DINAMOV RETROVIZOR

SJEĆATE SE KAKO JE DINAMO RANIJE PROLAZIO U LIGI PRVAKA? Padali su Arsenal, Porto i Ajax, ali uglavnom se moglo zapamtiti samo loše...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2019. 11:21

Dinamo je do utakmice u Trondheimu šest puta igrao u Ligi prvaka. Bilo je tu mnogih utakmica za pamćenje, ali nažalost, moglo se uglavnom zapamtiti samo loše, teško se bilo nositi s mnogo jačim i bogatijim klubovima.

Mnogi su se natjecali u kritikama kad su Modri igrali u europskoj nogometnoj eliti, bilo je i podsmijeha, odmahivanja rukom, zezancije na račun zagrebačkog kluba. Bilo je po onoj “kud vas vrag nosi, nije to za vas”. Međutim, nikada se ne smije zaboraviti da su Modri bili dio najjačeg klupskog natjecanja na svijetu, ništa se ne može mjeriti s igranjem u Ligi prvaka.

Iako se ponekad dogode neka iznenađenja, neki rezultati koji unište kladionice, na koncu ipak prolazi krema, oni klubovi kojima su blagajne duboke kao Marijanska brazda. Možda je ponekad i moglo biti bolje, možda se koja utakmica i nije trebala uvjerljivo izgubiti, ali u konačnici, Dinamo je u Ligi prvaka uvijek bio na mjestu koje mu je uglavnom i pripadalo. Ali ne smije se zaboraviti da su Modri u Ligi prvaka pobijedili Arsenal, da su igrali neodlučeno s Manchester Unitedom na Old Traffordu, padali su i Porto, Ajax...

Velika anketa SN - koga biste voljeli u skupini Lige prvaka s Dinamom?

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Najuspješniji je Dinamo bio u svom prvom nastupu u Ligi prvaka, kad je osvojio drugo mjesto u skupini, što se ponekad u opisivanju Dinama u Ligi prvaka zna zaboraviti da bi se podgrijala priča o stalnim i bolnom neuspjesima. No sama činjenica da je igrao Ligu prvaka toliko puta dokaz je kvalitativnog kontinuiteta kluba koji je uvelike prerastao domaću nogometnu scenu.

Pa prisjetimo se dosadašnjih Dinamovih nastupa u Ligi prvaka.

SEZONA 1998./1999. - Iza Modrih u skupini ostali Porto i Ajax

Dinamo je na kraju bio drugi u skupini, iza Olympiacosa, a ispred Porta i Ajaxa. Bila je to tek jedna od ukupno tri sezone u povijesti Lige prvaka u kojima drugoplasirana momčad nije imala zajamčen prolaz dalje (od ukupno šest skupina dalje su išla dva najbolja drugoplasirana). Sljedeći krug natjecanja bilo je četvrtfinale, a Dinamo je do zadnje minute zadnjega kola bio u igri za prolaz.

Dinamo je do skupine Lige prvaka došao maestralnom pobjedom protiv Celtica od 3:0 u Maksimiru u uzvratnoj utakmici pretkola. U prvoj je Celtic pobijedio s 1:0. Robert Prosinečki je uoči dvoboja protiv Celtica podsjećao da Dinamo već godinu dana nije izgubio u Maksimiru. Dinamo je u Glasgowu dvaput pogodio vratnicu, a u Zagrebu još čak četiri puta. Momčad je s klupe vodio Zlatko Kranjčar, a smjena je uslijedila nakon polovice odigranih utakmica u skupini. Kranjčar je otišao nakon poraza u Portu u 3. kolu, a na njegovo je mjesto došao Velimir Zajec. Dinamo je na startu natjecanja u skupini odigrao 0:0 protiv Ajaxa uz nekoliko propuštenih velikih prilika. Nakon te utakmice ozlijedio se Robert Prosinečki i bio mu je to zadnji europski nastup te jeseni.

U sljedećem je kolu Olympiacos na svom terenu pobijedio 2:0 u utakmici u kojoj je poništen posve regularan gol Josipa Šimića.
Nakon poraza u Pireju (0:2) i Portu (0:3) na klupu je sjeo Zajec i doveo Dinamo na prag prolaska u sljedeći krug natjecanja. Prvo je iskušenje bilo u Maksimiru u 4. kolu, gdje su pobijedili Porto s 3:1, pri čemu je Mihael Mikić ostao zapamćen kao strijelac prvog pogotka Plavih u skupini Lige prvaka. Uslijedila je pobjeda protiv Ajaxa u Amsterdamu (1:0), uz veličanstven lob Josipa Šimića. Uoči zadnjega kola protiv Olympiacosa u Zagrebu postojale su brojne kombinacije. Najsigurnija je bila da Dinamo pobijedi Grke s minimalno tri gola razlike, ali postojale su i druge opcije, ovisno o raspletu utakmica u ostalim skupinama.

