Sandra Perković lovi novu medalju

 KAY NIETFELD Dpa Picture-alliance Via Afp
BACA I MARIJA TOLJ

Lov na finale - znalo je biti i ‘čupanja živaca‘, ali Sandrin niz i dalje je savršen

Dvije hrvatske uzdanice, Sandra Perković i Marija Tolj, večeras u 18.15 i 19.25 sati kroz kvalifikacije traže prolaz do sutrašnjeg finala.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 10:54

Kvalifikacije na velikim natjecanjima za atletičare koji se natječu u bacanjima ili horizontalnim skokovima uvijek izazivaju popriličnu količinu stresa. Imate samo tri pokušaja za osigurati finale i ako u prvom upišete neispravan ili slab hitac ili skok, već polako ulazi voda u uši. A ako se isto to ponovi još jednom, odjednom se nađete na rubu ispadanja i samo oni najveći šampioni, oni s čeličnim živcima i čvrstom psihom, uspijevaju u trećoj i posljednjoj seriji izvući najbolje iz sebe i iščupati se iz ponora.

Dokaz sportske veličine

Gotovo da i nema velikog natjecanja na kojem se netko iz užeg ili šireg kruga favorita ne spotakne u kvalifikacijama i zato je ono što je uspjelo Sandri Perković još jedan dokaz njezine sportske veličine. Najbolja hrvatska atletičarka je, naime, na svih 14 dosadašnjih velikih seniorskih natjecanja izborila finale, čak i na onom prvom kada je kao 19-godišnjakinja i aktualna europska juniorska prvakinja nastupila na debitantskom Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Norma je tada iznosila 61,50 metara, a tinejdžerica iz Dubrave nadmašila ju je u trećoj seriji kada je bacila 62,16. Pamtit će na kraju to prvenstvo po devetom mjestu u finalu i po ulasku u društvo velikih cura, društvo u kojem će u sljedećem desetljeću postati dominantna figura.

Večeras, dakle, Sandru očekuju 15. kvalifikacije na najvećim natjecanjima. Nalazi se u prvoj skupini koja će od 18.15 loviti finale, a poslije toga će od 19.25 u krug ući i druga skupina djevojaka među kojima će biti i naša druga uzdanica Marija Tolj. Kvalifikacijska norma ovom je prilikom 63,50 metara, a ako je ne ispuni dovoljan broj atletičarki, u finale će proći najboljih 12.

Norma, dakako, ne bi trebala biti prepreka za naše djevojke, posebno ne za Sandru uz toliko njezinog iskustva, ali znalo se kroz povijest događati da i ona zapleše na rubu ispadanja i da nam “čupa živce” kako je to sama često opisivala uz smijeh. To “čupanje živaca” zasigurno je najjače bilo na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, doista je teško zaboraviti tu dramu i to u dva čina, ali i još jedan “happy end” sa zlatom oko vrata.

image

Na Svjetskom prvenstvu Sandra je bila srebrna, kako će proći na Europskom?

BEN STANSALL Afp

U kvalifikacijama je Sandra imala dva neispravna hica, prijetio joj je crni scenarij, ali onda je u trećem pokušaju izvukla 64,81 m (norma je bila 62,00) i otplovila u finale. A kao da joj jedna muka nije bila dovoljna, u finalu se je odlučila “počastiti” još jednom. Ponovno su prva dva hica bila neispravna, što je značilo da joj prijeti kraj nakon tri serije, ali opet se iščupala u trećem pokušaju. I to na kakav način! Bacila je 69,21 čime nije osigurala samo nastavak natjecanja, nego i zlato. Do kraja su uz njezino ime zasvijetlila još tri X-a, ali i taj jedan ispravan hitac bio je dovoljan da po drugi put u karijeri zasjedne na olimpijsko prijestolje.

