KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
SVJEŽA IDEJA

Atletika će 2026. godine dobiti novo globalno natjecanje, trajat će dva ili tri dana i imat će bogati nagradni fond

Predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastian Coe u godišnjem obraćanju medijima otkrio zanimljive novosti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 14:43

Svjetska atletska federacija (World Athletics) planira pokrenuti novo natjecanje 2026. godine u pokušaju daljnje popularizacije kraljice sportova i osiguravanja dodatne zarade najboljim atletičarima. Otkrio je to prvi čovjek WA-a Sebastian Coe u svome sad već uobičajenom obraćanju medijima na kraju godine.

Coe je na čelu krovne svjetske atletske udruge već sedam godina, a jedna od glavnih zadaća koju si je postavio bila je vraćanje popularnosti i približavanje atletike novim generacijama. Bilo je tu puno lutanja, puno čudnih eksperimenata i odluka koje su kasnije povlačene, naljutio je mnoge atletičare na tom putu, a je li išta postigao po pitanju te popularizacije, o tome bi se dalo raspravljati.

U svome posljednjem obraćanju hvalio se podacima o 316 milijuna dolara zarade od ovogodišnjih svjetskih prvenstava, o 34 milijuna ulaza na internetsku stranicu WA-a, o 10 milijuna pratitelja na društvenim mrežama... Nije se, međutim, dotaknuo Svjetskog prvenstva u američkom Eugeneu koje je održano na malom stadionu nedostojnom takvog natjecanja, a da stvar bude gora, ni taj stadion s 15-ak tisuća mjesta nije bio ispunjen. Pisali smo već o tome, takva slika svakako nije dobra za atletiku, najrašireniji svjetski sport uz nogomet, kao uostalom ni ona polupraznih tribina s prethodnog SP-a u Dohi.

Tu temu je Coe ovaj put izbjegao, ali zato je, kako smo spomenuli, najavio pokretanje novog natjecanja na globalnoj razini. Nije otkrio previše detalja, tek da bi se to natjecanje održavalo u parnim neolimpijskim godinama.

- Netko je rekao da su te godine ‘uspavane‘. Ali nema toga u atletici. U tim godinama imamo kontinentalna prvenstva i Igre Commonwealtha. No, svejedno ne želim da atletičari nestanu s globalnog radara svake četvrte godine, želi da se stvarno pokažu - rekao je Coe.

image

Sebastian Coe

KAZUHIRO NOGI Afp

To novo natjecanje bit će relativno kratko, odnosno trajat će dva ili tri dana.

- Još uvijek radimo na formatu i još puno toga trebamo raspraviti i dogovoriti. Ali i to natjecanje će voditi naš sport u smjeru koji želimo, a to je izgradnja profila sportaša i pružanje prilika da se natječu i da bez srama pospreme više novca u svoje džepove. Zato će i poseban fokus biti stavljen na novčane nagrade.

Otkrio je Coe i da po prvi put nakon puno, puno godina Usain Bolt nije atletičar s najviše medijske pozornosti, što je nazvao dobrom viješću. Iako se umirovio još 2017., najbrži čovjek svih vremena svih je ovih godina i dalje bio najpopularnija figura iz svijeta atletike, figura o kojoj su mediji najviše pisali. No, eto i to se konačno promijenilo, a ono što je zanimljivo je da je, prema istraživanju agencije Unicepta na koju se pozvao Coe, najviše članaka ove godine napisano o olimpijskom pobjedniku u bacanju koplja Neeraju Chopri. Na prvi pogled iznenađujuće, ali treba uzeti u obzir da Chopra dolazi iz Indije, zemlje s više od milijardu stanovnika i da tamo uživa ogromnu popularnost. Iza njega su po broju napisanih članaka tri jamajčanske sprinterske kraljice Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce i Shericka Jackson, te tek na petom mjestu Bolt.

Što se tiče povratka ruskih sportaša međunarodnim natjecanjima, atletika bi tu mogla ići protiv ideje Međunarodnog olimpijskog odbora da se Ruse polako počne uključivati, barem bez nacionalnih obilježja. Coe je nepokolebljiv u svome stavu.

- Naše stajalište o Rusiji je vrlo jasno od samog početka. Svi atletičari i prateće osoblje ostaju isključeni s natjecanja pod okriljem WA-a zbog situacije u Ukrajini.

Linker
26. travanj 2024 17:24