Dinamo je cijelu europsku jesen odigrao s kompletnim obrambenim redom. Goran Jurić, Dario Šimić i Mario Tokić ni u jednom trenutku nisu bili ozlijeđeni i odradili su punu minutažu.

Rezultati: Croatia - Ajax 0:0, Olympiacos - Croatia 2:0, Porto - Croatia 3:0, Croatia - Porto 3:1 (Mikić, Rukavina, Mujčin), Ajax - Croatia 0:1 (J. Šimić), Croatia - Olympiacos 1:1 (Jeličić).

Poredak skupine A: Olympiacos 11 bodova (gol-razlika 8:6), Croatia 8 (5:7), Porto 7 (11:9), Ajax 7 (4:6)

Getty Images
Slavlje igrača Croatije nakon gola Josipa Šimića Ajaxu

SEZONA 1999./2000. - Osvojen veliki bod na Old Traffordu

Plavi su u pretkolu izbacili mađarski MTK. Nakon zagrebačkih 0:0 u uzvratu je u Budimpešti dvostruki strijelac bio Josip Šimić za konačnih 2:0.

Momčad je tijekom ljeta preuzeo argentinski trener Osvaldo Ardiles i vodio je momčad sve do zadnjega kola. U toj je, zadnjoj utakmici, protiv Olympiquea u Marseilleu, na klupu sjeo Marijan Vlak.

U prvom je kolu Dinamo, unatoč izostanku Prosinečkog, odigrao sjajnih 0:0, osvojivši veliki bod na Old Traffordu. Bio je to možda najjači sastav Manchester Uniteda u povijesti. Uostalom, to je bila prva Manchesterova utakmica u Ligi prvaka nakon mitskog finala u kojem je u zadnjim sekundama s dva pogotka preokrenuo vodstvo Bayerna i pobijedio s 2:1.

Dinamo je vrlo dobro igrao i u zagrebačkom dvoboju protiv Olympiquea, ali volej Sebastiena Pereza s desne strane u 77. minuti pronašao je put do mreže i doveo goste do pobjede od 2:1. Dinamo se vratio s uvjerljivih 3:0 protiv Sturma, ali njihov novi okršaj u Grazu bio je, zapravo, prijelomnica Dinamova puta u Ligi prvaka te sezone. Sjajne obrane austrijskog vratara Schicklgrubera i pogodak Tomislava Kocijana u Dinamovu mrežu spustili su rampu modroj momčadi. U 12. minuti utakmice u Grazu ozlijedio se Dražen Ladić i bio je to njegov zadnji europski nastup za Modre. Među vratnice je stao Tomislav Butina.

Manchester je u predzadnjem kolu pobijedio u Maksimiru s 2:1, a Plavi su imali veliku šansu za prolaz u sljedeći krug natjecanja. Pobjedom u Marseilleu dohvatili bi treće mjesto, čime bi europsku sezonu nastavili selidbom u Kup UEFA-e. Uoči te utakmice dogodila se smjena na klupi: Vlak je zamijenio Ardilesa. Dinamo je dvaput vodio, a priču je zaključio Kaba Diawara zabivši pogodak za Marseille minutu prije kraja utakmice, što je značilo i završetak Dinamove europske sezone.

Rezultati: Man. United - Croatia 0:0, Croatia - Marseille 1:2 (Šokota), Croatia - Sturm 3:0 (Rukavina, Šokota 2), Sturm - Croatia 1:0, Croatia - Man. United 1:2 (Prosinečki), Marseille - Croatia 2:2 (Mujčin, Mikić).

Poredak skupine D: Manchester United 13 (9:4), Marseille 10 (10:8), Sturm 6 (5:12), Croatia 5 (7:7)

Getty Images
Croatia je 1999./00. igrala protiv Uniteda s Beckhamom i Giggsom

SEZONA 2011./2012. - Real bez Mourinha, blamaža s Lyonom

Maestralnom utakmicom u Zagrebu Plavi su pobijedili Malmö s 4:1, pri čemu je Sammir u brojnim izvještajima dobio ocjenu 10. No u uzvratu je Modre spašavao nadahnuti Ivan Kelava, koji je odbijao švedske plotune i ipak Dinamu osigurao prolaz. Domaći su pobijedili sa za njih nedovoljnih 2:0 u utakmici u kojoj su Zagrepčani od 50. minute igrali bez isključenog Šime Vrsaljka. Štoviše, Vrsaljko je kažnjen s čak tri utakmice neigranja pa je tako propustio dvoboje protiv Reala u Zagrebu, Olympiquea u Lyonu i Ajaxa u Zagrebu.