Imala je Sandra već nešto iskustva s takvim finalima, jer je nešto slično prošla na Europskom prvenstvu u Helsinkiju 2012. I tada je finale otvorila s dva neispravna hica da bi u trećem bacila 67,62 što joj je bilo dovoljno i za nastavak natjecanja i za drugi kontinentalni naslov. Nije tada imala osobitih problema u kvalifikacijama jer je u drugoj seriji prebacila normu, ali jest dvije godine ranije u Barceloni, na svojem debitantskom europskom seniorskom prvenstvu.

Za finale je trebalo baciti 60,00, ali 20-godišnja Sandra tog ranog prijepodneva nije bila u elementu. U prvoj je seriji bacila 49,25, u drugoj 57,70, a u trećoj upisala neispravan hitac. Nije bilo ugodno, ali prošla je ipak s desetog mjesta u finale, a tamo je već u prvom pokušaju bacila 62,98 joj je praktički osiguralo mjesto na postolju. No, Sandra nije željela bilo koju medalju, željela je zlato i uzela ga je u posljednjoj seriji sa 64,67.

Marija već peti put

Na tri posljednja europska prvenstva nije bilo većih drama kada su kvalifikacije u pitanju. U Zürichu 2014. bacila je laganih 63,93 u prvoj seriji (norma je bila 57,50), a dan kasnije je u finalu prvi put u karijeri prebacila 71 metar (71,08) za treći uzastopni naslov europske prvakinje. Ni kvalifikacije EP-a u Amsterdamu nisu joj ostale u lošem sjećanju. Bacalo se u parku Museumplein, a Sandra je normu od 58,00 svladala rutinski (65,25) u prvoj seriji. Opet je više problema bilo u finalu na Olimpijskom stadionu, trebala su joj tri pokušaja da se potpuno razbudi i tek je u četvrtom svrgnula Njemicu Juliju Fischer s prvog mjesta, a onda u petoj stigla i tik do granice od 70 metara (69,97).

I prije četiri godine u Berlinu kvalifikacije su prošle bez stresa, norma je bila 58,50, a Sandra je u prvoj seriji lansirala disk 64,54 m. Neočekivane nevolje uslijedile su u finalu jer je dvostruka olimpijska pobjednica nakon četiri serije bila zacementirana na, za svoje standarde, vrlo skromnih 59,97. Nervoza je bila sve veća, ali u petoj seriji je njezin disk poletio na toliko poznate daljine i Sandra je sa 67,62 ispisala povijest postavši prva osoba u povijest s pet europskih zlata u jednoj pojedinačnoj disciplini.

Naša druga predstavnica Marija Tolj iza sebe, naravno, ima znatno manje odrađenih kvalifikacija na najvećim priredbama. Tek su joj 22 godine i ovo će joj biti peto veliko seniorsko natjecanje u karijeri i praktički sa svakim dosad je rasla.

image

Marija Tolj

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Na EP-u u Berlinu je kao 18-godišnjakinja bacila 55,52 i završila kvalifikacije na 16. mjestu. Velika škola joj je bilo SP u Dohi godinu kasnije kada je završila kvalifikacije s tri neispravna hica, a kasnije je iskreno priznala da ju je pojela trema i nastup u društvu najvećih imena ove discipline. No, već je na Olimpijskim igrama u Tokiju pokazala da postaje zrelija i iskusnija. Nije prošla kvalifikacije, ali finale joj je pobjeglo za samo četiri centimetra, na kraju je završila na 13. mjestu sa 61,48.

Pokazala je, međutim, već tada da postaje spremna i za najveće bitke, a potvrda je stigla prošli mjesec na SP-u u Eugeneu. U prvoj seriji kvalifikacije je bacila 61,46 i premda se nije približila normi (64,00), kao deseta je prošla u finale. A tamo se predstavila u još boljem svjetlu, pet puta je prebacila 60 metara i na koncu sa 63,07 završila na osmom mjestu.

Nadajmo se da i München donosi nastavak lijepe ovosezonske priče za atletičarku Dinamo-Zrinjevca. Šesta je na ovogodišnjoj europskoj ljestvici što otvara velike mogućnosti, ali za početak treba danas uspješno odraditi kvalifikacije.

Linker
23. travanj 2024 12:17