Getty Images
RAZLOG ZA OPTIMIZAM

ROSENBORG PROTIV DINAMA PRED TEŠKOM MISIJOM Samo je jedan od najvećih svjetskih trenera Bjelici napravio ono što večeras trebaju Norvežani

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 21:34

Jedan pogodak mogao bi biti dovoljan. To je okvirni Dinamov plan za Trondheim, nekako i najlogičniji. Jer Dinamo u svakoj utakmici zabija, Dinamo jest efikasan i napad je u ovom slučaju najbolja obrana rezultata iz Zagreba.

Jedan gol značio bi da Rosenborg treba zabiti četiri, a Nenad Bjelica rijetko je u svojoj karijeri u europskim utakmicama gubio tako visokim rezultatom, svejedno na čijoj klupi - Austrije, Lecha ili Dinama. Primjerice, lani su Modri izgubili s 0:3 od Benfice i ispali iz Europe, ali ni to nije bilo nakon 90 minuta, već tek poslije produžetaka. U 90 minuta bilo je samo 1:0 za Benficu, rezultat koji Rosenborgu ne bi bio dovoljan ni za što.

Samo je dvaput u trenerskoj karijeri Bjeličina momčad izgubila razlikom koja bi danas bila dovoljna Norvežanima, a oba je puta s druge strane bio Diego Simeone. Bilo je to u skupini Lige prvaka, tada je madridski Atletico slavio s 3:0 i 4:0 protiv Austrije Beč. Nikad prije i nikad poslije Bjelica u Europi, izuzev u 120 minuta Lisabona, nije izgubio s dva ili više razlike! A iza njega je već 37 europskih utakmica. Ne samo da nije gubio “dovoljnom” razlikom nego je bila rijetkost da je Bjeličinim momčadima uopće itko uspio zabiti tri i više golova u jednom susretu.

Znači osim Simeonea, s tri i četiri pogotka, te Bruna Lagea, koji je uspio proći s 3:0 nakon produžetaka, samo su još dvojica trenera uspjela zabiti tri. Ali su pritom i primila dva. Prvi je Zoran Mamić, iz te Dinamove bečke utakmice prije šest godina, kad je Bjeličina momčad zabila dva gola i uspjela izboriti prolaz. A drugi je - Eirik Horneland. Aktualni trener Rosenborga na klupi Haugesunda imao je protiv Lecha 3:0 u 75. minuti, a onda je Bjeličina momčad zabila dva gola i na uzvrat otišla s aktivnim rezultatom. I u Poznanu slavila s 2:0. Ne sumnjamo da bi Horneland potpisao i danas da njegova momčad vodi s 3:0 u 75. minuti, ali ne bi nitko u Dinamovoj ekspediciji imao ništa protiv da susret opet završi s 3:2, da Bjelica uđe u Ligu prvaka istim rezultatom kao i 2013. s Austrijom.

Naravno, na statistiku se u nogometu ne treba oslanjati, jer nikad ne znaš kad će iskočiti zakon velikih brojeva ili pravilo da uvijek postoji prvi put. Međutim, nije slučajno da su sve Bjeličine momčadi u Europi tako rijetko gubile s više od jedan razlike, da se tako rijetko dešavalo da primaju tri pogotka, a da pritom ne zabiju nijedan. Takav je dosad bio i Bjeličin Dinamo, nema razloga da se tradicija ne nastavi i u Trondheimu.

Linker
27. travanj 2024 21:20