Dinamo se vrlo dobro nosio s Realom u maksimirskoj utakmici, a Ante Rukavina je, kod rezultata 0:0, izašao sam pred Ikera Casillasa. Pogotka ipak nije bilo. No zato ga je bilo na drugoj strani kad je Angel di Maria zabio za Real u 53. minuti. Kraljevi su zadnjih 17 minuta igrali bez isključenog Marcela. Momčad Reala s klupe je predvodio Aitor Karanka jer je Jose Mourinho bio suspendiran. Ipak, Mourinho je bio u Zagrebu i promatrao je utakmicu iz maksimirske lože. Kad je sudac pokazao da su ostale još četiri minute sučeve nadoknade, publika se razgalila, što pokazuje da je vjerovala u Dinamo.

Dinamo nije uspio nastaviti u takvom ritmu. Nakon poraza u Lyonu uslijedio je maksimirski dvoboj protiv Ajaxa u kojem su gosti, nakon ravnopravnog prvog dijela, dobili krila pogotkom u 49. minuti. U sučevoj je nadoknadi Eriksen zabio za 2:0. Najteže iskušenje bio je Madrid, gdje je Real s brzopoteznih 3:0 na otvaranju utakmice natjerao dinamovcima vodu u uši. Ipak, konačnih 6:2, dakle četiri gola razlike, nisu probili barijeru; Dinamo nikad prije u povijesti nije izgubio neku europsku utakmicu s više od četiri gola razlike. Štoviše, i tih minus 4 dogodilo se samo dvaput: 1961. i 2008. godine. Na žalost Modrih, barijera je probijena već u sljedećem kolu, s blackoutom na startu drugoga dijela utakmice protiv Olympiquea iz Lyona u Zagrebu. Unatoč isključenju Jerka Leke već u 28. minuti, Plavi su čak i poveli golom Matea Kovačića u 40. minuti, da bi Francuzi izjednačili na samome izmaku prvoga dijela. A onda je uslijedio raspad kad su u prvih sedam minuta drugoga dijela Plavi s igračem manje primili čak tri gola. Na kraju je bilo 7:1 za Lyon, što je uvjerljivo najveći Dinamov poraz u povijesti europskih nastupa maksimirske momčadi.

Dinamo je imao i problema s kadrom. U toj utakmici protiv Olympiquea u Zagrebu nisu mogli igrati ni Joe Šimunić ni Tonel ni Igor Bišćan, a nedugo prije te utakmice iz kluba je otišao Leandro Cufre. Bišćan je, doduše, bio ozlijeđen cijelu jesen. Šimunić je još ranije morao propustiti i dvoboj protiv Reala u Maksimiru zbog crvenog kartona koji je vukao iz bivšega kluba. Tonel nije mogao igrati ni u Amsterdamu...

Rezultati: Dinamo - Real Madrid 0:1, Lyon - Dinamo 2:0, Dinamo - Ajax 0:2, Ajax - Dinamo 4:0, Real Madrid - Dinamo 6:2 (Beqiraj, Tomečak), Dinamo - Lyon 1:7 (Kovačić).

Poredak skupine D: Real Madrid 18 (19:2), Lyon 8 (9:7), Ajax 8 (6:6), Dinamo 0 (3:22)

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 22:  Head coach Krunoslav Jurcic (L) of GNK Dinamo Zagreb embraces Head coach Jose Mourinho of Real Madrid prior to the start of the UEFA Champions League group D match between Real Madrid and GNK Dinamo Zagreb at Estadio Santiago Bernabeu on November 22, 2011 in Madrid, Spain.  (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Getty Images

SEZONA 2012./2013. - Pamte se četiri asista Ibrahimovića

Do druge uzastopne Lige prvaka Dinamo je došao dvjema pobjedama protiv Maribora u play-offu, ali prijelomnica je bio okršaj protiv bugarskog Ludogoreca u 2. pretkolu. U prvoj je utakmici u Razgradu bilo 1:1 uz gotovo senzacionalan učinak Ante Rukavine; čovjek je s klupe ušao u 89. minuti, odmah potom kao napadač spriječio naoko siguran gol domaćih, a onda na drugoj strani terena zabio pogodak za 1:1. Štoviše, u uzvratnoj je zagrebačkoj utakmici zabio dva gola!

