Marija Tolj

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
MARIJA TOLJ

Još jedna Hrvatica oduševila na SP-u: ‘Mogu još i više! Sandra? Teško da će to više itko ponoviti‘

‘Amerikanci? Jedu samo piletinu! Idem doma pojesti nešto kako treba‘, kroz smijeh će Tolj.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 15:39

Dok je Sandra Perković trčala počasni krug na Hayward Fieldu i slavila rekordnu petu medalju na svjetskim prvenstvima, nedaleko od nje od sreće je blistala i naša druga predstavnica u ovom finalu. Mlada Marija Tolj (22) s punim je pravom ponosna na sebe jer izborila je prvo veliko seniorsko finale u karijeri i u njemu završila na vrlo dobrom osmom mjestu. U atletici, najmasovnijem pojedinačnom sportu, raširenom u svakom komadiću planeta, djevojka iz Orebića je osma na svijetu. A to je, uvjereni smo, tek početak njezina uspješnog puta.

- Jako sam zadovoljna, presretna sam ovim osmim mjestom. Imala sam u finalu pet hitaca preko 60 metara što je sjajno - istaknula je članica Dinamo-Zrinjevca.

Istina, čak pet puta je prebacila 60 metara, najdalje 63,07, što potvrđuje da je u odličnoj formi i da je uhvatila konstantu. Može biti ponosna jer iza sebe je ostavila i aktualnu olimpijsku doprvakinju, Njemicu Kristin Pudenz. Sjećamo se Marije s prethodnih velikih natjecanja, u Dohi je nakon neuspješnih kvalifikacija došla u mix-zonu vrteći glavom i ponavljajući "trema". Iskustvo je u međuvremenu učinilo svoje, sve je sigurnija i bolja i na najvećoj pozornici.

- Ovaj put nije bilo treme. Možda malo u kvalifikacijama, ali nakon što je sve dobro prošlo i kad sam ušla u finale, sva trema je nestala. Pomoglo je iskustvo, ali i puno razgovora s trenerom.

Na nedavnim je Mediteranskim igrama u Alžiru znatno popravila osobni rekord (64,71), a sada je u Eugeneu bila peta među Europljankama. Povećava li sve to apetite uoči Europskog prvenstva koje za manje od mjesec dana počinje u Münchenu?

- Vidjet ćemo, neću ništa zasad najavljivati, samo da ću se pripremiti najbolje što mogu. Osjećam da sam spremna, osjećam da to može puno dalje, a vidjet ćemo i što trener kaže na sve to.

image

Marija Tolj

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Pa da čujemo onda što kaže trener Roland Varga koji već godinama podiže Mariju korak po korak prema vrhu.

- Pokušat ćemo se pripremiti najbolje što možemo za EP. Nikakvo opterećenje neću stavljati na nju. Neka ponovi dobar nastup kao ovdje, neka se kvalificira u finale, a ako se tamo oslobodi, onda može sve, onda može do jako dobrog plasmana - kaže Varga.

Nekadašnji hrvatski rekorder u bacanju diska osvrnuo se i na prvo veliko finale svoje učenice.

- Odlična je bila. Očekivao sam da budemo u finalu i nadao se da možemo među najboljih osam, to smo i ostvarili i jako sam sretan i zadovoljan zbog toga. Marija je ovo bilo prvo veliko finale i iznimno sam ponosan na nju.

Kad smo razgovarali na početku sezone, rekao je da Marija ove godine može prebaciti 65 metara. S rezultatom iz Alžira se posve približila toj granici.

- Tih 65 metara nam je i dalje cilj, ali na velikom natjecanju je važniji plasman, tako da smo i s ovih 63,07 potpuno zadovoljni.

Što u sljedećim tjednima čeka bivšu europsku U-23 prvakinju?

- Sad ćemo malo na pripreme za EP nakon kojeg je čekaju još dva međunarodna natjecanja, miting u Budimpešti i Hanžekovićev memorijal. U rujnu je još i Kup Hrvatske na kojem će nastupiti za klub i poslije toga će zaslužiti malo duži odmor.

Pitali smo Mariju i kako je iz prvog reda proživjela novi veliki uspjeh reprezentativne kolegice Sandre Perković.

- Navijala sam za nju i nadala se zlatu, ali Kineskinja je malo iznenadila svojim rezultatom. Ali, nema veze, ponosna sam na Sandru, ovo joj je peto odličje sa svjetskih prvenstava, i to peto zaredom, vrhunski rezultat. Teško da će to više itko ponoviti.

I na kraju priče, kakvo joj je bilo općenito iskustvo boravka u Eugeneu, glavnom američkom gradu kad je atletika u pitanju?

- Pa malo je smještaj bio problematičan, kreveti malo previsoki i neudoban madrac, ali nema veze, neću se puno žaliti. A osim toga, samo što ne prokokodačemo, ha-ha. Malo se previše piletine ovdje jede, nema drugog mesa. No, zato se sada vraćam doma pojesti nešto kako treba - uz smijeh je zaključila Marija.

Linker
19. svibanj 2024 12:33