Boris Kovacev / EPH
PIŠE ROBERT PROSINEČKI

SADA TREBAMO BITI ZAJEDNO, KADA JE NAJTEŽE Vatreni moraju dokazati da početak nije slučajnost

Piše: Robert ProsinečkiObjavljeno: 19. lipanj 2016. 10:05

Smrznuo sam se kad mi je naš stari prijatelj iz Gruzije, koji je bio delegat na utakmici Hrvatska - Češka, u petak navečer rekao da nas čekaju iste sankcije kao i Rusiju. Nodar Akhalkatsi zna kako dišu Uefini suci, pretpostavlja da će nas globiti sa 150.000 švicarskih franaka i uvjetno kazniti - ponovi li se incident, Hrvatska će biti isključena s Europskog prvenstva. Ne smijem ni pomisliti na takav scenarij, bila bi to najveća sportska nepravda u povijesti nogometa. Ne sjećam se kada je hrvatska reprezentacija igrala tako dobar nogomet, sve do izlaska Luke Modrića, bili smo tako dominantni da sam se čudio kako nismo zabili još koji gol. A imali smo prilika, posebno mi je žao što Mandžo nije pogodio.

Kada su na teren počele letjeti baklje, naši igrači su se skamenili, više nisu bili u utakmici, što je razumljivo, na tribinama su bile njihove obitelji, prijatelji, rodbina. Do toga časa su igrali najbolju utakmicu na prvenstvu, a onda su Česi, koji uopće nisu bezazlena momčad, iskoristili “poklon” naših navijača. Zamislite, hrvatski navijači su Česima bili vjetar u leđa!? Znam, svi ih danas zovu huliganima, ali ja ne volim tu ružnu riječ koja je unakazila nogomet.

Čitam u L’Equipeu da je Luka Modrić najbolji igrač turnira, nakon dvije utakmice. Protiv Španjolske ga neće biti, što je hendikep, ali treba pokušati dobiti utakmicu i bez njega. Luka je motor reprezentacije, on daje ton igri, ali koga nema, bez njega se mora. Moramo bez Luke, ali njegov izostanak nije razlog da dižemo ruke na predaju. Nema predaje!

Protiv Španjolaca treba se pripremati kao što smo se pripremali i za Čehe. Nadam se da smo unatoč Modrićevu izostanku u stanju pokazati Europi i svijetu da smo dobri i kadri svakoga pobijediti. Vidjeli smo jednu sjajnu Španjolsku, i to je vjerojatno najbolji nogomet na ovom prvenstvu, nitko nije tako uvjerljiv kao La Roja. Turke su pregazili “kao plitak potok”, tako su ih nadigrali da je to bilo zastrašujuće. Potpuno je razočarao Arda Turan, veliki igrač s mizernim učinkom, vidim da su ga novinari ocijenili najnižom ocjenom - ponižavajućom dvojkom.

Mi ćemo biti dobri! Izgubili smo dva boda, koja su već bila u džepu, ali plasman u drugi krug smo odradili. Utakmica sa Španjolcima ne odlučuje puno, oni prema mojim informacijama neće igrati u najboljem sastavu, odmarat će Iniestu. Ne sumnjam da ćemo biti motivirani, treba to odraditi najbolje što možemo, zašto ne razmišljati i o pobjedi.

Najteže će biti psihički osoviti momčad. Igrači su utučeni, žao im je što ih se dio navijača odrekao, ali ne treba se previše obazirati na to. Mi smo na Europskom prvenstvu, igramo pred očima cijelog svijeta i treba dati maksimum. I treba se nadati da ozljeda, odnosno zamor mišića Luke Modrića nije teže prirode, da će biti spreman za drugi krug. Iako, mnogi govore da ga se izbornik neće usuditi postaviti u momčad ni u drugoj rundi Europskog prvenstva, čak i ako se oporavi, kriva odluka mogla bi mu upropastiti nogometnu jesen. Vjerojatno je u ovom trenutku najzabrinutiji Zidane, prema čijim je instrukcijama Luka izrastao u najvažnijeg igrača Reala. Odigrao je puno utakmica, zamor je opasni neprijatelj nogometaša koji se puno troše. No, sada, kada nam je teško, sada trebamo biti čvrsti, unatoč svemu Hrvatska mora pokazati da odlične igre u uvodnim utakmicama nisu bile slučajnost.

Linker
11. svibanj 2024 14:54