i zaradili više od 20 milijuna eura.

Mateo Kovačić, najskuplji hrvatski igrač koji je prodan u zimi i do prodaje Olma zimski rekorder Prve HNL, za 11 milijuna eura otišao je iz Dinama u Inter. Maksimir je otišavši za pet milijuna eura u Dynamo Kijev napustio i Domagoj Vida, Josip Radošević za tri milijuna eura prešao je iz Hajduka u Napoli, a Mateo Pavlović za 1,28 milijuna eura iz Zagreba u Werder. Takve podatke bilježi Transfermarkt.

Iako se tih ukupnih 26 milijuna eura uprihođenih prodajom igrača ne čini kao astronomski iznos, on 1. HNL svrstava u europski vrh ove zime. Prodajom svojih igrača u inozemstvo najviše su zaradili klubovi portugalskog prvenstva, oko 84 milijuna eura, a nakon njih slijede klubovi iz najjačih liga u Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Engleskoj. Hrvatska je odmah iza njih, na devetom mjestu na Starom kontinentu. I jedina u ovom odabranom društvu koja, prema TM-u, čiji klubovi ove zime na plaćanje odšteta za igrače nisu potrošili ni centa.

Dani Olmo glavna je priča siječanjskog trgovanja u Prvoj HNL. Jedan je od zasad 23 nogometaša koji su dosad ove zime napustili hrvatske prvoligaše i najzaslužniji za činjenicu da je vrijednost njihovih kadrova od 1. siječnja 2020. na TM-u pala za skoro 40 milijuna eura. Olmova vrijednost je, naime, procijenjena na 35 milijuna eura.

Mladi Španjolac najskuplji je igrač koji je iz hrvatskih klubova otišao u zimskom prijelaznom roku i treći ukupno, odmah iza Marka Pjace i Luke Modrića. Dobro Olmo kotira i na svjetskoj ljestvici prijelaza u aktualnom mercatu. TM njegov transfer u RB Leipzig bilježi teškim 20 milijuna eura (prema informacijama SN iznosi 19 bez bonusa) i s tim iznosom nalazi se na diobi osmog mjesta na toj TM-ovoj ljestvici s još osmoricom igrača.

Manchester United je za Brunu Fernandesa platio 55 milijuna eura lisabonskom Sportingu, što je najveći svjetski ovozimski transfer, a ispred Olma su još trenutačno samo Dejan Kuluševski (35 milijuna eura), Reinier i Steven Bergwijn (po 30 milijuna eura), Krzysztof Piatek (27 milijuna eura) te Lucas Tousart i Paco Alcacer (25 milijuna eura).

Pongračić hrvatski rekorder s 10 milijuna eura

Marin Pongračić, 22-godišnji stoper i donedavni član RB Salzburga, hrvatski je rekorder u ovom prijelaznom roku. Za njega je njemački bundesligaš Wolfsburg platio čak deset milijuna eura.

Bilo je do danas još zanimljivih transfera hrvatskih igrača u inozemstvu u siječnju. Lovre Kalinić otišao je iz Aston Ville u Toulouse, Mario Mandžukić iz Juventusa u Al Duhail, Ante Erceg iz Bröndbyja u Esbjerg, Tomislav Kiš iz Žalgirisa u Seongnam, Ivan Pešić iz Dinamo Bukurešta u kazahstanski Kajsar, Tonči Mujan iz Domžala u Umraniyespor, moldavski Šerif napustila su dvojica Hrvata, Mateo Mužek (Larisa) i Antun Palić (Kaposvar)...

BELGRADE, SERBIA - AUGUST 21: Marin Pongracic of Red Bull Salzburg reacts during the UEFA Champions League Play Off First Leg match between FK Crvema Zvezda and FC Red Bull Salzburg at Rajko Mitic Stadium on August 21, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic Getty Images

Linker
19. svibanj 2024 01:59