Filip Mihaljević

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
SPREMAN ZA SP

Hrvat iskreno progovorio o početku sezone: ‘Uzdrmalo me to, ali sada sam pun pozitive i optimizma...‘

Najbolji hrvatski atletičar otputovao je u Eugene gdje u petak počinje Svjetsko prvenstvo
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. srpanj 2022. 18:05

Nije početak ljetnog dijela sezone bio onakav kakav je priželjkivao, ali najboljem hrvatskom atletičaru Filipu Mihaljeviću vratio se optimizam. U pravom trenutku jer jučer je otputovao u Eugene u kojem u petak počinje Svjetsko prvenstvo, 18. ukupno i treće na kojem će nastupiti 27-godišnji Livnjak. U Londonu 2017. je ostao bez finala, završio je kvalifikacije na 14. mjestu, prije tri godine u Dohi napravio je korak više i u finalu zauzeo 11. mjesto, a vrlo brzo ćemo saznati što mu donosi Eugene. Jer kvalifikacije u bacanju kugle su već prvog dana natjecanja, u noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu, a finale je na rasporedu dva dana kasnije.

Dobro trenirali

"Trenirali smo dobro zadnjih mjesec dana, nakon onakvog početka sezone i svega što je bilo. Mislim da je ovo sada razdoblje dobrih rezultata, tako da se nadamo da će i Eugeneu biti takav", reći će u uvodu član splitskog ASK-a.

Godinu je zapravo otvorio sjajno jer je na sva tri dvoranska natjecanja bacao preko 21,80, a na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu završio je na četvrtom mjestu. No, na otvorenom nije nastavio u istom ritmu, tek je na četvrtom mitingu prebacio 21 metar, a dojam je popravio drugim mjestom na mitingu Dijamantne lige u Rimu. No, i tih 21,18 je ipak daleko od njegova osobnog, a ujedno i hrvatskog rekorda (21,94).

"Ako gledamo cijelu godinu, dvoranu i SP u Beogradu bih ocijenio s odličnim, a ovaj vanjski dio sezone je ispao malo neplaniran. Mislili smo da će biti bolje, međutim svaka situacija donosi neko novo iskustvo. Izvukli smo se iz svega, došlo je i to drugo mjesto u Dijamantnoj ligi, tako da bih si dao ocjenu dobar. Ali, tek sada dolazi ono pravo, tako da ćemo pokušati popraviti dojam."

Kad smo razgovarali nakon mitinga u Ostravi, gdje je bacio 20,89, rekao je da će s trenerom Markom Mastelićem morati sjesti i analizirati što se dogodilo, odnosno zašto rezultati nisu na željenoj razini. Što je, dakle, donijela analiza?

"U biti smo planirali napraviti jake treninge do Ostrave, međutim uhvatila me viroza koja je trajala tjedan dana. Možda smo u toj situaciji trebali otkazati jedno ili dva natjecanja da se vratim u ritam, ali htjeli smo iskoristiti ta četiri mitinga u nizu jer poslije toga nije bilo nekih jačih natjecanja. Zato smo odlučili da nećemo ništa otkazivati i možda je to bila pogreška jer se nisam uspio u potpunosti oporaviti od te viroze. Odnosno, ozdravio sam, ali nisam uspio ući u pravi ritam bacanja i treninga. Ali kažem, svaka situacija donosi neko novo iskustvo, iz svake situacije iz koje se izvučeš s pozitivom, dobivaš neku prednost za budućnost."

image

Filip Mihaljević

RONALD GORSIC Cropix

Je li mu cijela ta situacija narušila samopouzdanje jer ipak se radi o bacaču koji lovi granicu od 22 metra, a ovo je ljeto bio daleko od toga?

"U tom trenutku jest, pogotovo nakon dvoranskih natjecanja koja su bila savršena, s dobrim serijama i kvalitetnim i dalekim hicima. Krenuli smo u ljetni dio sezone onako kako nismo planirali i normalno da to te malo uzdrma. Međutim, uz puno priče, analize i vjere u ono što radimo, vratili smo se na neku normalnu razinu."

Daljine su, dakle, na treninzima veće?

"Jesu. Nakon Rima smo napravili dva tjedna treninga, pa je došlo Prvenstvo Hrvatske na koje smo išli iz punog treninga. Poslije toga smo još dva tjedna trenirali u Sloveniji gdje smo malo ustabilili i tehniku i daljine, tako da idemo na SP puni pozitive, optimizma i vjere u što bolji rezultat."