No uzvrat ponajviše pamtimo po golu Domagoja Vide u osmoj minuti sučeve nadoknade vremena, dakle u trenucima kad je na semaforu svijetlilo 2:2, rezultat koji bi Bugare vodio u sljedeći krug. Povijest valjda ne pamti toliko simuliranja, otezanja i krađe vremena koliko su Bugari činili u završnici utakmice, što je razljutilo i suca Felixa Zwayera, koji je utakmicu produljio više od sedam minuta. Ubačaj Mehmeda Alispahića s desne strane i gol Domagoja Vide doveli su do erupcije maksimirskih tribina i lansirali Dinamo u sljedeći krug natjecanja. U samom natjecanju u skupini Plave je vodio Ante Čačić, a momčad je u zadnjem kolu u skupini, protiv kijevskog Dinama u Maksimiru, preuzeo Krunoslav Jurčić.

Dinamo je opet imao problema sa samim kadrom. Vrsaljko je morao propustiti prve dvije utakmice, Tonelov nastup u drugom kolu u Kijevu bila je ujedno i njegova zadnja utakmica u Dinamovu dresu. Jerko Leko je, nakon dvoboja protiv Maribora u play-offu, već bio na izlaznim vratima. Štoviše, nakon Maribora je otišao i Milan Badelj, ali je zato došao - Marcelo Brozović. Dinamo se teško mogao nositi s momčadi kao što je bio PSG, u kojem je, primjerice, zablistao Zlatan Ibrahimović s čak četiri asistencije u pobjedi Parižana od 4:0. No dobro se držao protiv Porta, gdje je Plavima nedostajalo i ponešto sreće: Porto je na otvaranju natjecanja u Maksimiru poveo na izmaku prvoga dijela, a u sučevoj nadoknadi utakmice povisio i na 2:0.

Rani pogodak domaćih u drugom kolu, u Kijevu, usmjerio je i utakmicu, a i sam tijek skupine. Dinamo se i za taj jedan bod namučio, iako je bio bolji od svojega suparnika, pogađao vratnicu, stvarao prilike... U zadnjem kolu, u maksimirskom dvoboju protiv kijevskog imenjaka, na snijegom pokrivenom terenu, gosti su, unatoč boljoj igri Zagrepčana, ipak poveli u sučevoj nadoknadi prvoga dijela. Izjednačio je Ivan Krstanović u zadnjim sekundama utakmice, i to iz jedanaesterca.

Rezultati: Dinamo - Porto 0:2, Dynamo Kijev - Dinamo 2:0, Dinamo - Paris SG 0:2, Paris SG - Dinamo 4:0, Porto - Dinamo 3:0, Dinamo - Dynamo Kijev 1:1 (Krstanović).

Poredak skupine A: PSG 15 (14:3), Porto 13 (10:4), Dinamo Kijev 5 (6:10), Dinamo 1 (1:14)

Paris St Germain's Zlatan Ibrahimovic (R) looks on while teammate Blaise Matuidi (L) challenges Dinamo Zagreb's Mateo Kovacic during their Champions League soccer match at Parc des Princes stadium in Paris, November 6, 2012.   REUTERS/Cedric Lecocq  (FRANCE  - Tags: SPORT SOCCER)   - LR1E8B61JYBCG
Reuters

SEZONA 2015./2016. - Kobni poraz od Grka uz niz pogrešaka suca

Dinamo je u play-offu izbacio albanski Skënderbeu, ali je, baš kao i u jesen 2012. godine, prijelomnica kvalifikacija odigrana još ranije. Nakon zagrebačkih 1:1 protiv norveškoga Moldea, u uzvratu 3. pretkola Plavi su vodili s 3:0, da bi završilo 3:3. I to u utakmici u kojoj su dosuđena čak tri jedanaesterca u korist Moldea. Od ta tri iskoristili su jedan. Domaćima je u 72. kod vodstva Dinama od 3:2 isključen stoper Forren.

Dinamovi su nogometaši natjecanje otvorili velikom pobjedom protiv Arsenala od 2:1 u utakmici u kojoj su vodili i s 2:0. Sjajan gol Josipa Pivarića u 24. minuti, potom isključenje Oliviera Girouda u 40. i pogodak Juniora Fernandesa u 58. za 2:0 nagovijestili su veliku Dinamovu pobjedu. Uostalom, znakovita je i činjenica da je Arsene Wenger u 64. minuti posegnuo za trostrukom izmjenom. Teško je bilo nastaviti takvim ritmom, jer raspored je Plavima bio nemilosrdan i dodijelio im najteži zadatak - gostovanje u Münchenu protiv suparnika koji je u tom trenutku bio jedan od najmoćnijih strojeva u povijesti nogometa. Dinamo je, k tome, imao problema s ozljedama, i to baš u obrambenom redu, pa je snažnome suparniku silom neprilika morao suprotstaviti i neke mlade, neiskusne igrače.

