Filip Mihaljević

 RONALD GORSIC Cropix
KREĆE KRALJICA SPORTOVA

Filip Mihaljević je glavni hrvatski adut, može li spojiti zlata na otvorenom i pod krovom?

Polako počinju dvoranska natjecanja, a za europske atletičare vrhunac će biti Europsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. siječanj 2023. 16:32

Dvoranska sezona vrlo nam ozbiljno kuca na vrata, štoviše u domaćim je i regionalnim vodama već i počela i to uz “veliki prasak” - na Prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore i na mitingu u Novom Mestu u samo je dva dana srušeno čak 14 hrvatskih rekorda u različitim dobnim kategorijama. Uvod je, dakle, za našu atletiku bio sjajan, a nadamo se da će takav biti i nastavak zimske sezone.

Budući da bacanja diska nema pod krovom, pa ćemo na nastupe Sandre Perković pričekati još neko vrijeme, najveći hrvatski adut u predstojećem razdoblju bit će Filip Mihaljević. Iza diva iz Livna najveća je godina u karijeri, godina koju je okrunio naslovom europskog prvaka u bacanju kugle. Jasno je da mu je zlato iz Münchena dalo krila na kojima u 2023. želi poletjeti još dalje, nadamo se svi i preko one čarobne granice za kuglaše - 22 metra.

Brani broncu iz Toruna

Ostaje nam za vidjeti hoće li se to dogoditi već ove zime iako treba naglasiti da je dvoranska sezona ipak limitirana natjecanjima, pa će biti i manje prilika. Kao dio svjetske elite, Filip će imati mogućnost nastupati na mitinzima zlatne razine World Indoor Toura, a uhvatit će, dakako, i još pokoji miting, sve s glavnim ciljem da u najboljoj formi bude od 2. do 5. ožujka kada se u Istanbulu održava 37. Europsko dvoransko prvenstvo.

image

Filip Pravdica

RONALD GORSIC/CROPIX

Mihaljević će tamo braniti broncu koju je osvojio prije dvije godine u poljskom Torunu, što mu je zbog ozljede bilo i jedino natjecanje te zime. Odradio ga je vrhunski i završio iza Čeha Tomaša Staneka i Poljaka Michala Haratyka, ali kako je u međuvremenu napravio još jedan veliki korak naprijed, jasno je da će u Istanbulu težiti sjajnijoj medalji. Kao europski prvak na otvorenom ima za to jake argumente, ali treba naglasiti i da se kvaliteta u Europi posljednjih godina proširila tako da nas na Bosporu čeka veliki kuglaški okršaj.

Hrvatska je posljednjih godina posebno jaka u disciplinama koje nisu dvoranske, poput diska, koplja ili maratona, pa je tako na najvećim zimskim natjecanjima imamo manji broj predstavnika, ali uvjereni smo da Mihaljević neće biti usamljen u Istanbulu. Najbolje po renkingu trenutno stoje naša dvojica daljaša koji su lani skakali preko osam metara, Filip Pravdica i Marko Čeko. Ne dogodi li se nešto nepredviđeno, trebali bismo ih gledati na EP-u, a tamo sigurno neće ići bez ambicija jer njihovi osobni rekordi (8,03 i 8,04 m) sugeriraju da se mogu boriti za dobar plasman. Naravno, treba skočiti daleko kad je najpotrebnije što nije uvijek lako, ali Čeko je lani ušao u finale EP-a na otvorenom, a Pravdica svojim iskustvom i napretkom u prošloj sezoni također pokazuje da je spreman za veliki rezultat.

image

Jakob Ingebrigtsen

JEWEL SAMAD Afp

Što se ostalih natjecanja za naše atletičare tiče, već predstojeći vikend u Valenciji se održava dvoransko Prvenstvo Mediterana za mlađe seniore, nekoliko dana kasnije u Beogradu slijedi sad već uobičajeni tromeč reprezentacija Hrvatske, Slovenije i Srbije, a Istanbul će prije EP-a biti domaćin i Prvenstva Balkana. Istaknimo i da je Memorijal Josipa Gašparca, motkaški miting u Osijeku, uvršten u brončanu kategoriju World Indoor Toura, pa bismo 22. veljače na Dravi mogli gledati vrlo kvalitetno natjecanje.

Na globalnoj razini ove se godine trebalo održati odgođeno Svjetsko prvenstvo u kineskom Nanjingu, ali ono je još jednom - odgođeno. Kao i brojna druga atletska natjecanja koja su se posljednjih godina trebala održati u toj zemlji koja i dalje vodi neku svoju politiku u borbi protiv Covida.

Što može Duplantis?

Za atletske zvijezde izvan Europe šlageri će tako ove zime biti nastupi u spomenutoj zlatnoj seriji World Indoor Toura. Priča kreće 27. siječnja u Karlsruheu, nastavlja se u Bostonu (4. veljače), Torunu (8. veljače), New Yorku (11. veljače), Lievinu (14. veljače), Madridu (22. veljače), a završava finalom u Birminghamu (25. veljače).

Bit će tu doista spektakularnih stvari, teško je sve i pobrojati. Pratit ćemo hoće li Armand Duplantis nastaviti svoju seriju rušenja svjetskih rekorda u skoku s motkom, zasad je stao na 6,21. Čudesni Norvežanin Jakob Ingebrigtsen lani je srušio svjetski rekord na 1500 m, a ove zime planira napasti onaj na 3000 m i to na mitingu u Madridu, dva najbolja kuglaša današnjice Ryan Crouser i Joe Kovacs zakazali su novi dvoboj u New Yorku, velike stvari najavljuje i senzacionalni olimpijski pobjednik na 100 m i svjetski dvoranski prvak na 60 m Marcell Jacobs, već u Karlsruheu ćemo gledati sprinterski okršaj između Mujinge Kambundji, Dine Asher-Smith i Ewe Swobode... Pred nama je sjajna atletska zima.

Linker
16. travanj 2024 06:48