Marko Čeko

 Ronald Goršić/Cropix
EP U ATLETICI

Kraj za hrvatsku četvorku u Istanbulu. Mladi Kninjanin je bio toliko razočaran da se ispričao za svoj nastup

"Nema riječi koje bi mogle opisati moj nastup na EP-u, jako mi je žao", napisao je Čeko
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 14:31

Jutarnji program drugog dana Europskog dvoranskog prvenstva u Istanbulu nije donio dobrih vijesti hrvatskoj atletici. Nitko od četvero naših predstavnika nije uspio proći kvalifikacije, pritom je to kod nekih bilo u skladu s trenutnim mogućnostima, a neki ni sami nisu skrivali razočaranje.

U ovu drugu skupinu spadaju naša dvojica daljaša Filip Pravdica (27) i Marko Čeko (22). Istina je da ove zime nisu bili na razini iz prošle godine, ali nadali su se da će na velikoj sceni, na najvažnijem natjecanju dvoranske sezone, uspjeti izvući najbolje iz sebe i biti konkurentni za plasman u finale.

Na njihovu žalost, to se nije dogodilo, obojica su skočila identičnih i skromnih 7,39 metara i ostali pri dnu poretka. Konkretno, Pravdica je završio na 15. mjestu zbog nešto boljeg drugog skoka, Čeko je bio 16., a slabiji dan od njih imali su samo Mađar Kristof Pap i Francuz Jules Pommery koji su prestupili u sva tri pokušaja.

Pravdica je otvorio kvalifikacije sa 7,22, u drugom je pokušaju upisao prijestup, a u trećem skočio 7,39. Čeko je, pak, krenuo s vrlo skromnih 6,85, potom prestupio i završio sa 7,39. Budući da je riječ o dečkima koji su lani na otvorenom skakali preko osam metara, jasno je koliko je ovo ispod njihovih mogućnosti.

Pravdica je malo nastupao ove zime, a kako nam je i sam nedavno rekao, poslovi trenera u AK Mladost i NK Lokomotiva su mu malo odnijeli fokus i to se osjetilo na rezultatima jer nijednom nije skočio preko 7,70. Čeko je, pak, imao puno više nastupa, ali nakon što je na prvom skočio 7,75, ni na jednom sljedećem nije nadmašio taj rezultat. A upravo bi mu tih 7,75 u petak bilo dovoljno za finale, jer toliko je skočio osmoplasirani Srbin Lazar Anić. Mladi Kninjanin je nakon svega bio tolio razočaran da se na društvenim mrežama ispričao svima za svoj nastup.

"Nema riječi koje bi mogle opisati moj nastup na EP-u, jako mi je žao. Poraditi najviše na sebi i čekati vanjsku sezonu", napisao je Čeko.

Za Veroniku Drljačić (21), našu najmlađu predstavnicu u Istanbulu, ovo je bio debi na velikim seniorskim natjecanjima. Završila ga je na 21. mjestu među 27 sudionica kvalifikacija na 400 metara, s rezultatom 54.04, oko pola sekunde slabijim od njezina osobnog rekorda (53.56). Ostat će joj ovo EP ipak u lijepom sjećanju, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je trčala u skupini s novopečenom svjetskom rekorderkom Femke Bol. Krenula je Veronika hrabro i snažno, držala se nakon prvog kruga na drugom mjestu, iza slavne Nizozemke, ali do kraja se ipak ispuhala i završila na začelju skupine. Zima je za mladu Križevčanku ipak bila iznad svih očekivanja, znatno je popravila osobni rekord i postavila je dobre temelje za sezonu na otvorenom.

Paola Borović (27) završila je kvalifikacije na 17. mjestu među 18 troskokašica s 13,24 metra. Sanjati o finalu nije ni bilo realno jer u petak je za to trebalo skočiti 13,82 m, a Paolin osobni rekord je 13,61. Zadranki je ovo bilo drugo veliko seniorsko natjecanje u karijeri, lani je na EP-u na otvorenom imala tri prijestupa u kvalifikacijama, sada je ipak upisala rezultat uz svoje ime.

Linker
03. svibanj 2024 11:22