Slijedom takvih zbivanja Bayern je pobijedio s 5:0, što je i do danas ostao jedan od ukupno dva europska poraza Modrih s više od četiri gola razlike. Ključni trenutak bio je maksimirski dvoboj protiv Olympiacosa, gdje su zabilježeni rijetko viđeni sudački propusti: Grci su pobijedili s 1:0 pogotkom iz čistoga zaleđa, a sudac ih je usto dvaput spasio u situacijama u kojima su grčki igrači rukom igrali u svom kaznenom prostoru, prvi put kod Rogove stative u 77. minuti, a drugi put u sučevoj nadoknadi. A gol iz zaleđa i nedosuđena dva čista 11-erca za Dinamo teško su nadoknadivi u ovakvoj razini natjecanja. Dinamo je, k tome, još dvaput pogodio stativu. Plave je vodio Zoran Mamić.

Rezultati: Dinamo - Arsenal 2:1 (Pivarić, Fernandes), Bayern - Dinamo 5:0, Dinamo - Olympiacos 0:1, Olympiacos - Dinamo 2:1 (Hodžić), Arsenal - Dinamo 3:0, Dinamo - Bayern 0:2.

Poredak skupine F: Bayern 15 (19:3), Arsenal 9 (12:10)

SEZONA 2016./2017. - Lyon, Sevilla i Juventus bili su stvarno prejaki

Velika pobjeda u Salzburgu u produžetku uvela je Plave u Ligu prvaka. Fernandes je u 87. minuti uzvrata u Austriji izjednačio na 1:1 i tako odveo utakmicu u produžetak. Soudani je u 95. zabio za vodstvo Dinama 2:1...

Momčad je s klupe vodio Zlatko Kranjčar, koji je abdicirao nakon 1. kola natjecanja u skupini i poraza u Lyonu. Nakratko je momčad preuzeo Željko Sopić, ali i on je ubrzo napustio klub prepustivši mjesto Ivajlu Petevu. Sopić je, unatoč mandatu koji je trajao tek desetak dana, ipak vodio momčad u jednoj utakmici Lige prvaka - protiv Juventusa u Maksimiru. Talijani su iskoristili nespretne reakcije nekih mladih Dinamovih regruta i pobijedili s 4:0, rezultatom koji je ipak bio previsok s obzirom na stanje na terenu. Nakon te je utakmice uslijedila i smjena na vratima. Umjesto mladog Adriana Šempera Dinamovu je jedinicu preuzeo Dominik Livaković.

Inače, maksimirsku su momčad uoči natjecanja u skupini napustili Marko Rog i dotadašnji prvi vratar Eduardo. Marko Pjaca otišao je nakon 2. pretkola i pobjede protiv skopskoga Vardara. Dinamo je blizu bodu bio u maksimirskim utakmicama protiv Lyona i Seville, ali u oba su navrata gosti ipak pobijedili s istovjetnih 1:0. Plavi su protiv Seville u završnih 20-ak minuta imali dvije velike prilike za izjednačenje, dok su im se sve ambicije raspale u gostima, na stadionu Sanchez Pizjuan, u sučevoj nadoknadi prvoga dijela kad je isključen Stojanović. Protiv Olympique Lyona u Maksimiru Plavi su odigrali vrlo dobro prvo poluvrijeme, stvarali prilike, uputili sedam udaraca prema golu, ali lopta ipak nije htjela u mrežu.

Rezultati: Lyon - Dinamo 3:0, Dinamo - Juventus 0:4, Dinamo - Sevilla 0:1, Sevilla - Dinamo 4:0, Dinamo - Lyon 0:1, Juventus - Dinamo 2:0.

Tablica skupine H: Juventus 14 (11:2), Sevilla 11 (7:3), Lyon 8 (5:3), Dinamo 0 (0:15)

Getty Images

Šest sezona, 36 utakmica, 4 pobjede, 5 remija, 27 poraza, gol-razlika 19:79. To je učinak Dinama u dosadašbnjim epizodama Lige prvaka. Hoće li Nenad Bjelica i njegova ekipa popraviti ovaj učinak?

Linker
11. svibanj 2024 21:19