Gledamo li cijelu godinu, dakle i dvoranska natjecanja, u Eugene dolazi sa šestim prijavljenim rezultatom (21,84). Uzmemo li, pak, u obzir samo ljetni dio sezone, ima 13. rezultat među prijavljenima (21,18).

"Meni je cilj ulazak u finale. Koncentrirani smo na taj petak i to je jedino što nas trenutno zanima."

Kao da idem doma

Prema Oregonu je krenuo jučer, a kvalifikacije su već tri dana kasnije. Je li postojala opcija da krenu ranije zbog prilagodbe?

"Željeli smo sve napraviti kod kuće, u poznatim uvjetima, jer u Americi nije bio organiziran nikakav kamp i nije nam se svidjela ideja da idemo tjedan dana prije. Nismo znali ni kamo bismo išli, sve je bilo u nekakvoj nesigurnosti, tako da smo odlučili ostati doma. A najranije što smo mogli doći u Eugene uoči kvalifikacija je utorak jer je tek tada dopušten ulazak u službeni smještaj, restoran i treninge, tako da je to ispalo jedino logično. Malo je kasno, ali već sam bio tamo, tako da idem u poznato. Na neki način se osjećam kao da idem doma u smislu da mi ništa nije nepoznato."

Ima li straha od jet laga jer vremenska je razlika devet sati?

"Bit će jet laga, očekujem ga, ali mislim da se u tri dana mogu dovoljno naspavati, da mogu napraviti dva, tri treninga da se malo razbudim i aktiviram i da budem spreman za petak."

Pitali smo ga prije dvoranskog SP-a je li Ryan Crouser nepobjediv, Filip je rekao da nije i pokazao se odličnim prognozerom jer olimpijski pobjednik i svjetski rekorder je izgubio od Brazilca Darlana Romanija. Sada ćemo ponoviti pitanje: je li Crouser u svome Oregonu nepobjediv? Ove je sezone na dva natjecanja bacao preko 23 metra, s time da je na “trialsima” njegova kugla čak triput letjela preko te granice."

"Prije Beograda sam vam rekao da nije nepobjediv i ispostavilo se da sam bio sto posto u pravu. Ali, mislim da Crouser na ovo natjecanje dolazi u posve drugačijoj formi osim ako se nešto nije dogodilo posljednjih dana. Dominantan je i eventualno ako ga itko može skinuti, to je Joe Kovacs. Vjerujem da će obojica baciti jako daleko, ali da će ipak Crouser pobijediti. Eto, to je moja službena prognoza, ha-ha. Ali nikad se ne zna."

Odmah nakon povratka iz Amerike kreću pripreme za novo veliko natjecanje jer već 15. kolovoza počinje Europsko prvenstvo u Münchenu.

"Nismo još previše razmišljali o tome, ali znam da ću se nakon povratka odmoriti dva, tri dana, malo se podružiti s obitelji i onda kreću pripreme za München."

Eugene je grad koji živi za atletiku

Eugene je grad koji Filip dobro poznaje jer je studirao u Americi i često se natjecao na starom Hayward Fieldu koji je temeljito obnovljen za Svjetsko prvenstvo.

"Četiri puta sam nastupio tamo, u biti sve četiri godine dok sam studirao je uvijek tamo bilo finale NCAA prvenstva. Eugene je “track town USA”, tamo je atletika glavni sport, a baš se i ne viđa često u svijetu da jedan grad živi za atletiku. Mislim da su lokalni ljudi željni atletike, pogotovo na novom stadionu, a i zato što je ovo prvo SP na američkom tlu, tako da imaju prilike vidjeti nešto što dosad nisu mogli. Mislim da će atmosfera biti iznimno dobra, da će tribine biti popunjene, pogotovo na bacanju kugle gdje su Amerikanci dominantni, pa će i fokus gledatelja biti na tome."

FILIP PO GODINAMA

Otvoreno Dvorana

2012. 15,35 -

2013. 17,81 16,32

2014. 19,65 -

2015. 20,16 19,63

2016. 20,71 20,87

2017. 21,30 19,97

2018. 21,33 -

2019. 21,84 -

2020. 21,69 21,84

2021. 21,94 21,31

2022. 21,18 21,84

Linker
25. travanj 2024 04:14