Faith Kipyegon

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
OSMI DAN SP-a

Čudesna Kenijka postala prva žena koja je ostvarila ovakav pothvat, njezina je priča doista nevjerojatna

Kanađanima dva zlata i dvije bronce, Duplantis ostaje nedodirljivi vladar skoka s motkom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. kolovoz 2023. 22:16

Najveću godinu u karijeri Faith Kipyegon (29) okrunila je povijesnim pothvatom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Sjajna kenijska atletičarka prije nekoliko je dana po treći put okrunjena za svjetsku prvakinju na 1500 metara, a u subotu navečer osvojila je i prvo zlato u karijeri na 5000 m (14:53.88). Postala je time prva žena u povijesti koja je na istom SP-u spojila naslove u ove dvije discipline.

image

Faith Kipyegon

ATTILA KISBENEDEK Afp

Njezina je priča, što se tiče 5000 m, doista nevjerojatna. Prije ove sezone nije se natjecala u toj disciplini više od osam godina, a onda je u prvom nastupu, na mitingu u Parizu, srušila svjetski rekord (14:05.20). Iako je najavljivala da ovog ljeta želi samo malo osjetiti "peticu" kako bi joj se posvetila nakon Olimpijskih igara, završava godinu kao svjetska prvakinja i rekorderka. A nije na odmet ponoviti ni kako je ove sezone srušila svjetski rekord i na "svojih" 1500 metara, te u utrci na jednu milju.

Kipyegon je u subotu u sjajnoj završnici utrke obranila napade još jedne velike atletičarke Sifan Hassan koja je u Budimpeštu došla po zlata u čak tri discipline, ali vraća se kući bez ijednog. No, bronca na 1500 m i srebro na 5000 m svakako će dodatno uljepšati njezin impresivni sportski životopis.

image

Faith Kipyegon

ATTILA KISBENEDEK Afp

Armand Duplantis (23) ostaje nedodirljivi vladar skoka s motkom, njegov drugi naslov svjetskog prvaka u karijeri ni u jednom trenutku nije bio upitan. Gledatelje u mađarskoj prijestolnici počastio je skokom od 6,10 m, a napad na svjetski rekord ovaj put ipak nije bio uspješan, triput je rušio letvicu na 6,23. Bilo je to odlično finale u kojem se prvi put u povijesti dogodilo da su dvojica motkaša preletjela šest metara, a čak petorica 5,90, pritom je srebro pripalo Filipincu Ernestu Obieni (6,00).

image

Armand Duplantis

BEN STANSALL Afp

Kanada ima dvojicu najboljih desetobojaca na svijetu. Zlato je osvojio 27-godišnji Pierce LePage (8909), a srebro njegov šest godina stariji sunarodnjak i aktualni olimpijski pobjednik Damian Warner (8804). Sjajan kanadski dan upotpunili su i Marco Arop koji je slavio u finalu na 800 m, te Sarah Mitton koja je osvojila srebro u bacanju kugle iza braniteljice naslova Chase Ealey. Bronca je pripala Kineskinji Lijiao Gong kojoj je to već osma medalja sa svjetskih prvenstava.

Noah Lyles odlazi iz Budimpešte s tri zlatne medalje. Novi kralj sprinta je nakon naslova na 100 i 200 m bio i dio pobjedničke američke štafete na 4x100 m. I kod atletičarki su slavile Amerikanke predvođene Sha‘Carri Richardson uz novi rekord SP-a.

Linker
21. travanj 2024 01:24