Ryan Crouser

 YUKI IWAMURA Afp
ŠOKIRAO SAM SEBE

Mučio se cijeli tjedan, dva dana nije trenirao, pa srušio svjetski rekord: ‘Ovo mi je najveće iznenađenje u karijeri‘

Prije dvije godine u Zagrebu Crouser je najavio da je moguće bacati i preko 24 metra
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. veljača 2023. 14:47

Na kraju ludog popodneva u Idahu 30-godišnji Ryan Crouser je to nazvao najvećim iznenađenjem u karijeri. Čovjek koji već godinama dominira bacanjem kugle, koji je pomaknuo granice do daljina koje su još ne tako davno zvučale nevjerojatno, još je jednom srušio svjetski rekord. Na dvoranskom natjecanju u Pocatellu lansirao je kuglu na 23,38 metara i tako za centimetar popravio apsolutni svjetski rekord koji je postavio na otvorenom, prije dvije godine na američkim "trialsima" u Eugeneu.

Kad se uzme u obzir sve navedeno, kad tome dodamo i da mu je ovo bilo sedmo natjecanje u karijeri na kojem je bacao preko ta čudesna 23 metra, logičnim se nameće pitanje zašto to Crouser doživljava kao najveće iznenađenje u karijeri.

- Nisam očekivao ovih 23,38. Nakon otvaranja sezone s 22,58 m prošlog vikenda u New Yorku, otputovao sam izravno u Pocatello. No, cijelog tjedna su mi treninzi bili pomalo frustrirajući, nisam se uopće osjećao dobro i na kraju sam odlučio da u četvrtak i petak neću trenirati. Nikad dosad nisam uzeo dva uzastopna dana odmora uoči natjecanja, ali sam zaključio da je i to bolje nego da se pretreniram - objasnio je div iz Oregona u objavi na Instagramu.

Treba reći i da je ovo prvo dvoransko natjecanje u povijesti na kojem je kugla letjela preko 23 metra. Dosadašnji najbolji rezultat pod krovom je bio 22,82 m, dakako također u Crouserovoj izvedbi.

- Otvorio sam s 23,38 m i imao još nekoliko stvarno dobrih hitaca u kasnijim serijama, ali nisu to bili dovoljno dobri izbačaji. Kugla mi je oduzeta nakon prve serije kako bi svjetski rekord mogao biti ovjeren, pa sam bacao s drugom s koju ne koristim često i zato sam se dosta mučio. Na kraju, sve što mogu reći jest da i kad su stvari teške, pokušajte ostati pozitivni i mogli biste sami sebe iznenaditi!

Da, Crouser je uspio u tome, iznenadio je sam sebe, ali njegovi pothvati već dugo nisu nikakvo iznenađenje. Ovo je bilo 11. natjecanje u povijesti atletike na kojem je kugla prebacila granicu od 23 metra, a za sedam od tih natjecanja je zaslužan upravo Crouser. Toliko je dominantan, toliko je jak.

Zanimljivo je da Amerikanac posljednjih mjeseci eksperimentira s novom tehnikom bacanja kojom pokušava povećati radijus kako bi postigao veću snagu u rotaciji. Međutim, ovih 23,38 m u Pocatellu bacio je starom tehnikom, pa se možemo samo pitati gdje će mu biti granice uspije li tu novu dovesti do savršenstva.

I dalje nam je u sjećanju kako je prije dvije godine u Zagrebu zaneseno pričao kako je uvjeren da će se uskoro bacati i preko 24 metra!

- Snimali su me za jednu emisiju kako treniram tjedan dana i onda su doveli stručnjaka za biomehaniku koji je zaključio da je 24 metra nemoguće baciti. A ja nisam imao pravo reći svoj stav. Vjerujem da je moguće baciti 24 metra u budućnosti, možda već za godinu ili dvije - rekao je tada Crouser pored zagrebačkih fontana, u najavi Memorijala Ivana Ivančića na kojem je pobjeđivao pet puta.

Koliko god ta 24 metra zvučala nemoguće, protiv Crousera se nikako ne treba kladiti, pokazao je to i ovaj vikend. Jer ako u lošem tjednu baci svjetski rekord, što će tek biti kad uđe u formu?!

Linker
29. travanj 2024 09:57